egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az acetilszalicilsav-hatóanyagú gyógyszerek az első iparilag gyártott gyógyszerek, melyek hatóanyagát a fűzfa kérgéből nyerik. Ezeket a szereket 1899-ben szabadalmaztatták, és a mai napig az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott és legszélesebb körben alkalmazott gyógyszerek a piacon.

 

Az acetilszalicilsav a nem szteroid típusú gyulladásgátló (NSAID) gyógyszerek hatóanyagai közé tartozik. A gyulladás csökkentése mellett láz- és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, valamint gátolja a vérrögök kialakulását az érrendszerben. Általános, enyhe és középsúlyos fájdalom csillapítására alkalmas, mint például a fejfájás, fogfájás és menstruációs görcsök enyhítése. Más hatóanyagokkal kombinálva gyakori a különböző megfázásellenes készítményekben.

 

Az acetilszalicilsav alkalmazása

Az acetilszalicilsav-tartalmú szereket 12 éves kor fölött az alábbi esetekben lehet alkalmazni:

 

 

Bizonyos szív-és érrendszeri eseményeket (pl. szívinfarktus, stroke) követően; vagy férfiaknál 50, nőknél 55 éves életkor felett, megelőző céllal, hosszú távú, alacsony dózisú acetilszalicilsav-terápia beállítására kerülhet sor az orvos által javasolt esetekben.

 

Ezek a szerek azonban nem minden típusú fájdalomra és nem mindenki számára megfelelőek. A biztonságos gyógyszerhasználat érdekében fel kell hívni a kezelőorvos, gyógyszerész figyelmét, ha a személy:

 

 

Acetilszalicilsav-tartalmú gyógyszer szedése 12 év alatti gyermek számára ellenjavallt. Adásuk nem javasolt 18 év alatt sem bárányhimlő vagy influenza tüneteinek enyhítésére, mert fennáll a veszélye egy súlyos betegség, a Reye-szindróma kialakulásának!

 

Amennyiben terhes vagy szoptat, az acetilszalicilsav-szerek alkalmazása ellenjavallt!

 

Az acetilszalicilsav hatásmechanizmusa

Az acetilszalicilsav-tartalmú szerek a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID) közé tartoznak. Az NSAID-k közé tartoznak még például az ibuprofen-, naproxen-, diclofenac-hatóanyagú gyógyszerek.

 

A szervezetben káros hatásokra különböző gyulladáskeltő anyagok kezdenek el termelődni, melyek a szöveteket károsítva gyulladást okoznak, illetve lázkeltő hatásuk is van. Ezeknek az anyagoknak a szerepe a károsító ingerek eltávolítása a szervezetből. A gyulladás- és lázkeltő anyagokat az ún. COX (ciklooxigenáz)-enzim termeli. Az NSAID-k a COX-enzimek gátlásával fejtik ki hatásukat – gátolják meg a gyulladás- és lázkeltő anyagok termelődését. Ugyanezen enzim gátlásán keresztül fejti ki a vérrögképződést akadályozó hatását is, ugyanis a vérlemezkékben található COX-enzimek termelnek vérrögképződést serkentő anyagokat is.

 

Az acetilszalicilsav-tartalmú szerek alkalmazása

Az alkalmazásról és mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Az alkalmazás módja az egyes hatóanyagoktól függően változhat, így az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni a készítmény szedését megelőzően. A betegtájékoztatóban foglaltakat figyelmesen el kell olvasni!

 

 • Hogyan kell alkalmazni?
 • Meddig kell alkalmazni?
 • Mikor kell alkalmazni?
 • Milyen dózisban kell alkalmazni?

 

Fontos megjegyezni, hogy eltérő dózis alkalmazandó a vérrögképződés megelőzésére és az általános fájdalomcsillapító hatás elérésére, ezért a különböző készítmények felcserélése semmiképp nem javasolt!

 

Az acetilszalicilsav-tartalmú szerek esetleges mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, az acetilszalicilsav-tartalmú szereknek is lehetnek mellékhatásai. A pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Amennyiben úgy érzi, nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni, melynek folyamatáról ITT olvashat bővebben.

 

Az acetilszalicilsav-tartalmú szerek gyakori mellékhatásai lehetnek:

 

 • enyhe emésztési zavarok, melyek elkerülhetők étkezés közbeni alkalmazással;
 • rossz közérzet, hányinger, hányás;
 • enyhe vérzési zavarok – enyhe orrvérzés, esetleg nehezebben elálló vérzés sebesülés esetén.

 

Az acetilszalicilsav-tartalmú szerek és egyéb gyógyszerek, étrendkiegészítők kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, acetilszalicilsav-tartalmú szer alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!

 

Az acetilszalicilsav bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását, vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

 

Az acetilszalicilsav leggyakrabban az alábbi hatóanyagokkal lép kölcsönhatásba:

 

 • bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek,
 • egyéb fájdalom- és gyulladásgátló gyógyszerek,
 • a szervtranszplantációt követően alkalmazandó immunszuppresszív gyógyszerek, melyek a beültetett szerv védelmét szolgálják,
 • bizonyos magas vérnyomás elleni gyógyszerek,
 • digoxin, egy szívre ható hatóanyag,
 • lítium, melyet bipoláris zavarban hangulatstabilizálóként alkalmaznak,
 • acetazolamid, egy zöldhályogban alkalmazott hatóanyag,
 • methotrexate, mely bizonyos rosszindulatú daganatok esetén alkalmazott hatóanyag,
 • cukorbetegségben használt bizonyos gyógyszerek.

 

Acetilszalicilsav-tartalmú készítmény szedése esetén az alkoholfogyasztás kerülendő, ugyanis együttes alkalmazásuk megnöveli a vérzéses szövődmények kialakulásának kockázatát.

 

KULCSSZAVAK
acetilszalicilsav  |   fájdalomcsillapító  |   gyulladáscsökkentő  |   lázcsillapító  |   fájdalom  |   gyulladás  |   láz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít