egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Achilles-ín hosszú és erős ínszalag, mely a vádli izomzatát köti össze a sarokkal. Sérülését jelenthetik apró szakadások (mikotraumák), valamint részleges, avagy teljes szakadás. Az Achilles-ín sérülései leginkább a súlyos sportsérülések körébe tartoznak.

 

Az Achilles-ín sérülésének tünetei

Az Achilles-ín fokozott terhelés következtében kialakult, gyakori apró sérülései a lábfej mozgatásának, terhelésének fájdalmas nehézségét eredményezhetik. A részleges vagy teljes szakadásai rendkívül erős fájdalommal és a láb terhelhetőségének, mozgatásának azonnali megszűnésével járnak. A sérült gyakorlatilag mozgásképtelenné válik. A szakadást általában csattanó hang kíséri, majd gyakran duzzanat és véraláfutás jelenik meg.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Achilles-ín-sérüléssel, illetve -szakadással haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Ilyen jellegű trauma esetén keresse fel a területi baleseti vagy traumatológiai ügyeletet!

 

Az Achilles-ín sérüléseinek lehetséges okai

A sérülés elsősorban sporttevékenység közben fordulhat elő, amikor a lábfej hirtelen erőhatásra túlzottan „hátrafeszül”. Az Achilles-ín természetesen sporton kívüli baleset során is szakadhat, amennyiben például egy magasról leesés érkezése rosszul „komponált”; azaz nyújtott láb, lefeszített lábfej, és a talajjal elsőként a lábujjak mögötti talprész fogja fel az esés teljes energiáját, hirtelen hátracsapva a lábfejet.

 

Az Achilles-ín-sérülés kezelése

Az Achilles-szakadások házilagos kezelése tilos. Az ultrahang- vagy röntgenvizsgálattal igazolt ínszakadás általában műtéti beavatkozást tesz szükségessé. Részleges szakadás esetén is elengedhetetlen a befáslizott, besínezett boka teljes tehermentesítése, a mankóval való közlekedés.

 

Az Achilles-ín közvetlen közelébe fecskendezett hialuronsav-injekciók elősegíthetik a szakadt ín hegesedés nélküli gyógyulását, ám az Achilles-sérülések mindegyike nagy türelmet kíván a sérülttől, mivel a gyógyulás hosszú ideig tart.

 

A heteken át mozdulatlan, tehermentesített bokaízület, az összeforrt Achilles-ín újbóli „használatba vétele” nem ritkán csak hosszú hónapokig tartó rehabilitációt követően lehetséges.

 

Az Achilles-ín-szakadás megelőzésének lehetőségei

Kellően erős vádliizomzattal, alapos bemelegítést, nyújtást követően végzett sporttevékenység során ritkábban következik be Achilles-ín-sérülés, illetve -szakadás. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a láb fizikai terhelése csak fokozatosan növelhető, kerülendők a szélsőséges megerőltetések.

 

Egy-egy, a lábizomzatot fokozottan igénybe vevő időszakot megfelelő ideig tartó pihenésnek kell követnie. Mindemellett elengedhetetlen az adott sport-, vagy munkatevékenység számára megfelelő lábbeli viselése is, annak érdekében, hogy az Achilles-ín sérülése megelőzhető legyen.

KULCSSZAVAK
Achilles-ín  |   Achilles-ín sérülése  |   sportsérülések  |   ínszakadás  |   hialuronsav-injekció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít