egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ajakherpesz egy vírus okozta fertőzés, amely az ajkakon, illetve azok környékén – esetenként az orr környékén – megjelenő hólyagocskák formájában jelentkezik. Korra, nemre való tekintet nélkül előfordulhat bárkinél, ugyanis a herpeszvírusok szinte minden ember bőrén, illetve nyálkahártyáján megtalálhatók. Csak az egyéni hajlam és a körülmények azok, amelyek meghatározzák, hogy tüneteket okoz-e vagy sem. A vírus, illetve az ajakherpeszes páciensek fertőzőképessége igen nagy, ráadásul határozottan fennáll a betegség kiújulásának lehetősége.

 

Az ajakherpesz tünetei

Kezdetben csupán viszkető, bizsergető érzés tapasztalható, amelyet később már kifejezetten zavaró, égő, esetleg fájdalmas dudorok képződése követ. A tünetek következő fázisában – 2-3 nap elteltével – apró hólyagok csoportosulnak az érintett területen. A hólyagocskák később felfakadhatnak, helyükön nem túl mély, apró seb jön létre, melyből folyadék szivárog. A szivárgó seb később beszárad, rajta kéreg képződik, majd ennek leesése jelzi az ajakherpesz – sok esetben csak átmeneti – elmúlását.

 

A szájkörnyéki tünetek mellett előfordulhat még:

Az ajakherpesz általában két hét alatt, különösebb kezelés nélkül meggyógyul.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben az ajakherpesz tünetei a szem környékén is megjelennek, feltétlenül orvoshoz kell fordulni! A vírus szemre történő átterjedése maradandó látáskárosodást okozhat a szaruhártyán képződő hegek miatt. Akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha az ajakherpesz túl gyakran jelenik meg, láthatóan nagyobb vagy több területen terjedni kezd, baktériumos felülfertőződés jeleként gennyesedik, illetve a tünetek egy hónap elteltével is fennállnak.

 

Az ajakherpeszt kiváltó okok

Az ajakherpeszt általában a herpes simplex vírus HSV-1 nevű változata okozza. Azért csak általában, mert bár a HSV-2 nevű változat leginkább a nemi szerveken megjelenő (genitális) herpesz kórokozója, ez a változat szintúgy lehet felelős az ajakherpeszért is. A legtöbb emberben jelen van a vírus, ám többnyire inaktív („alvó”) állapotban. Aki megfertőződött herpeszvírussal, annak szervezetében az egy életen át megmarad.

 

Ajakherpeszről akkor van szó, amikor a vírus különféle tényezők hatására aktivizálódik.

 

Ilyenek tényezők lehetnek:

 • fáradtság,
 • túlzottan stresszes életvitel,
 • menstruáció,
 • szélsőséges érzelmi állapotok,
 • undorodás valamely ételtől vagy italtól,
 • gyakori alkoholfogyasztás,
 • erős napsugárzás,
 • hosszan tartó szeles vagy hideg időjárásnak való kitettség,
 • megfázás,
 • legyengült immunrendszer,
 • lázas állapot.

 

A herpesz lehetséges szövődményei

A vírus szélsőséges esetekben a máj, illetve a központi idegrendszer súlyos, gyulladásos megbetegedéseit is okozhatja, ám ezek a szövődmények rendkívül ritkák. Gyakori viszont az, hogy az ajakherpesztől szenvedő személy elvakarja, tépkedi, ezáltal baktériumokkal felülfertőzi a sebet.

 

Kezelési lehetőségek

A gyógyszertárakban vény nélkül kapható vírusellenes krémek hatásosak lehetnek, különösen ha az első tünetek megjelenésekor „bevetésre kerülnek”. Ha az ajakherpesz már száraz, akkor a berepedések ajakbalzsamokkal megakadályozhatók. Fontos, hogy a készítményeket óvatosan kell felvinni a beteg felületre, bedörzsölni nem szabad. Étkezéskor ügyelni kell arra, hogy a szárazabb (pl. kenyérhéj) illetve savasabb (pl. citrom) ételek ne sértsék vagy irritálják az érintett területet. Az ajakherpeszt vakargatni, nyalogatni, „piszkálni” nem szabad.

 

Aki ajakherpesztől szenved, feltétlenül kerülje a kontaktust csecsemővel, kisgyermekkel, várandós nővel!

 

A megelőzés lehetőségei

Az általános higiéniai szabályok betartása – például gyakori kézmosás, illetve az evőeszközök, tányérok, poharak, törölközők, fogkefék egy személyre korlátozódó használata – ahogy minden vírusfertőzés, úgy az ajakherpesz megelőzésében is sokat segíthet. Ezen túlmenően mindenképpen kerülni kell a testi kontaktust más ajakherpeszes személlyel.

KULCSSZAVAK
herpesz  |   ajakherpesz  |   herpeszvírus  |   vírus  |   herpes simplex  |   HSV
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít