egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az antifoszfolipid-szindróma (APS) olyan autoimmun betegség, mely során az immunrendszer kóros ellenanyagokat termel. Ezek az ellenanyagok megnövelik az artériás és vénás vérrögök kialakulásának esélyét.

 

Veszélyes vérrögök alakulhatnak ki a végtagokban, a vesékben, a tüdőben vagy az agyban. Várandósokban az antifoszfolipid-szindróma vetéléshez, koraszüléshez vagy halvaszületéshez vezethet. Az antifoszfolipid-szindróma jelenleg gyógyíthatatlan, de a megfelelő kezelés csökkenti a vérrögök kialakulásának valószínűségét.

 

Az APS főbb tünetei

A szindróma tüneteit az határozza meg, hogy a szervezetben hol alakul ki vérrög.

 

A kialakuló vérrögök előidézhetik az alábbi állapotokat, illetve azok tüneteit:

 

  • mélyvénás trombózis: az adott végtag körfogata megnő, bőrpír, fájdalom jelentkezik;
  • stroke: gyengeség, érzéketlenség, az arc, a kar, a láb bénulása, fejfájás, beszédzavarok, látászavarok;
  • átmeneti ischaemiás roham (TIA): a stroke-hoz hasonlít, de csak pár percig tart, nem jár maradandó idegrendszeri károsodással;
  • szívinfarktus: szorító mellkasi – leggyakrabban a bal karba sugárzó – fájdalom, nehézlégzés, hányinger, hányás;
  • tüdőembólia: hirtelen légzési nehézség, mellkasi fájdalom, vércsíkos váladék felköhögése.

 

Nagy a valószínűsége az APS-nek, ha várandósság alatt előfordultak a következők:

 

  • három vagy több spontán vetélés – általában a terhesség első 10 hetében,
  • egy vagy több vetélés – a terhesség 10. hete után,
  • koraszülés – általában a terhesség 34. hete előtt, melyet terhességi toxémia vagy a méhlepény elégtelensége okozott.

 

Előfordulhat továbbá:

 

 

Jellemző tovább az alsó végtagok bőrének rácsszerű, vöröses-kékes elszíneződése (livedo reticularis), melyet a bőr ereiben kialakuló kis vérrögök okoznak, illetve a bőrfelszínhez közeli vénák gyulladása (duzzanat, fájdalom jelentkezhet az adott véna lefutása mentén, melyet láz is kísérhet).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Gyakori orr- vagy ínyvérzés, szokatlanul erős menstruációs vérzés, élénkpiros vagy kávézaccszerű hányás, megmagyarázhatatlan hasi fájdalom vagy élénkpiros, illetve fekete színű széklet előfordulása esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni.

 

Hívja a 112-t és kérjen mentőt, ha stroke, tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy a szívinfarktus fentebb ismertetett jeleit észleli!

 

Az APS kiváltó okai

Az antifoszfolipid-szindrómát a rendellenes ellenanyagok (antitestek) termelődése okozza a szervezetben. Normál esetben az ellenanyagoknak az a feladatuk, hogy megvédjék a szervezetet a fertőzésektől, azonban a betegségben termelődő rendellenes ellenanyagok a vérlemezkékhez és az ereket bélelő hámsejtekhez kötődnek. Ennek következtében a vénákban és az artériákban is vérrögképződés alakulhat ki.

 

Antifoszfolipid-szindrómára hajlamosíthat:

 

 

Antitest-pozitivitás előfordulhat fertőzésekben (szifilisz, HIV/AIDS, hepatitis C, Lyme-kór, cytomegalovírus – CMV –, parvovirus B19 vagy E.coli fertőzés). Az antitestek kimutathatók limfómákban és leukémiákban is.

 

Előfordul, hogy a rendellenes antitestek kimutathatók, mégsem okoznak tüneteket. Ez esetben nincs szó antifoszfolipid-szindrómáról.

 

Az APS lehetséges szövődményei

A kezeletlen antifoszfolipid-szindróma vetélést és trombózist okozhat.

 

A szövődmények az adott szerv érintettségétől függnek. Súlyos szövődmény lehet a maradandó, illetve halált okozó szervkárosodás.

 

Katasztrofális antifoszfolipid-szindróma

A katasztrofális antifoszfolipid-szindróma a páciensek 1%-ánál alakul ki, és intenzív osztályon kezelendő. Ebbek a súlyos állapotnak vezető tünete a testszerte megjelenő, hirtelen vérrögképződés, mely többszervi elégtelenséghez vezethet.

 

További tünetei:

 

 

Ha egy antifoszfolipid-szindrómában szenvedő személy állapota hirtelen romlik, ebben az esetben hívja a 112-t és kérjen mentőt, ugyanis nagy valószínűséggel katasztrofális antifoszfolipid-szindróma alakulhatott ki.

 

Az APS diagnosztizálása

A diagnózis felállítása komplex feladat. Az orvos fizikális vizsgálatot végez, majd felveszi a kórtörténetet – különös tekintettel a vetélések és a trombózisok előfordulására.

 

A laborvizsgálatok kimutathatják a kóros alvadási paramétereket és az auto-antitesteket. A kór igazolt két pozitív antitest eredmény esetén. A két pozitív eredmény között 12 hétnek kell eltelnie, mivel antitest-pozitivitás antibiotikum-terápia vagy fertőzés hatásara is kialakulhat.

 

Az APS kezelése

Az antifoszfolipid-szindróma nem gyógyítható. A kezelés célja a vérrög-kialakulás esélyének csökkentése. Erre a célra különböző véralvadásgátló kezelést, legtöbbször acetilszalicilsavat, clopidogrelt, heparint vagy warfarint használnak. Tünetmentes állapotban általában csak acetilszalicilsav szedését javasolják, mely az artériás vérrögök kialakulását akadályozza meg, gátolva a vérlemezkék összetapadását.

 

Ha korábban már előfordultak vérrögök a szervezetben, a vénás vérrögök kialakulásának megakadályozására heparint vagy annak alacsony molekulasúlyú verzióját (LMWH), illetve warfarint alkalmaznak. Warfarin szedése mellett fontos a véralvadási paramétereinek (INR) rendszeres háziorvosi ellenőrzése.

 

Antifoszfolipid-szindrómában szenvedő betegnél a tervezett várandósság esetén mindenképpen javallott a szülész-nőgyógyász szakorvossal való konzultáció, aki kiválasztja a várandósság alatt is alkalmazható véralvadásgátló terápiát.

 

Véralvadásgátló terápia idején lehetőség szerint kerülni kell olyan eszközök használatát, melyek sérülést okozhatnak (durva fogkefe, pengés borotva), továbbá kerülendők a veszélyes sportok is.

 

Az APS megelőzése

A betegség megelőzésére nincs mód. Tünetmentes antitest-pozitivitás esetén a szindróma kialakulásának megakadályozására ajánlott:

 

 

Lásd még: Zsírok, Szénhidrátok, Fogyókúra

 

APS várandósság idején

Terhesség tervezésekor feltétlenül konzultálni kell a kezelőorvossal. A terhesség néhány betegnél megnövelheti a vérrögök kialakulásának esélyét, így célszerű már rögtön a várandósság kezdetén gyógyszeres terápiát indítani. Acetilszalicilsav, LMWH vagy a kettő kombinációja ajánlott a terhesség kezdetétől a szülést követő 1-6 hétig.

 

A terhességet megelőző időszakban szedett warfarint más gyógyszerre kell cserélni, mivel a terhesség első harmadában és utolsó négy hetében fejlődési rendellenességeket okozhat.

KULCSSZAVAK
trombózis  |   antifoszfolipid-szindróma  |   stroke  |   vetélés  |   véralvadásgátló  |   autoimmun
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít