egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az árpa a szemhéjban elhelyezkedő mirigyek egyikének heveny gyulladásos megbetegedése, amely többnyire csak az egyik szemen jelentkezik. Fájdalmas, de a látás épségét nem veszélyeztető, gyakori szemészeti probléma.

 

A fertőzéses eredetű árpa (hordoleum) nem azonos a szemhéj jégárpa (chalazion) nevű betegségével.

 

Az árpa főbb tünetei

Az árpa kerek, érzékeny, tapintásra fájdalmas, vöröses színű csomó, amely megjelenhet a szemhéj szemgolyó felőli oldalán (belső árpa), vagy a szemhéj bőrrel fedett külső felszínén (külső árpa). Idővel a csomó felpuhul, és a közepe sárgássá válik – ezt gennycsapnak nevezzük, amely hasonlít az arcon megjelenő pattanásokhoz (akne).

 

A szemhéj bőre vörösessé válik, megduzzad, és ha a duzzadt szemhéj eltakarja a pupilla területét, vagy az árpából váladék kerül a látómezőbe, akkor átmeneti látászavar keletkezhet. A tüneteket fokozott könnytermelés kísérheti. Az árpa többnyire csak az egyik szemen jelentkezik, ám ott több helyen is felbukkanhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, és panaszai nem enyhülnek néhány napon belül, keresse fel a lakóhelye szerint illetékes szemészeti szakrendelést. A szem váladéktermelése és vizenyőssége, a szemhéj erős duzzanata, a homályos látás más szembetegség tünete is lehet, ezért mindenképpen indokolt a szemészeti vizsgálat. A szemészet az orvosi beutaló nélkül igénybe vehető járóbeteg-szakellátások közé tartozik.

 

Az árpa kiváltó okai

A szemhéjszéli mirigyek heveny gyulladásának hátterében általában a Staphylococcus baktérium okozta fertőzés áll.

 

A szemhéj emelkedő és süllyedő mozgásra képes bőrredő, amely védi a szemgolyót a külső behatásoktól, és mozgásával biztosítja a könny eloszlását. A szemhéjakat tartó, porchoz hasonló szövetből álló pillavázba ágyazottan találhatók a Meibom-mirigyek, a szemhéj szélén ülő pillaszőrök mellett nyílnak a Moll- és a Zeiss-mirigyek. A gyakrabban előforduló belső árpát a Meibom-mirigyek gyulladása, a ritkább külső árpát a Zeiss- vagy Moll-mirigyek gyulladása okozza.

 

Az árpa kialakulására hajlamosíthat az immunrendszer legyengülése, a nem megfelelő higiénés körülmények (poros, szennyezett környezet, elégtelen személyi higiéné), a szemhéjak gyakori erős dörzsölése és a túlzott sminkhasználat. A többször visszatérő árpa hátterében cukorbetegség is állhat, ezért ilyenkor javasolt a vércukorszint ellenőrzése.

 

Az árpa szövődményei

Az árpa szövődményeként tályog (abscessus) keletkezhet. A gennyesedés tovább terjedhet a szemüreg bőre alatti laza kötőszövetben (orbita-phlegmone). Súlyosabb esetben az agyalapon elhelyezkedő vénás öböl (sinus cavernosus) gyulladása, vagy vérrög által okozott elzáródása (sinus trombózis) következhet be, amelyet a szem kidülledése, szemidegbénulás, a szemhéjak vörössége és duzzanata, a kötőhártya duzzanata, pupillatágulat, illetve szemhéjcsüngés kísérhet.

 

Az árpa megnyitása során az érzéstelenítéshez használt injekció a szemhéj bevérzését okozhatja, amely néhány hét alatt magától felszívódik.

 

Az árpa diagnosztizálása

Az árpa kórisméjének felállítása a szemhéjak és környezetének alapos megtekintésén alapul. Szükség esetén réslámpával végzett szemvizsgálatot is végeznek.

 

Az árpa kezelése

Az árpa általában egy-két héten belül magától kifakad, ilyenkor akár nagyobb mennyiségű genny is ürülhet belőle, ami a gyógyulás jele. Az árpa kifakadása párakötés felhelyezésével segíthető elő. Ha ennek ellenére nem történik meg a terület spontán perforációja, a beszűrődés gennyes csúcsát 2-3 milliméteres metszéssel megnyitják helyi érzéstelenítéssel, majd kis cső behelyezésével könnyítik meg a genny ürülését. A kezelést antibiotikumot tartalmazó kenőcs és szemcsepp alkalmazásával egészíthetik ki. A néhány perces beavatkozást szemészeti szakrendelésen végzik.

 

Mit tehet árpa esetén?

Amíg az árpa el nem múlik, tartsa folyamatosan tisztán a szemét, és időnként benedvesített textillel vagy vattával, illetve bő vízzel távolítsa el a váladékot. A gyógyulásig kerülje a szemet esetleg irritáló szemfesték és kontaktlencse használatát. A párakötéshez használjon gyógyszertárban kapható gézlapot (Mull-lap), vagy sminkkorongot, amelyre helyezzen tiszta vízbe mártott, jól kinyomkodott vattapogácsát, és egy vízzáró – pl. nejlon, folpack vagy celofán – réteget. A kötést gézlappal zárja le, és ragtapasszal rögzítse a homlokán és az arcán.

 

Ne próbálja meg otthon kinyomni az árpát, mert a genny a kötőszövetek közé préselődhet, ami súlyos következményekkel járhat.

 

Az árpa megelőzése

Az árpa kialakulása a személyi higiénés szabályok betartásával – gyakori kézmosással és kizárólag saját törölköző használatával – kerülhető el. Lefekvés előtt mindig el kell távolítani a szemfestéket és a szempillafestéket.

 

KULCSSZAVAK
hordoleum  |   jégárpa  |   chalazion  |   szemhéj  |   szemhéjgyulladás  |   Meibom-mirigy  |   Zeiss-mirigy  |   Moll-mirigy  |   párakötés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít