egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az allescheriasis gomba által okozott fertőzés. Kórokozója a Pseudoallescheria boydii gomba, amely megtalálható a talajban, a trágyában, a bomló növényzetben és a szennyezett vizekben is.

 

Bár a P. boydii leggyakrabban bőrfertőzést (mycetoma) okoz, invazív fertőzés is kialakulhat immunhiányos egyénekben, károsodott bőrfelszínnel rendelkező betegekben (pl. trauma, égési sérülések) és szennyezett vízben történő fulladásközeli állapot után.

Lásd még: Gombás fertőzések

 

Az allescheriasis főbb tünetei

Emberekben a fertőzés két formája ismert. Egészséges immunrendszerrel rendelkezőknél mycetoma alakulhat ki – ez a többnyire lábon megjelenő, krónikus szubkután bőrfertőzés teszi ki a fertőzések 99%-át.

 

A pseudallescheriasis a fertőzés minden más invazív formáját magában foglalja, általában a központi idegrendszerben, a tüdőben, az ízületekben és a csontokban jelentkezik legyengült immunrendszerű betegeknél. Erre hajlamosíthat például az immunszupresszáns gyógyszerek szedése, a daganatos betegségek, a HIV-fertőzés, a csontvelő-transzplantáció.

Lásd még: Szerzett immunhiány, Veleszületett immunhiány

 

Fertőzés esetén az adott szervre jellemző tünetek jelennek meg: kialakulhat ízületi gyulladás (arthritis), fülgyulladás (otitis), szívbelhártyagyulladás (endocarditis), arcüreggyulladás (sinusitis), tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás (meningitis), agytályog.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Allescheriasis gyanúja esetén forduljon minél előbb kezelőorvosához, különösen abban az esetben, ha legyengült az immunrendszere.

 

Az allescheriasis kiváltó okai

A betegséget a Pseudoallescheria boydii (korábban Allescheria boydii és Petriellidium boydii néven ismert) és aszexuális formája, a Scedosporium apio-spermum (korábban Monosporium apiospermum) mindenütt előforduló, az elhalt szervezetek szerves anyagaival táplálkozó (szaprofita) gombák okozzák. A fertőzés belégzés útján vagy traumás bőrsérülésen keresztül történik. A gomba legyengült immunrendszerű betegeknél szisztémás fertőzést okoz, amely a tüdőben és az agyban is megjelenhet.

 

A gomba az ízületek traumás sérülését követően is bejuthat a szervezetbe.

 

A gombát a fulladásközeli állapotot követő tüdőgyulladás esetén is kimutatták; a fertőzés az expozíció után néhány héttől néhány hónapig terjedő időszakban alakul ki, és magas halálozási arányt eredményez.

 

Az allescheriasis lehetséges szövődményei

A szisztémás fertőzés legyengült immunrendszerű betegek esetén gyakran ellenáll a kezelésnek, a halálozási arány magas.

 

Mycetoma esetén kezelés nélkül a fertőzés továbbterjed a bőr alatti csomók megjelenése után, és megtámadja az adott területen lévő izom- és csontszövetet is, ami maradandó izom- és csontkárosodást okoz. A szövődmények akadályozzák a munkát és a mindennapi életet is, ráadásul a betegeket sok közösség stigmatizálja és kirekeszti.

 

Az allescheriasis diagnosztizálása

A Pseudoallescheria boydii klinikailag hasonló tünetekkel járó fertőzést okoz, mint más gombák, ezért a pontos diagnózishoz szövetmintára és tenyésztésre van szükség.

 

Az allescheriasis kezelése

A kórokozó gyakran rezisztens a gombaellenes gyógyszerekre. Jelenleg is folynak kutatások különböző gombaellenes hatóanyagokkal.

 

KULCSSZAVAK
gomba  |   gombafertőzés  |   tüdő  |   agy  |   idegrendszer  |   mycetoma  |   Allescheria boydii  |   Petriellidium boydii  |   petriellidosis  |   Pseudoallescheria boydii
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít