egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Hogyan segíthetünk?

A COVID-19 (CoronaVirus Disease 2019 – koronavírus okozta megbetegedés 2019) egy vírus okozta betegség, amely nevét a fertőzést kiváltó koronavírusról kapta. A mostani világjárványt okozó új koronavírust (SARS-CoV-2) 2019 végén azonosították Kínában, Vuhan városában. Elnevezése a felszínén elektronmikroszkóppal látható, koronára emlékeztető tüskefehérjékre utal.

 

A koronavírusok alapvetően állatok körében fordulnak elő, ugyanakkor egyes vírustörzsek képesek az embert is megfertőzni. A koronavírusok állatról emberre és emberről emberre egyaránt terjedhetnek. Elsősorban cseppfertőzéssel, a fertőzött személy tüsszentése, köhögése (de akár éneklés vagy beszéd) által a levegőbe jutott nyálcseppek vagy orrváladék útján terjed.

 

A COVID-19 leggyakrabban enyhe vagy közepesen súlyos formában zajlik le, anélkül, hogy a beteg a tüneti kezelésen kívül bármilyen speciális ellátást vagy kórházi ápolást igényelne. Idősek, illetve bizonyos krónikus betegséggel élők esetében viszont nagyobb eséllyel alakulhat ki súlyos állapot a koronavírus-fertőzés nyomán.

 

A fertőződés és az első tünetek közötti lappangási idő általában 5-6 nap, de egyes esetekben akár renkívül rövid vagy jóval hosszabb időszak (2-14 nap) is lehet. A hosszú lappangási idő, illetve a tünetszegény, enyhe lefolyás megkönnyíti a vírus terjedését, ezért nagyon fontos, hogy az enyhe, náthaszerű légúti tüneteket mutató személyek is komolyan vegyék az általános óvintézkedések betartását. Emellett, ha felmerül a COVID-19 fertőzés gyanúja, jelezzék azt háziorvosuknak, és kérjék a gyanú megerősítését vagy megdöntését szolgáló koronavírus-tesztet.

 

A COVID-19 tünetei

Az új koronavírus-betegség okozta klasszikus tünetek lehetnek:

 

 • száraz köhögés;
 • láz vagy hőemelkedés;
 • nehézlégzés;
 • hirtelen kezdetű szaglásvesztés;
 • ízérzés hiánya vagy zavara.

 

Figyelem! A delta és az omikron variáns okozta betegség esetében az ízlelés- és szaglászavar ritkábban fordul elő, és az oltottak körében főként enyhe, általános tünetek jelentkeznek. Ezért a delta és az omikron variáns okozta megbetegedés könnyen összetéveszthető a náthával vagy az allergiával.

 

A fenti tüneteken túl a járványhullámokat okozó variánsok közti különbségekből és az oltásoknak tulajdonítható, betegséglefolyást enyhítő hatásokból adódóan a COVID-19 fertőzés egyéb tüneteket is okozhat. Valamivel gyakoribbá váltak az emésztőrendszeri tünetek is – hányinger, hányás, hasmenés -, illetve nem ritka a fülzúgás, fülcsengés, szédülés és a szem allergiás betegségre hasonlító kipirosodása, irritációja, duzzanata sem.

 

Esetenként az alábbi súlyos tünetek is előfordulhatnak

 

 • légzési nehézség vagy légszomj;
 • mellkasi fájdalom vagy nyomás;
 • beszédkészség elvesztése;
 • mozgásképtelenség.

 

Súlyos tünetek megjelenése esetén azonnal forduljon háziorvosához, vagy hívja a 112-es számot és kérjen mentőt!

 

Ritkábban súlyosabb kórforma is kialakulhat, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel és akár keringési vagy többszervi elégtelenséggel is járhat. Vannak azonban olyan fertőzöttek is, akiknél nem jelenik meg semmilyen tünet, és nem is érzik magukat betegnek. A koronavírus fertőzés tehát különböző embereken különböző tünetekkel jelenhet meg.

 

Ha a leggyakoribb tünetek közül csak néhányat is észlel magán vagy a környezetében lévő személyen, fennáll az esélye annak, hogy a tünetes személy koronavírus-fertőzött!

 

Lásd még: Teendők COVID-19 gyanú esetén

 

A COVID-19 által veszélyeztetettebbek

Az eddigi tapasztalatok alapján idősek, vagy valamilyen krónikus alapbetegségben szenvedők körében alakulhat ki nagyobb valószínűséggel súlyos, akár életveszélyes állapot.

 

Ezek az alapbetegségek lehetnek:

 

 • magas vérnyomás,
 • cukorbetegség,
 • szív- és érrendszeri betegség,
 • légzőszervi betegség,
 • daganatos betegség.

 

Egyes variánsok esetében a fiatalabb korban kialakuló súlyos állapotú fertőzés gyakoribb. Emellett a várandós nők új koronavírus okozta megbetegedésével kapcsolatban is csak korlátozottan állnak rendelkezésre adatok; náluk a betegség lefolyása jelenlegi tudásunk szerint hasonló klinikai megjelenéssel zajlik, mint a felnőtt populációban, de az édesanya és a magzat egészségének védelme érdekében fokozott jelentősége van a védelmi intézkedések megvalósításának.

 

A gyermekek érintettségéről szintén korlátozottan állnak rendelkezésre adatok, de ők éppúgy megfertőződhetnek, mint a felnőttek. A gyermekek számára jelenleg 5 éves kortól kérhető a meghatározott típusú védőoltás: 5-11 éves korig a Pfizer-BioNTech, 12 éves kortól a Pfizer és a Moderna vakcinák kérhetők a 18 év alattiak számára.

 

A koronavírus-fertőzés terjedése

Az emberről emberre történő terjedés jellemzően cseppfertőzéssel és a fertőzött váladékokkal történő direkt vagy indirekt kontaktussal történik. Szexuális úton a vírus nem terjed, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy nyállal igen.

 

Magas a fertőződés kockázata:

 

 • azonos háztartásban élő fertőzött személy esetén;
 • fertőzött személlyel történt fizikai kontaktus során;
 • fertőzött váladékával való érintkezéskor (tüsszentés, köhögés, használt zsebkendő érintése);
 • fertőzöttel zárt légtérben együtt tartózkodás esetén (15 percnél hosszabb ideig);
 • egészségügyi dolgozóknál vagy egyéb olyan foglalkozásban, ahol sok személlyel törénik érintkezés;
 • egyéni védőfelszerelés nélkül vagy sérült védőfelszerelésben történő fertőzöttellátás során.

 

A koronavírusnak számos állatfaj lehet a hordozója, de az emberről emberre történő terjedés a leggyakoribb. Háziállatok esetében is fokozottan figyelni kell a higiénés szabályok betartására (gyakoribb fürdetés stb.), mivel a vírus akár az állatok szőrén is megtelepedhet és átkerülhet az emberekre.

 

A vírus továbbá különböző élettelen felületeken akár napokig is életképes maradhat, de a fertőződés lehetősége igen alacsony. A vírus terjedésének elsődleges formájának tehát továbbra is a cseppfertőzést tartják.

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Tudnivalók a COVID-19 elleni vakcinákról

COVID-19 elleni emlékeztető oltások

Teendők COVID-19 betegség esetén

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   COVID19  |   koronavírus  |   Vuhan  |   világjárvány  |   új koronavírus

Üdvözöljük az Egészségvonal oldalán!

A COVID-19 világjárvány miatt létrehozott koronavírus zöld szám működése és leterheltsége rámutatott, hogy a lakosságnak nagy szüksége van egy megbízható, komplex egészségügyi alapellátási és népegészségügyi témájú, hiteles tartalommal ellátott, a nap 24 órájában elérhető információs központra, ahol egészségügyi kérdésekben tájékozódhat telefonon, e-mailen és a weboldalon keresztül egyaránt.

 

Az Egészségvonal célja

Az Egészségvonal az Egészségvonal contact centerből és az egeszsegvonal.gov.hu weboldalból áll, amelyeknek célja, hogy:

 • hitelesen, megbízhatóan tájékoztassa az állampolgárokat és segítse eligazodásukat az egészségügyi ellátórendszerben,
 • az egészségügyi ellátórendszer ismeretének javításával optimálisabbá tegye a betegutakat, ezáltal az ellátórendszer működtetését,
 • csökkentse a rendkívül leterhelt sürgősségi ellátást nyújtó szolgáltatók, a háziorvosi ügyeletek, mentőszolgálat és sürgősségi osztályok betegforgalmát,
 • csökkentse a felesleges orvos-beteg találkozások számát, ezáltal a járványok terjedését a fertőzésveszély mérséklésével,
 • elősegítse a népegészségügyi szolgáltatásokhoz, ismeretekhez való hozzáférést, ezáltal támogassa a megelőzést és egészségfejlesztést,
 • növelje a lakosság egészségtudatosságát és egészségügyi tájékozottságát,
 • növelje a lakosság egészségügyi ellátásba vetett bizalmát és elégedettségét.

 

Az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon keresztül megtalálhatja az alábbiakat:

 • valamennyi egészségügyi szolgáltatásra, ellátásra vonatkozó leírás, és az azok igénybevételéhez kapcsolódó információk,
 • az egészséges életmódra, az egészségmegőrzésre vonatkozó célzott leírások,
 • közérthető nyelven megfogalmazott betegségleírások,
 • gyógyszerek részletes leírása, betegtájékoztatója.

Továbbá az egeszsegvonal.gov.hu szolgáltatáskeresőjén keresztül könnyedén megtalálhatja az Önhöz legközelebbi alap- vagy speciális ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatót vagy gyógyszertárt.

 

A koronavírus és az Egészségvonal

A koronavírus világjárvány alatt az Egészségvonal fontos feladatot vállal a COVID-19 elleni küzdelem támogatásában azért, hogy az állampolgárok tájékoztatása a járványügyi kérdésekben folyamatosan biztosítható legyen. Az Egészségvonal contact centere 2021-ben fokozatosan átvette a koronavírus zöld számok és a koronavirus@1818.hu e-mail cím kezelését, hogy támogassa a lakosság megnövekedett érdeklődését a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatban.

 

Az Egészségvonal közvetlenül nem vesz részt a sürgősségi betegellátással kapcsolatos feladatokban ezért hangsúlyozzuk, hogy sürgősségi esetekben továbbra is a 112 egységes segélyhívó számot hívják. Amennyiben életet veszélyeztető esetben mégis az Egészségvonalat tárcsázza, munkatársunk azonnal és közvetlenül átkapcsolja a 112-es segélyhívó számra.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít