egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az agyrázkódás nem más, mint az agyat ért mechanikai erőhatás után kialakuló állapot. Egyre több kutatás foglalkozik a sportolás során szerzett, sorozatos agyrázkódással és azok esetleges hosszú távú hatásaival, következményeivel.

 

A sportolás közben elszenvedett agyrázkódás alapvetően nem különbözik a más körülmények között szerzett agyrázkódástól, kivéve, hogy a rendszeresen sportolók esetében – legyenek azok amatőr vagy professzionális szinten – az ilyen jellegű agyi sérülések nagyobb gyakorisággal fordulnak elő; tehát a sorozatos kitettség miatt mások lehetnek a hosszú távú következmények. Felismerése és kezelése nem különbözik a többi, hasonló jellegű sérüléstől.

 

A sportolás során szerzett agyrázkódás az úgynevezett kontaktsportok esetén fordul elő leginkább. A kontaktsportok jellemzője, hogy gyakoriak az akaratlagosan vagy véletlenszerűen előidézett szoros fizikai érintkezések, ún. kontaktusok. Az alábbiakban néhány példa: 

 • küzdősportok (ökölvívás, cselgáncs, birkózás, különböző harcművészetek),
 • jégkorong,
 • labdajátékok (vízilabda, kosárlabda, kézilabda, amerikai futball).

 

Az egyes sportágaknál a sérülések gyakorisága eltérő, a kontaktusok számának és jellegének függvényében. A kontaktsportokon kívül további sportágaknál is előfordulhatnak fejsérülések, így például lovaglás, kerékpározás, gördeszkázás vagy síelés során is gyakoribb az agyrázkódás. 

 

Lehetséges tünetek

Számos tünet és panasz utalhat agyrázkódásra. A korai felismerés fontos, hiszen a kialakult sérülés megfelelő kezelése megelőzheti a rövid, illetve hosszú távú szövődményeket. Amennyiben sportolás közben jelentős erőbehatás vagy ütés érte a fejet, majd ezt követően az alábbi tünetek tapasztalhatók, felmerülhet az agyrázkódás lehetősége:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a sérülés után közvetlenül vagy 24 órán belül romlik a sérült állapota, mindenképpen indokolt az azonnali orvosi segítség, különösen az alábbi tünetek valamelyikének megjelenése esetén:

 

 • ájulás után a sérült nehezen vagy egyáltalán nem ébreszthető,
 • többször (legalább kétszer), egymás után bekövetkező hányás,
 • súlyos, egyre fokozódó fejfájás,
 • beszédzavar (összefüggéstelen, elkent beszéd),
 • tudatzavar (például: nem ismeri fel, hogy hol és kikkel van),
 • vérzés (például: orrból, fülből),
 • homályos látás,
 • a testrészek mozgatásának akadályozottsága, esetleg teljes bénulása.

 

Amennyiben a sérült állapota súlyos, és nem érhető el közvetlen orvosi segítség a helyszínen, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Az agyrázkódás diagnosztizálása

A kikérdezés és fizikális vizsgálat mellett, bizonyos orvosi képalkotó eljárások alkalmazására kerülhet sor – koponyaröntgent vagy CT-vizsgálatot írhatnak elő. Esetenként szükséges baleseti-sebészeti vagy ideggyógyászati kiegészítő vizsgálat is. A sérültet kórházban tarthatják 24-48 órás megfigyelésre. Ezalatt – ha szükséges – további vizsgálatok és beavatkozások is elvégezhetők.

 

Az agyrázkódás kezelése

A sportolás során szerzett agyrázkódás ellátása megegyezik a bármilyen egyéb módon bekövetkezett agyrázkódás kezelésével. Fontos az ágynyugalom, a teljes fizikai és mentális nyugalom, így a sportolás átmeneti felfüggesztése is. A sérülést követő 24-48 órában az agyrázkódást szenvedett beteg nem hagyható magára, mivel az esetlegesen később jelentkező tünetek (például magatartásváltozás, állapotromlás) észlelése életmentő lehet.

 

Megfelelő fájdalomcsillapítás enyhítheti a panaszokat. Javasolt a nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása, azonban nem ajánlott az acetilszalicilsav a vérzés fokozott kockázata miatt.

 

A mindennapi tevékenységekhez való fokozatos visszatérés és fokozatos terhelés – a beteg állapotától függően – kulcsfontosságú a szövődmények megelőzéséhez. Amennyiben a panaszok hosszú távon – hónapok óta – fennállnak, mindenképpen fel kell keresni a háziorvost vagy a korábbi kezelőorvost.

 

Az esetleges hosszú távú következmények

A sportolás során elszenvedett sorozatos agyrázkódások idült, sérülés okozta agykárosodást okozhatnak, növelve a később életkorban kialakuló demenciák (szellemi képességek hanyatlása) kockázatát. Növelhetik a depresszióra és az öngyilkosságra való hajlamot is.

 

A gyerekek és fiatalok veszélyeztetettsége

A gyerekek és a fiatalok különösen veszélyeztetettek a sportolás során szerzett agyrázkódás hosszú távú szövődményeit illetően. Idegrendszerük általában még éretlenebb és fejletlenebb, tehát sokkal érzékenyebb az ilyen jellegű behatásokra, sérülésekre. Emellett a fiatal sportolók sokszor elhanyagolják, komolytalannak vélik az efféle sérüléseket, esetenként nem tartják be az orvosi utasításokat. Nem hagynak elég időt a felépülésre, idő előtt térnek vissza a sportoláshoz – nem számolva a kockázatokkal, a lehetséges következményekkel.

 

A megelőzés lehetősége

Ahogy általában a sportolásból kifolyólag szerzett agyrázkódást, úgy a rövid és hosszú távú szövődményeket is meg lehet előzni.

 

A kockázatok csökkenthetők a megfelelő óvintézkedések betartásával:

 • az előírt védőeszközök és felszerelések viselése és alkalmazása,
 • sporttevékenység – megfelelően képzett szakember felügyeletével,
 • rendszeres sportorvosi kontroll.

 

A már kialakult sérülések után rendkívül fontos az orvosi utasítások és előírások betartása. A sportoláshoz való visszatérés csak a rehabilitáció és felépülés befejezte után lehetséges. A fokozatos terhelés és az edzések folytatása a megfelelő szakemberek (például orvos, edző, gyógytornász) felügyelete mellett, azok iránymutatásával javasolt.   

KULCSSZAVAK
agysérülés  |   agyrázkódás  |   sport  |   sportolás során szerzett agyrázkódás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít