egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Acanthamoeba mikroszkopikus méretű egysejtű élőlény, ún. amőba, amely világszerte megtalálható. Többféle típusú betegséget okozhat, melyek érinthetik a szemet (Acanthamoeba keratitis, amőba okozta szaruhártyafekély), az agyat és a gerincvelőt (Granulomatous encephalitis, amőba okozta agyvelőgyulladás) vagy akár a teljes szervezetet (ún. disszeminált fertőzés). A megbetegedések egyes esetekben súlyosak, akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

 

Az Acanthamoeba okozta szaruhártyafekély jellemzően nem megfelelő higiéniájú kontaktlencse viselésével függ össze, míg az agyvelőgyulladás és az egész szervezetet érintő disszeminált fertőzések elsősorban olyanoknál alakulnak ki, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően (pl. HIV és AIDS betegség miatt, transzplantáció után, szteroid hosszú távú használatakor, rosszindulatú daganatok vagy autoimmun betegségek esetén).

 

Az acanthamoebiasis főbb tünetei

Az Acanthamoeba a fertőzés helyétől függően többféle tünetet okozhat: érintheti a szemet szaruhártyafekély formájában, az agyat és a gerincvelőt agyvelőgyulladást okozva, vagy szétterjedhet az egész szervezetben.

 

Az Acanthamoeba keratitis (szaruhártyafekély) tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 • szemfájdalom,
 • szemvörösség,
 • homályos látás,
 • fényérzékenység,
 • idegentestérzés a szemben,
 • könnyezés.

 

A fertőző szembetegségekről bővebben itt olvashat.

 

Az Acanthamoeba okozta Granulomatous encephalitis (agyvelőgyulladás) tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 

A Granulomatous encephalitis súlyos esetben, kezelés nélkül néhány hét alatt halálhoz is vezethet.

 

A disszeminált fertőzés bőrtüneteket, a tüdő vagy az orrmelléküregek gyulladását vagy egyéb, nem betegségspecifikus tüneteket okozhat.

 

Az acanthamoebiasis kialakulásának okai

Az Acanthamoeba emberről emberre való terjedését még soha nem írták le. A fertőződés minden esetben a környezetből történik. Az Acanthamoeba megtalálható a talajban, az édesvízforrásokban (tavak, folyók, melegvízű források, mocsarak) és a tengervízben is. Emellett úszómedencékben, pezsgőfürdőkben, ivóvízhálózatokban, illetve fűtő-, szellőző- és légkondicionáló rendszerekben, valamint párásítókban is megtelepedhet.

 

Az Acathamoeba által okozott szaruhártyafekély elsősorban a kontaktlencseviseléshez kapcsolható: a lencse nem megfelelő higiéniája, illetve kontaktlencsében való úszás vagy fürdés esetén nagyobb a kialakulásának kockázata.

 

Az Acanthamoeba által okozott agyvelőgyulladás vagy disszeminált fertőzés esetén az amőba a bőrön lévő seben, vágáson vagy az orrlyukon keresztül jut be a szervezetbe, majd a véráram segítségével a test különböző területeire – tüdőbe, agyba vagy gerincvelőbe – jut el, ahol később a tüneteket okozza.

 

Az acanthamoebiasis diagnosztizálása

Az acanthamoebiasis megfelelő kezeléséhez a korai diagnózis elengedhetetlen. A szemet érintő fertőzéseket szemspecialista orvos a tünetek alapján, szemkaparék vizsgálatát követően állapítja meg. A szervezet egyéb részét érintő betegség esetén az érintett területről szükséges mintát venni a diagnózis felállítása céljából.

 

Az acanthamoebiasis kezelése

Az Acanthamoeba okozta bőr- és szemfertőzések általában nem terjednek tovább a szervezet többi részére, más szervekbe, és jellemzően jól gyógyíthatók megfelelő időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel. Ezek a lokalizált fertőzések az életet nem veszélyeztetik, azonban későn elkezdett vagy sikertelen terápia esetén fokozódik a végleges látásvesztés kockázata.

 

A disszeminált, főleg az agyat és a gerincvelőt érintő fertőzések kezelése azonban nagyon nehéz, és gyakran halálos kimenetelűek. A központi idegrendszert érintő fertőzés esetén – a hatékony terápia hiánya miatt – a halálozás közel 100%; az idegrendszert nem érintő, de disszeminált fertőzés esetén is nagyon magas, mintegy 73%.

 

Mivel az Acanathamoeba-fertőzések jellemzően olyanokat érintenek, akiknek az immunrendszere valamilyen ok miatt gyenge, a megfelelő időben elkezdett kezelés életet menthet!

 

Az acanthamoebiasis megelőzése

Az Acanathamoeba okozta szaruhártyafekély jellemzően a nem megfelelő kontaktlencse-higiénia miatt alakul ki.

 

Kontaktlencseviselés esetén az alábbi szabályokat érdemes betartani a fertőzés elkerülése érdekében:

 

 • a lencsék megfelelő tartóban való tárolása;
 • a kontaktlencsék túlhordásának elkerülése;
 • a kontaktlencsék rendszeres, erre a célra való folyadékkal való fertőtlenítése (a csapvíz erre nem megfelelő!);
 • úszáshoz, fürdéshez, zuhanyzáshoz a kontaktlencse eltávolítása;
 • a szaruhártya sérülése esetén a kontaktlencse viselésének mellőzése.

 

KULCSSZAVAK
acanthamoeba  |   amőba  |   fertőzés  |   szaruhártyafekély  |   szemfertőzés  |   agyvelőgyulladás  |   mikroba
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít