egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás (demencia) leggyakoribb oka, a betegség lefolyása általában 8‑12 év. A tünetek megjelenése előtt már évtizedekkel korábban kimutathatók az agyban a kóros folyamatra utaló szövettani elváltozások. A betegség először rövid távú memóriazavarral jelentkezik, és idővel a beteg önellátási képtelenségéhez, ágyhoz kötöttségéhez vezet.

 

Az Alzheimer-kórra jellemző eltérések 65-70 éves életkorban egyre gyakrabban, 70-80 éves korban már százezerből három-négyezer ember agyában jelen vannak. Fiatalkori Alzheimer-kór nagyon ritkán fordul elő, de megkülönböztetünk ún. korai kezdetű Alzheimer-kórt, mely 40-50 éves korban jelentkezik és az öröklődő formák nagy hányadát adja.

A demencia típusairól itt olvashat.

 

Az Alzheimer-kór főbb tünetei

Az Alzheimer-kórt több egymással szoros kapcsolatban álló tünet jellemzi, amelyek fennállása negatívan befolyásolja a beteg mindennapi önellátását.

 

Az Alzheimer-kór alaptünetei közé az alábbiak tartoznak:

 

 

A betegség lefolyása során nagy arányban jelentkeznek pszichés tünetek is, melyek összefoglaló elnevezése a BPSD (Behavior and Psychological Symptoms of Dementia).

 

Az Alzheimer-kór pszichés tünetei közé az alábbiak tartoznak:

 

 • a kedélyállapot rendellenességei (affektív zavarok), mint például a depresszió és a szorongás;
 • szociális és érzelmi visszahúzódás, közömbösség (apátia), ami a kezdeményezőkészség kóros csökkenését jelenti, és a betegek többségében kialakul;
 • a valósággal való adekvát kapcsolat megszakadása (téveszmék, pszichózis), érzékcsalódások és hamis érzékelések (hallucinációk);
 • az agitáció és fokozott aktivitás, nyugtalanság (motoros hiperaktivitás) egyéb formái, mint például az elkóborlás, a nem rendeltetésszerű tárgyhasználat stb.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Feledékenység, memóriazavar vagy bármilyen pszichés változás tapasztalása esetén érdemes szakembert (neurológus, pszichiáter) felkeresni.

 

Amennyiben idős személynél az alábbiakat tapasztalja, mindenképpen javasolt a háziorvos felkeresése:

 

 • fokozódó feledékenység vagy zavartság (pl. gondolkodása összefüggéstelenné válik),
 • szokatlan viselkedés (pl. nem működik együtt az őt ápoló családtaggal, esetleg agresszívvé válik),
 • képtelenné válik az önellátásra,
 • a környezetváltozást hirtelen nem viseli jól,
 • állandó felügyeletre van szükség, mert önmagát elhanyagolja,
 • eltéved, nem talál haza, nem tudja, mi történt vele.

 

Az Alzheimer-kór kialakulásának okai

Az Alzheimer-kór kialakulásának pontos oka jelenleg nem ismert. Az agyban lezajló kóros elváltozást egyes fehérjék abnormális felszaporodása és az idegsejtek körüli lerakódása okozza. Kialakulásában feltételezhetően szerepet játszik a genetikai hajlam, vagyis több örökölhető, rendellenes gén (elsősorban a 14. kromoszóma) hatása, főként a 65 éves kor előtt jelentkező formák esetében. Az érintett családokban a betegség több generáción keresztül megjelenhet.

 

Az esetek csupán mintegy 2 százalékában figyelhető meg családi halmozódás, vagyis a betegség többnyire szórványosan jelenik meg. Vannak azonban ismert vagy feltételezett rizikófaktorok, mint például az életkor, fejsérülések, alacsony iskolázottság, magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, dohányzás.

 

Lásd még: Demencia veszélyét növelő életmódbeli tényezők

 

Az Alzheimer-kór típusai

Bár az Alzheimer-kór minden érintett számára hasonló tünetekkel jár, két fő típusát különböztetjük meg.

 

Korai kezdetű Alzheimer-kór

A 65 éves kor alatt (jellemzően 40-50 év között) diagnosztizált eseteket hívjuk korai kezdetűnek. Viszonylag ritka – csak az esetek mintegy 5%-át teszik ki –, és fokozott hajlamot jelent rá a Down-szindróma. A korai kezdetű formában általában erősebben megjelenik az Alzheimer-kórhoz kapcsolható agyi elváltozások mértéke, a plakkok kialakulása, valamint az agy térfogatának csökkenése. A korai megjelenésű forma a 14. kromoszóma hibájával hozható összefüggésbe. Az izomrángások és görcsök egyik formája, az ún. myoclonus, szintén gyakoribb a korai kezdetű Alzheimer-kór esetén. A generációkon át öröklődő forma jellemzően korai kezdetű.

 

Késői kezdetű Alzheimer-kór

A betegség gyakoribb formája, jellemzően 65 év felett alakul ki. Eddig nem ismert olyan génmutáció, amely a betegség kialakulásához vezet – így nincs rá bizonyíték, hogy ez a forma öröklődik.

 

Az Alzheimer-kór lehetséges szövődményei

Előrehaladott Alzheimer-kórban az önellátásra való képtelenség miatt további betegségek alakulhatnak ki.

 

Alzheimer-kór esetén az alábbi szövődményeknek van emelkedett kockázata:

 

 • Tüdőgyulladás: a motoros funkciók romlása miatt kialakuló nyelési nehezítettség következtében félrenyelés (aspiráció) történhet, a légutakba és a tüdőbe jutott folyadék vagy étel pedig tüdőgyulladást okozhat.
 • Elesések okozta sérülések: az előrehaladott Alzheimer-kóros beteg könnyebben elesik, ami zúzódást, csonttörést, akár súlyos fejsérülést is okozhat. Ezek műtéti kezelése további kockázatokat hordoz magában, mivel a gyógyuláshoz szükséges hosszas ágynyugalom, illetve a fokozatos rehabilitáció nehezen valósítható meg zavart tudatállapotú betegnél.

 

Az Alzheimer-kór diagnosztizálása

A demencia – és azon belül az Alzheimer-kór – kivizsgálásának első lépése a részletes kórtörténet (anamnézis) felvétele az érintett személytől és a legközelebbi hozzátartozójától a meglévő szív- és érrendszeri betegségre, esetleges koponyasérülésre és a családi kórtörténetre is kiterjedően. A kivizsgálást végző orvos felméri a beteg tájékozottságát, mindennapi aktivitását, életvitelét és az önellátás szintjét, az esetleges depressziós tüneteket, a zavart epizódokat és a pszichotikus jeleket.

 

Ezt követően ún. pszichometriai vizsgálatra kerül sor, amely magában foglalja a gondolkodási zavar súlyosságának megállapítását különböző tesztek segítségével. A kivizsgálás fontos eleme a belgyógyászati- és laboratóriumi vizsgálat, amely kiterjed az esetleges szívelégtelenség, szívritmus-zavarok, anyagcsere-betegségek, magasvérnyomás-betegség (hipertónia) és egyéb testi betegségek (pl. fertőzések) célzott kimutatására.

 

A részletes ideggyógyászati (neurológiai) vizsgálat az agy betegségei (pl. az agyér-betegség, Parkinson-kór, egyéb demenciát okozó neurológiai betegség) meglétének célzott kimutatására szolgál.

 

Mágneses rezonanciavizsgálattal (MRI) kimutathatók az Alzheimer-kórra jellemző szövettani eltérések az agyban, továbbá kizárható vagy megerősíthető a lezajlott szélütés (stroke), az agydaganat, valamint az előagy (hippokampusz), az érzelmeket szabályozó agyi központ (amigdala) és a homloklebeny alsó részén húzódó agytekervény betegségei. Komputertomográfiára (CT) csak sürgős neurológiai-idegsebészeti beavatkozást igénylő kórok kizárásánál van szükség.

 

Mit tehet Alzheimer-kór esetén?

A beteg ápolása otthoni környezetben történik mindaddig, amíg fel tudja mérni a saját állapotát, nem veszélyes önmagára vagy másokra, és elfogadja a hozzátartozói és az orvosi segítséget.

 

Az otthoni gondozás során betartandó legfontosabb alapelvek a következők:

 

 • egyszerű, érthető kommunikáció a beteggel;
 • konfliktusok kerülése;
 • a beteg tájékozódásának emlékeztetőkkel, jelekkel történő támogatása;
 • meglévő képességek gyakoroltatása annak érdekében, hogy a beteg sikerélményhez jusson;
 • beteggel szemben támasztott elvárásoknak a beteg teljesítményéhez való igazítása, és az önállóság ehhez mérten történő biztosítása a beteg számára;
 • a betegség korai szakaszában a fizikai aktivitás ösztönzése;
 • az ellátást végző hozzátartozó minden helyzetben őrizze meg nyugalmát, és törekedjen a beteg szóbeli megnyugtatására.

 

Az Alzheimer-betegség lelkileg megviseli a hozzátartozókat is. Fontos, hogy a gondozó hozzátartozó megértse a betegség természetét, és elfogadja az abból adódóan rá háruló terheket.

 

Mindezt megkönnyítendő érdemes csatlakozni az Alzheimer-kórral élőket ápoló hozzátartozók közösségéhez. Országszerte működnek Alzheimer-klubok (Alzheimer Café), ahol rendszeresen összegyűlhetnek a demens betegek és hozzátartozóik, és tabuk nélkül megoszthatják a tapasztalataikat, hasznos tanácsokat kaphatnak a demencia ellátásában jártas szakemberektől, és egyúttal megértő közösségben tölthetik az idejüket.

 

Az Alzheimer-kór kezelése

Jelenleg nem áll rendelkezésre a betegség előrehaladását lassító gyógyszer, csak tüneti gyógyszeres kezelésre van lehetőség.

 

A betegség korai felismerésével és megfelelő kezelésével valamelyest csökkenthetők a tünetek, ezért fontos, hogy a családtagok kellő figyelmet fordítsanak idős hozzátartozójukra, észleljék és megosszák a gyanús jeleket a háziorvossal vagy a kezelőorvossal. A korai felismerés azért is lényeges, mert lehetőséget ad a családtagoknak arra, hogy időben megtervezzék beteg hozzátartozójuk gondozását. Mindemellett elengedhetetlen a háttérben meghúzódó egyéb betegségek megfelelő kezelése is.

 

Az Alzheimer-kór megelőzése

Az Alzheimer-kór kialakulásában vélhetően örökletes tényezők is szerepet játszanak, de a betegség nem megelőzhető. A betegség enyhébb formájában jótékony hatású lehet az agy „dolgoztatása” (például a keresztrejtvényfejtés, idegennyelv-tanulás), de a kóros folyamat előrehaladásának lényeges lassításának jelenleg nincs bizonyított módja.

 

Fontos tudni, hogy minden olyan tevékenység, amely a szív és az érrendszer megóvását segíti elő – az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás, a dohányzás mellőzése és az alkoholfogyasztás mérséklése –, az agy egészségének megőrzése érdekében is történik.

 

KULCSSZAVAK
demencia  |   feledékenység  |   szellemi képesség csökkenése  |   zavartság  |   kognitív zavar  |   apátia  |   pszichózis  |   hallucináció  |   Alzheimer Café
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít