egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az agydaganat a gyermeknél előforduló leggyakoribb daganatos betegség. Számos típus megkülönböztethető, melyek egymástól többek között elhelyezkedésükben és viselkedésükben is különböznek. A daganat típusa határozza meg a kezelhetőséget és a várható kimenetelt is.

 

Az agydaganatok lehetnek jóindulatú és rosszindulatú daganatok, azonban az agy esetében a „jóindulatú” kifejezést árnyaltabban szükséges értelmezni, mint más szerv esetében. Ennek oka, hogy az agyban csak korlátozottan áll rendelkezésre tér a daganat növekedéséhez, ezáltal a jóindulatú tumor is számos kellemetlen tünetet produkálhat az agyi nyomásfokozódás miatt.

 

Gyermekek esetében leggyakoribb típusai az astrocytoma, az ependymoma és a medulloblastoma.

 

A gyermekkori agydaganatok tünetei

Az agydaganatok tünetei elsősorban a daganat méretétől és elhelyezkedésétől függnek. A tünetek a daganat által okozott agyi nyomásfokozódás miatt alakulnak ki.

 

Gyermekek esetében a leggyakoribb tünetek az alábbiak:

 

  • fejfájás (általában reggel a legrosszabb);
  • hányás (általában reggel) és rosszullét;
  • epilepszia szerű görcsrohamok;
  • impulzív viselkedés vagy az érdeklődés elvesztése;
  • a megszokott viselkedés nagymértékű megváltozása;
  • szemproblémák (furcsa szemmozgások, homályos látás, kettős látás);
  • szokatlan mértékű álmosság, fáradékonyság.

 

A gyermekkori agydaganatok típusai

Az agydaganatok számos szövettani típusát ismerjük, melyek a kiindulási sejttípus alapján kerültek osztályozásra. A különböző típusú daganatok viselkedése, ezáltal a kezelése és a várható kimenetel is különbözik egymástól.

 

Jóindulatú agydaganatok

A jóindulatú daganatok általánosságban jól kezelhetőnek számítanak, hiszen a környezetükben általában nem törik át a szöveteket, a helyükön maradva nem képeznek áttéteket. Gondot akkor szoktak okozni, amikor nyomni kezdik a környező szerveket. Az agy esetében is hasonló veszély áll fenn, és a rendelkezésre álló tér jóval korlátozottabb. A jóindulatú daganat növekedése miatti nyomásfokozódás igen nagy problémát jelenthet. Bizonyos esetekben műtéti úton csak részben, vagy egyáltalán nem távolítható el a tumor – ilyenkor gyógyszeres terápia vagy sugárkezelés szükséges.

 

Rosszindulatú agydaganatok

A rosszindulatú daganatok képesek az egészséges agyszövetbe belenőni, bizonyos esetekben akár diffúzan – ez azt jelenti, hogy nincs éles határvonal a tumor- és az agyszövet között, a kettő keveredik. Ez jelentős mértékben megnehezíti az eltávolítást. Gyermekek esetében a leggyakoribb rosszindulatú daganattípusok a magas malignitású asztrocitóma (high-grade astrocytoma), az ependymoma és a medulloblastoma.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Minden esetben célszerű orvoshoz fordulni, amikor felmerül agydaganat gyanúja. A gyanús tünetek közé tartozik a mással nem magyarázható viselkedésváltozás, az ok nélküli hányás, illetve ismert epilepszia hiányában megjelenő görcsrohamok, esetleg csak pillanatnyi tónusvesztés (pl. összeesés), eszméletvesztések.

 

A fenti, vagy egyéb szokatlan tünetek jelentkezése esetén keresse fel házi gyermekorvosát, aki szükség esetén gondoskodik a kivizsgálásra történő beutalásról.

 

A gyermekkori agydaganatok esetén a korai diagnózis életet menthet, így a kivizsgálással ne várjon addig, amíg a tünetek egyértelművé teszik az agydaganat jelenlétét!

 

A gyermekkori agydaganatok diagnosztizálása

A kivizsgálást végző orvos számára szükséges és fontos információ a közelmúltban tapasztalt tünetek részletes elmesélése – ezekből ugyanis következtetni lehet arra, hogy az agy mely részén található a daganat.

 

A szemfenék vizsgálattal következtetni lehet az agyi nyomásfokozódás jelenlétére és mértékére, amely az agydaganatok egy jellemző következménye.

 

Az alábbi módszerekkel lehet pontos diagnózist felállítani:

 

 

A gyermekkori agydaganatok kezelése

Az agydaganatok különböző szövettani altípusai különböző kezelési módokat igényelnek. Fontos szempont továbbá a daganat mérete és a pontos elhelyezkedés.

 

A gyermekkori agydaganatok leggyakoribb kezelési módjai az alábbiak.

 

Műtéti eltávolítás

Amennyiben lehetséges az elsőként választandó kezelési mód a részleges, vagy teljes eltávolítás. Az agydaganatok eltávolítása sokszor rendkívül nehéz feladat, hosszú operáció szükséges. Jóindulatú daganat esetén előfordulhat, hogy a sebészi eltávolítást követően nincs szükség további kezelésre, de a térszűkítés csökkentése miatt, valamint rosszindulatú tumor esetén sugárkezelés, illetve kemoterápia is szükséges lehet a műtétet követően.

 

Sugárkezelés

Az agy besugárzásánál fontos szempont, hogy az egészséges agyszövet lehetőleg minél kisebb sugárdózist kapjon. A sugárkezelés átmenetileg fokozhatja a daganat körüli ödémát (vizesedést), így az agynyomás növekedése miatt átmenetileg a tünetek rosszabbodhatnak – de ez nem jelenti azt, hogy a sugárterápia hatástalan!

 

Amennyiben szükséges, ezek a tünetek gyógyszerrel csökkenthetők.

 

Kemoterápia

A kemoterápiás kezelést minden esetben az onkológus szakorvos az onkoteam bevonásával határozza meg a beteg beleegyezésével. Az alkalmazott hatóanyag és módszer függ a daganat szövettani altípusától és egyéb tulajdonságaitól.

 

A daganat kezelése során a gyermeknek egyéb gyógyszeres kezelésre is szüksége lehet, melyek az alábbiak:

 

  • szteroidok: csökkentik a sugárkezelés által okozott ödémát, így a kellemetlen mellékhatásokat is;
  • antiepileptikumok: segítenek megelőzni a daganat által okozott görcsrohamokat.

 

Lásd még: Onkológiai kezelések

 

KULCSSZAVAK
agydaganat  |   agytumor  |   rák  |   glioma  |   medulloblastoma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít