egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

Vannak, akik felkelés után azonnal fogat mosnak, míg mások a reggeli utánra hagyják a fogmosást. De vajon kinek van igaza, és melyik időzítés tesz jobbat a fogak egészségének? A válasz nem is olyan egyszerű.

 

A fogmosás a napi tisztálkodási rutin része, és a fogorvosok ajánlása szerint legalább naponta kétszer kell beiktatni, reggel és lefekvés előtt. Az esti alkalom nem is vet fel kérdéseket, egyértelmű, hogy az utolsó napi étkezés és ivás után nem hagyjuk, hogy az ételmaradék, a lepedék, illetve a savas kémhatás rongálja egész éjjel a fogainkat. Az esti fogmosás után ezért ne is igyunk már mást, mint vizet, és a gyerekek se aludjanak el cukros innivalókkal.

 

A reggeli alkalom körül viszont korántsem ekkora az egyetértés, a kérdésben a fogorvosok véleménye is megoszlik.

 

Van, aki felkelés után mos fogat

Akik felkelés után mindjárt kezükbe veszik a fogkefét, azok azonnal megszabadulnak a kellemetlen lehelettől és szájíztől, amelyet éjszaka a szájban található baktériumok elszaporodása okoz. A baktériumok és a lepedék eltávolításával máris sokat tettek a fogak egészségéért. A fogkrém hatására ráadásul védőréteg is keletkezik a fogak felszínén, ami védi a károsodásoktól és a savas kémhatás roncsoló hatásától, illetve a fluortartalom is jobban hasznosulhat így. Szintén előnye a reggeli előtti fogmosásnak, hogy kimutathatóan beindítja a nyáltermelést, ami segíti az emésztés folyamatát. Hátránya viszont, hogy elrontja a reggeli ízét, és utána nem biztosít frissességet.

 

Van, aki friss lehelettel indulna el

Azok, akik inkább reggeli után mosnak fogat, nemcsak az első étkezés élvezete miatt választják ezt a megoldást, hanem mert a fogmosás után friss lehelettel indulhatnak el otthonról. Az étkezés utáni időzítés előnye, hogy eltávolítja a szájban maradó ételmaradékokat. A cukros innivalók vagy ételek után maradó savas kémhatás is rongálja a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz vezet. Az el nem távolított lepedékből egy idő után fogkő lesz, ami fogágybetegséget okozhat. Ezeken a problémákon mind segít a reggelit követő fogmosás.

 

A reggeli vagy bármilyen étkezés utáni fogmosás hátránya, hogy az ételek hatására a szájban savas reakció indul el, a fogzománc lágyabbá válik, ezért a fogkefe károsíthatja. Erre megoldás lehet, ha nem azonnal mosunk fogat, hanem minimum 30 perccel később. Az Amerikai Fogorvosok Egyesülete viszont legalább 60 perc várakozást javasol, különösen akkor, ha savas ételeket vagy italokat tartalmazott a reggeli (narancslé, tea, kávé, édes péksütemény stb.). A közbeeső idő alatt szénsavmentes vizet érdemes inni, vagy cukormentes rágót rágni. Ha nincs időnk ennyi várakozásra, akkor egy alapos vizes öblítést mindenképpen iktassunk be az evés és a fogmosás közé!

 

KULCSSZAVAK
fogmosás  |   fogszuvasodás  |   fogágybetegség

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

A koronavírus és az Egészségvonal

A koronavírus világjárvány alatt az Egészségvonal fontos feladatot vállal a COVID-19 elleni küzdelem támogatásában azért, hogy az állampolgárok tájékoztatása a járványügyi kérdésekben folyamatosan biztosítható legyen. Az Egészségvonal contact centere 2021-ben fokozatosan átvette a koronavírus zöld számok és a koronavirus@1818.hu e-mail cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az Egészségvonalat tárcsázza, munkatársunk azonnal és közvetlenül átkapcsolja a 112-es segélyhívó számra.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít