egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

Az orthopoxvírusok a poxvírusok (Poxviridae) víruscsaládjába tartoznak, amelyek emberek és állatok megbetegítéséért is felelősek. A kettős szálú DNS örökítőanyagot tartalmazó orthopoxvírusok legjelentősebb képviselői a variola-, a vaccinia-, a majomhimlő és a tehénhimlő vírusa.

 

Történelmi jelentőségű a napjainkra már az egész Földön felszámolt (eradikált), a variola vírus által okozott fekete himlő, amely a XX. századig jelentős járványokat okozott. Laboratóriumokban azonban továbbra is fellelhetőek egyes törzsei.

 

Variola vírus

A magas fertőzőképességű fekete himlő (Variola vera vírus által okozott kórkép) magas halálozással járó légúti megbetegedés volt, amely a nyirokcsomókat, a máj, az agy, a csontvelő és a tüdő egyes immunsejtjeit (retikuloendotéliális rendszer) és generalizált (egész szervezetre kiterjedő) formájában a szájüreg, a felső légutak nyálkahártyáját és a bőrt is érintette.

 

A bőrön kiütések jelentek meg, amelyeken keresztül a vírus a külvilágba jutott. A bőrkiütéseken bakteriális felülfertőzés alakulhatott ki, ami a bőr elhalásához és heges gyógyulásához vezethetett. A fekete himlő védőoltással történő eradikálása a fertőző betegségek elleni küzdelem egyik legnagyobb eredménye a történelem során.

 

Vaccinia vírus

A vaccinia vírus elnevezése a tehénből származó készítményre utal, melyet a fekete himlő megelőzésére használtak. Az orthopoxvírusok közötti rokonság (antigén rokonság) miatt volt lehetséges, hogy a vaccinia vírussal történő fertőzést követően életre szóló védettség alakuljon ki a variola vírus ellen is (hasonló, mint a fekete himlőből való felgyógyulás után).

 

A vaccinia vírust bőrsérülésen keresztül juttatták a szervezetbe, és a jellegzetes himlőkiütés is a vírus szervezetbe való bejutása helyén jelent meg.

 

Majomhimlő

A fertőzés a főemlősök között endémiás, de a rágcsálóknak is gazdaszerepük van a terjedésében. Az emberi fertőzés kialakulásának valószínűsége csekély, azonban az egzotikus állatok háziasítása és preparálása következtében előfordulhat.

 

Járványügyi jelentőséggel bír a fertőzés elkülönítése a fekete himlőtől, hiszen a tünetek hasonlóak mindkét megbetegedés esetén. A betegség oltatlan személyeknél akár halálos kimenetelű is lehet. Ritka esetben emberről emberre is terjedhet, ehhez azonban szoros testi kontaktus, jellemzően szexuális érintkezés szükséges.

Lásd még: Majomhimlő

 

Tehénhimlő

A vírus a szarvasmarhák tőgyének fertőzését okozza. A fertőzés helyén elhaló (nekrotizáló), gennyel telt hólyag fejlődik, melyhez láz és nyirokcsomó-megnagyobbodás is társulhat.

 

Vírusfertőzés azonosítása

A pontos diagnózis felállításához a tünetek mellett a bőrelváltozásból vett minta laboratóriumi vizsgálata szükséges (direkt elektronmikroszkópos vizsgálat, tenyésztés embrionált tojásban, PCR- és ellenanyag-vizsgálat).  

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   vírus  |   DNS vírus  |   fekete himlő  |   variola vírus  |   majomhimlő  |   tehénhimlő  |   vaccinia vírus

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

A koronavírus és az Egészségvonal

A koronavírus világjárvány alatt az Egészségvonal fontos feladatot vállal a COVID-19 elleni küzdelem támogatásában azért, hogy az állampolgárok tájékoztatása a járványügyi kérdésekben folyamatosan biztosítható legyen. Az Egészségvonal contact centere 2021-ben fokozatosan átvette a koronavírus zöld számok és a koronavirus@1818.hu e-mail cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az Egészségvonalat tárcsázza, munkatársunk azonnal és közvetlenül átkapcsolja a 112-es segélyhívó számra.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít