egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az ajakgyulladás (cheilitis) az ajkakon megjelenő kórkép. A betegség többféle okból és formában is megjelenhet, ezek között van ártalmatlan, de komolyabb odafigyelést igénylő változat is.

 

Ha hosszú időn át nem gyógyuló elváltozás jelenik meg az ajkakon, orvosi konzultáció szükséges!

 

Cserepes ajkak (cheilitis exfoliativa)

Az ajakgyulladásnak ez a fajtája az ajkak kipirosodását, majd kicserepesedését, hámlását okozza, amit esetenként hosszirányú berepedések kísérnek. Hatására az ajak megduzzad. A tünetek inkább az alsó, időnként azonban mindkét ajkon megjelennek. A hámlás ciklikusan jelentkezik, és nem mindig érinti az egész bőrfelületet, ezért szinte minden pillanatban tapasztalható valahol. A látható tünetek mellé viszkető vagy feszülő érzés, fájdalom is társulhat.

 

A cserepes ajkak hátterében álló okok

A gyakran krónikus formában jelentkező betegség legtöbbször fiatal nőket, lányokat érint. A tüneteket ajakharapdálás, az ajkak nyalogatása hozza elő, ami jellemzően stresszhelyzetben erősödik fel. Gyakori a kényszerbetegségekben szenvedőknél is.

 

A tünetek nagyon hideg vagy meleg időjárásban, illetve lázas betegség hatására romlanak. A betegség súlyosabb formái miatt az evés és a beszéd nehezített lehet. Az ajkak bizonyos esetekben baktérium vagy gomba által felülfertőződhetnek.

 

A cserepes ajkak kezelése

A felülfertőződést ki kell zárni, vagy ha már kialakult, akkor kezelni kell. Maga a betegség nehezen kezelhető, a helyileg alkalmazott gyógyszerekre nem jól reagál. A kiváltó okok (stresszkezelés, kényszerbetegség stb.) kezelése segíthet a helyzeten.

 

Az ajkak kicserepesedését okozhatja a nem megfelelő mennyiségű – túl kevés – folyadékbevitel és a kiszáradás, valamint vitaminhiány is. Megelőzését segítheti a megfelelő folyadékbevitel és a vitamindús, kiegyensúlyozott étrend, illetve vitaminkészítmények fogyasztása is.

 

Szájzuggyulladás (cheilitis angularis)

A pállott szájnak vagy zabolának is nevezett gyulladás a szájzugban jelenik meg. A száj sarka és környéke fájdalmas, piros, majd szürkésfehér színű lesz, a gyulladt részen megvastagszik a bőr, megjelenhetnek hólyagok is. Az elváltozás viszketéssel is járhat. Gyakran az ajkak más területén is száraz, kellemetlen érzés jelenik meg, időnként rossz szájízzel kísérve. A tünetek hónapokig vagy akár évekig is fennállhatnak.

 

A szájzuggyulladás kiváltó okai

A száj sarkában összegyűlő nyál jó táptalajt képez a fertőzések számára. Gyerekeknél és fiataloknál bakteriális, felnőtteknél inkább gombás fertőzés okozza ezt a betegséget. Szintén lehet az okok között vashiányos vérszegénység, cukorbetegség és B2-vitamin-hiány.

 

Gyakrabban fordul elő ez az elváltozás azoknál, akik fogszabályozót viselnek, vagy fokozott nyálfolyással küzdenek. Időseknél a fogak elvesztése is kiválthatja az állapotot. A gombás fertőzés nemritkán bakteriálisan is felülfertőződik.

 

A szájzuggyulladás kezelése

A kezelés célja a fertőzés megszüntetése baktérium- vagy gombaellenes szerrel, illetve a nyáltermelés csökkentése.

 

Mirigyes ajakgyulladás (cheilitis glandularis)

A krónikus formában jelentkező betegség az alsó ajkat érinti, és főként idősebb férfiaknál fordul elő. Az ajkak szélén piros pontok jelennek meg, az ajak megduzzad, kipirul és egyenetlen felszínűvé válik. A piros pontok a nyálmirigyek kivezető nyílásai, amelyek gyulladásba jönnek. Jellemző a bő nyáltermelés, a mirigyek gennyes gyulladása, amely akár fekélyessé is válhat, súlyosabb esetekben akár szájrákká is fejlődhet.

 

A mirigyes ajakgyulladás kiváltó okai

Az ok pontosan nem ismert, de a napsugárzás, az ajkak harapdálása, érzelmi stresszhelyzet, dohányzás és a rossz szájhigiéné is közrejátszhat a kialakulásában.

 

A mirigyes ajakgyulladás kezelése

A betegség kezelésének fő iránya a gyulladás csökkentése, a további napsugárzástól való védelem. Az ajkak sokszor nem regenerálhatók eredeti állapotukra.

 

Cheilitis fissurata

Ez a típusú ajakgyulladás gyakoribb férfiak esetében. A mindkét ajkon megjelenő, nehezen elmúló repedések fájdalmasak, gyakran baktériummal fertőzöttek.

 

A cheilitis fissurata kiváltó okai

A betegség oka nem egyértelműen ismert. Hajlamosíthat rá a dohányzás, a szájon át való légzés, a Crohn-betegség és a Down-szindróma.

 

A cheilitis fissurata kezelése

Az elsődleges cél a bakteriális fertőzés kezelése. Ha életmódbeli tényező okozza, annak kiküszöbölése javíthat az állapoton.

 

Cheilitis diabetica

Ha az ajakgyulladás hosszú ideig tart és nem gyógyul, akkor elképzelhető, hogy cukorbetegség áll a hátterében. Ilyenkor a tünet feszülő érzés, seb kialakulása, amelyből akár fekély is képződhet.

 

A cheilitis diabetica kiváltó okai

A cukorbetegség rontja a sebgyógyulási képességet, ezért ilyen esetekben mindig laboratóriumi vizsgálatra van szükség, hogy egy esetleg még nem diagnosztizált cukorbetegséget igazoljon. Már ismert cukorbetegség esetén rendszeres vércukorszintméréssel szükséges igazolni, hogy a gyógyszeres terápia és/vagy inzulinkezelés megfelelően van-e beállítva.

 

A cheilitis diabetica kezelése

A vércukorszint rendezése elengedhetetlen a kezeléshez. Mivel a kialakult fekély nagyon hasonló az ajakrákhoz, szövettani vizsgálatra is szükséges lehet.

 

Cheilitis actinica acuta

Ez az akut gyulladás napsugárzás hatására lép fel, és általában az alsó ajkon jelennek meg tünetei. Hatására az ajkak megduzzadnak, kipirosodnak, amit viszketés kísér. Később foltokban megvastagszik a bőr, fájdalmas, nedvedző fekélyek jönnek létre, amelyek végül pörkösödnek. Ez a gyulladás már rákos megbetegedést megelőző állapotnak minősül.

 

A cheilitis actinica acuta kiváltó okai

A betegséget a napsugárzás káros hatása váltja ki, ezért különösen gyakori az előfordulása nyáron, vízparton vagy síeléskor. Okozhatják fényérzékenyítő kozmetikumok és gyógyszerek is.

 

A cheilitis actinica acuta kezelése

A dohányzás mellőzése mellett a napsugárzástól való élethosszig tartó védelem elengedhetetlen. Széles karimájú kalap és fényvédőt tartalmazó ajakápoló ajánlott. A gyulladás jól kezelhető, de ha továbbra is ki van téve napfénynek, akkor életet veszélyeztető daganat kialakulásához is vezethet.

 

Kontakt, allergiás ajakgyulladások

A kontakt ajakgyulladás száraz, hámló területként, bőrpírként vagy hasadékként jelentkezik. A gyulladás hátterében túlérzékenységi immunreakcióallergia áll. Kontakt ajakgyulladást számos olyan dolog okozhat, amely szoros kapcsolatba kerül az ajkakkal: például rúzsok, szájhigiénés termékek (fogkrémek), ételek (pl. tojás és rákfélék), kenőcsök, illatanyagok, tartósítószerek, antioxidánsok, színezékek, fogászati anyagok, hangszerek vagy foglalkozási eszközök, naponta szájba vett tárgyak (pl. körmök, tollak).

 

A kontakt ajakgyulladás kezelése

A kiváltó ok azonosítása és a kontakt reakciót kiváltó anyag használatának további kerülése a legfontosabb. Helyi gyulladáscsökkentésre kortikoszteroid-készítmény alkalmazható.

 

Lásd még: Kontakt bőrgyulladás

 

Egyéb ajakgyulladások

Az ajakgyulladás más megbetegedések tüneteként is jelentkezhet, például lupus (SLE), angioödéma vagy egyéb gyulladásos elváltozások kísérőtünete lehet, amelyek a test más pontjait is érinthetik (pl. atópiás dermatitis, herpes simplex vírusfertőzés).

KULCSSZAVAK
cheilitis  |   ajakgyulladás  |   cserepes ajkak  |   szájzuggyulladás  |   allergia  |   hámló ajkak  |   ajakduzzanat  |   ajakharapdálás  |   pállott száj  |   zabola  |   szájhigiéné  |   ajakgyulladás és cukorbetegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít