egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az akupunktúra a hagyományos kínai orvoslás egyik módszere. Lényege, hogy a test bizonyos pontjaiba vékony tűket szúrnak gyógyító vagy betegségmegelőző céllal.

 

Magyarországon a módszer a természetgyógyászat körébe tartozik, és az annak megfelelő jogszabályi szabályozás alá esik.

 

Az akupunktúra működése

Az akupunktúra több mint kétezer éves módszer. A hagyományos kínai orvoslás szerint a tűszúrások által helyreállítható az energia vagy életerő (csí) akadálytalan áramlása a szervezetben. A csí a test meridiánjain keresztül áramlik, és a meridiánokba szúrt tűk segítségével megszüntethető a torlódás, amely különböző betegségek kialakulásához vezethet.

 

Bizonyítékok állnak rendelkezésre arra, hogy az akupunktúra hatásos lehet egyes betegségekben. A nyugati orvostudomány is megkísérelt már pontos magyarázatot adni a módszer működésére. A magyarázatok szerint az akupunktúrás pontok alkalmasak lehetnek arra, hogy az idegeket, izmokat és kötőszöveteket stimulálják, és egyesek szerint ezek a hatások növelik a test természetes fájdalomcsillapító-stresszoldó anyagainak működését.

 

Az akupunktúra nem jár mindenkinél eredménnyel, ezért – ha a beteg az első néhány kezelés után nem érez javulást – megfontolható a kezelés felfüggesztése.

 

Az akupunktúra használati területei

A nyugati orvoslás kiegészítő terápiaként használja az akupunktúra módszerét a gyógyításban. A hazai szabályozás szerint az egyes betegségek gyógyításához használt kezelést egyeztetni kell a kezelőorvossal.

 

Az akupunktúra gyakori használati területei:

 

  • dohányzásról leszokás elősegítése,
  • fájdalomcsillapítás (fej-, fog-, hát-, nyakfájás esetén),
  • szülési fájdalmak csillapítása,
  • menstruációs görcsök csökkentése,
  • kemoterápia vagy műtét kiváltotta hányinger és hányás csillapítása,
  • légzőszervi betegségek, például allergiás nátha tüneteinek enyhítése.

 

Az akupunktúra lehetséges szövődményei

Magyarországon szigorú szabályozás alá esik, hogy ki végezhet akupunktúrás kezelést. Ha a kezelést hozzáértő szakember végzi, megfelelően sterilizált eszközökkel, akkor alapvetően biztonságos eljárásról van szó.

 

Egyes esetekben mégis lehetnek szövődményei, például:

 

 

Egyes betegek nagyobb kockázatnak vannak kitéve az akupunktúrás kezelés miatt, így például:

 

  • vérzési rendellenességben szenvedők,
  • várandósok,
  • pacemakerrel élők,
  • fémallergiában szenvedők.

 

Az akupunktúrás kezelés menete

A kezelés általában a probléma megbeszélésével és fizikai vizsgálattal kezdődik. A kezelést végző szakember ezután a test adott pontjaiba szúrja a vékony acéltűket (akár húsz darabot is). Mivel a tűk nagyon vékonyak (0,18-0,25 mm), a szúrás nem jár fájdalommal, legfeljebb kissé kellemetlen.

 

A tűket egy ideig a bőrbe szúrva hagyják – bizonyos technikák használatakor forgatják, illetve enyhe meleg vagy elektromos impulzusnak teszik ki. Ezután a beteg pihen, majd a kezelés végén eltávolítják a tűket. A kezelés után egyes betegek kipihentnek érzik magukat, míg mások inkább felélénkülnek.

 

Az akupunktúrás kezelés több alkalmat vesz igénybe. Heti egy-két alkalmat beiktatva nagyjából 6-8 kezelés szükséges. Az első, hosszabb alkalom után a többi körülbelül félórás.

 

Az akupunktúra Magyarországon

A módszer iránt már az 1980-as években érdeklődés mutatkozott a magyar orvosok részéről. Többen megtanulták és aktívan használták a technikát kórházi keretek között is. A jelenlegi szabályozások szerint az akupunktúra teljes körű végzéséhez speciális képzés és szakhatósági engedély szükséges.

 

A szabályozás szerint a természetgyógyászati kezelést végzőknek, vagyis az akupunktúrával foglalkozó szakembereknek együtt kell működni a beteg kezelőorvosával, és nem bírálhatják felül annak terápiás javaslatait.

KULCSSZAVAK
természetgyógyászat  |   kínai orvoslás  |   életerő  |   csí  |   meridián  |   kiegészítő kezelés  |   fájdalomcsillapítás  |   stresszoldás  |   dohányzásról leszokás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít