egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az allergén immunterápia, vagy más néven allergia-specifikus immunterápia, az allergiás megbetegedések egyik kezelési módja. A hagyományos, leginkább tüneti kezelési módokkal ellentétben, az allergén immunterápia célja mérsékelni a tünetek hátterében húzódó kóros folyamatokat. A kezelés hatására fokozatosan csökken a szervezetben kialakuló allergiás reakció erőssége.

 

Az allergiás reakció egy olyan folyamat, amelyben egy önmagában ártalmatlan anyag (allergén) kóros reakciót vált ki a szervezetben (túlérzékenység). Az allergén immunterápia során folyamatosan, kis mennyiségben adagolják a kóros reakciót kiváltó allergént, aminek eredményeképpen a szervezet egyre kevésbé reagál hevesen, amikor az adott allergénnel természetes módon találkozik. A kezelés nagyon kis mennyiségű allergénnel indul, majd folyamatosan emelik a dózist. 

 

Az eredmények megjelenéséhez hosszú időre lehet szükség, akár évekre is, de a kezelés hosszútávon hatékonyan képes csökkenteni az allergiás panaszokat, megelőzheti azok súlyosbodását, illetve a szövődmények kialakulását.

 

Mikor alkalmazható az allergén immunterápia?

Az allergén immunterápiát a következő esetekben javasolt alkalmazni:

 

  • amikor a hagyományos allergiaellenes kezelés nem kielégítő;
  • amikor az alkalmazott allergiakezelés nem összeegyeztethető egyéb gyógyszeres kezeléssel;
  • amikor az alkalmazott allergiagyógyszerek mennyiségét csökkenteni szeretnék.

 

Az allergén immunterápiát a következő allergiatípusok esetén lehet alkalmazni:

 

Ételallergiák esetében az immunterápia hatásossága nem bizonyított.

 

Az allergén immunterápia alkalmazhatóságáról a kezelő szakorvos vagy szakorvos (pl. allergológus) dönt, figyelembe véve, hogy a betegnek milyen egyéb társbetegségei vannak, milyen gyógyszereket szed, és milyen súlyosságú a fennálló túlérzékenység.

 

Az allergén immunterápia menete

A kezelés többféle formában történhet. A allergén adható: bőrbe adott injekcióval, tablettával, oldatos spray-vel vagy akár különböző cseppek formájában is.

 

  • Injekció: egy vékony és rövid tűvel a bőr alá fecskendezik az allergént nagyon kis mennyiségben. Az allergén mennyiségét hétről hétre emelik, és 3-6 hónap alatt elérik a kívánt dózist. A kezelés ezután havi gyakoriságúra csökken, ami akár éveken keresztül is fenntartható. A lehetséges szövődmények (például súlyos allergiás reakció) miatt a kezelést csak kórházi vagy rendelői körülmények között lehet elvégezni.
  • Nyelv alá helyezett tabletta, vagy ott alkalmazott csepp, illetve oldatos spray: ezekben az esetekben a különböző kiszerelésű allergént a nyelv alá kell helyezni/felvinni, rövid ideig ott tartani, majd lenyelni. A kezelés ritkán jár nemkívánatos eseményekkel, így azt önállóan, a beteg otthonában is lehet alkalmazni.

 

Az allergén immunterápia lehetséges kockázatai

A kezelés a legtöbb esetben nem jár szövődményekkel, de ritkán előfordulhatnak különböző nemkívánatos események. Mivel maga a kezelés allergének bejuttatásával történik, hatására különböző súlyosságú allergiás reakciók jelentkezhetnek:

 

  • Helyi allergiás reakció: az injekció beadásának helyén kialakulhat bőrpír, duzzanat vagy viszkető érzés. Ehhez hasonló panaszok jelentkezhetnek a nyelv alá helyezett tabletta esetében is.
  • Szisztémás allergiás reakció: olykor előfordulhat, hogy a beadott allergén a vártnál súlyosabb reakciót vált ki, amely akár több szervet érinthet, és a test több pontján is jelentkezhetnek panaszok, mint például mellkasi fájdalom, gégeödéma (gégevizenyő) vagy nehézlégzés.
  • Súlyos allergiás reakció (anafilaxiás reakció): ritkán egy súlyos, életet veszélyeztető állapot alakulhat ki, amely általában az injekció beadása után 30 percen belül jelentkezik, és jellemző tünetei a légzési nehezítettség, fulladásveszély, gyorsuló szívverés, tudatzavar, gyengeség, fáradékonyság, izzadt bőr, eszméletvesztés.

 

A kihagyott dózisok vagy a rendszertelen adagolás növelhetik az allergiás reakciók előfordulását. A fenti nemkívánatos események kockázata csökkenthető a kezelési előírások szigorú és módszeres betartásával. A nyelv alá felvitt allergének esetében a kialakuló nemkívánatos események ritkábbak és enyhébbek.

 

Az injekciós kezelés esetén ezek a reakciók súlyosabbak lehetnek. Az anafilaxiás reakció sürgősségi orvosi ellátást igényel, ezért az allergén beadását követően legalább 30 perces megfigyelés szükséges, hogy az esetlegesen kialakuló súlyos reakciókat időben észlelni tudják. Ennek megfelelően allergén immunterápia csak megfelelő szakorvosi ellenőrzés mellett, ellátásra alkalmas helyen végezhető.

KULCSSZAVAK
allergia  |   túlérzékenység  |   allergén immunterápia  |   immunterápia  |   szisztémás allergiás reakció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít