egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az angolkór (rachitis) egy fiatal gyermekkorban kialakuló megbetegedés, amely negatívan befolyásolja a csontok fejlődését, komoly fájdalmat és az izomműködés gyengeségét okozva.

 

Az angolkór főbb tünetei

Az angolkór jellegzetes csonttünetekkel és általános tünetekkel jellemezhető.

 

Csonttünetek

A csonttünetek közé tartozik a

 

 • tág kutacs, melynek szélei felpuhultak, és záródása későn, csak kétéves kor után következik be;
 • homlokdudorok a tarkótáji elvékonyodott koponyacsontokkal együtt négyszögletes koponyaformát öltenek (caput quadratum);
 • csöves csontokhoz tartozó porcok burjánzása következtében a csuklón ún. „rachitises karperec” kialakulása;
 • bordaporcok szemmel láthatóan kidudorodnak, és gyöngyfüzérhez hasonlító alakzatot öltenek („rachitises olvasó”);
 • hosszú csöves csontok elhajlása miatt a végtagok meggörbülése továbbá gerincferdülés (scoliosis) és a gerincen púp kialakulása;
 • szegycsont besüppedése (tölcsérmell) vagy elődomborodása (tyúkmell);
 • mellkason a VIII–IX. borda magasságában behúzódás (Harrison-barázda), ami miatt a mellkas harang alakzatot ölt.

 

Általános tünetek

Az angolkór általános tünetei:

 

 • fejlődés és növekedés elmaradása,
 • izomgyengeség és izomfájdalom,
 • lábfájás és csontfájdalom,
 • szegycsont és a sípcsont nyomásérzékenysége,
 • pókhas,
 • fertőzésekre való hajlam,
 • fej fokozott izzadása és annak következtében tarkótáji kopaszodás,
 • étvágytalanság,
 • vérszegénység,
 • székrekedés,
 • bizonyos légúti tünetek
 • ingerlékenység.

 

Ritkán – főként felszívódási zavarbankalciumhiány okozta görcsös roham (tetania) is kialakul.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon gyermekorvoshoz, ha gyermekénél csontfájdalmat, izomgyengeséget, bármely csont deformitását, vagy a fentebb felsorolt tünetek bármelyikét észleli. Akkor is vizsgáltassa meg gyermekét, ha napszaktól függetlenül nyugtalanná válik, halk zajokra vagy inger nélkül is gyakran megijed.

 

Az angolkór kiváltó okai

A D-vitamin igen fontos szerepet játszik az ásványianyag-cserében, ezért a hiánya csontanyagcsere-betegséget hoz létre, amely legkifejezettebben gyermekekben az angolkór, felnőttekben a csontlágyulás formájában nyilvánul meg.

 

Az angolkór elsődleges oka a D-vitamin elégtelen bevitele, a napfényszegény környezet és az UV-sugarak hatásának hiánya. A D-vitamin-hiány a kalcium anyagcseréjének zavarával jár. A tartósan fennálló D-vitamin-hiány következményeként a csontban jelentősen lecsökken a kalciumtartalom, ami az angolkórra jellemző klinikai tünetek kialakulásához vezet.

 

A csontfejlődés és egészséges csontanyagcsere másik fontos ásványianyaga a foszfát. A foszfát és a kalcium anyagcsere egymással szoros kapcsolatban állnak, ezért a foszfáthiánnyal járó betegségek a D-vitamin hasznosulásának zavarával és hasonló tünetekkel járnak. 

 

Az angolkór lehetséges szövődményei

Hosszan tartó angolkór következtében a medencecsont deformálódhat, és a medencekimenet beszűkülhet. Ennek következtében elmaradhat a növekedés.

 

Az angolkór diagnosztizálása

Az angolkór kórisméjének felállítása a klinikai tünetek, a vér laboratóriumi vizsgálata, valamint a csonteltérések röntgenvizsgálata alapján történik.

 

Az angolkór kezelése

Az angolkór kezelésének módja – a D-vitamin-hiány súlyosságától függően – a napi szükséglet többszörös mennyiségében adott D3-vitamin, valamint a kalcium és a foszfor pótlása. Táplálkozási eredetű angolkór esetén a kezelés hatására a javulás első jelei már egy hét után láthatóak a röntgenfelvételen, de a teljes gyógyulás hónapokig is eltarthat. Az anyagcserezavar rendezését követően bekövetkezik a csontok átépülése, és a csontgörbületek általában kiegyenesednek. Ha a konzervatív kezelés nem hozza meg a várt eredményt, akkor a tengelyeltérések korrekciója érdekében sebészi beavatkozás válik szükségessé.

 

Az angolkór megelőzése

A korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés esetén az angolkór maradványtünetek nélkül gyógyul. A kezelőorvos utasításainak követésével és a kalciumban gazdag étrend, valamint a mindennapi napfényen történő tartózkodás lehetőségének biztosításával sokat tehet az angolkórban szenvedő gyermeke mielőbbi felépüléséért.

 

Az angolkór megelőzésének módja a kalciumban gazdag étrend, a D3-vitamin ősztől tavaszig való rendszeres szedése és a napi legalább negyedórányi napfényen történő tartózkodás.

 

Magyarországon októbertől márciusig az ajánlott napi D-vitamin bevitel csecsemők esetén 400-1000 NE, 1-6 éves korban 600-2000 NE, 6 éves kor felett 600-1000 NE, serdülőkorban 800-2000 NE, felnőttkorban és várandósság alatt 1500-2000 NE. A hazai ajánlás a nemzetközi ajánlásokhoz képest magasabb bevitelt javasol, aminek oka, hogy Magyarországon a lakosság 80%-a D-vitamin hiányos.

 

Angolkór gyermek- és időskorban illetve várandósság idején

Az angolkór kialakulásának megelőzése érdekében minden életkorban szükséges a D3‑vitaminszükséglet biztosítása a fent is említett mennyiségekben.

 

Az ideális D3-vitaminszint fenntartásához várandós anyáknak a magyarországi D-vitamin konszenzus szerint napi 1500-2000 NE bevitele javasolt. A nagy adag D3-vitaminnal történő egyszeri pótlás terhességben nem ajánlott.

 

Időskorban a hormonális változások, a hiányos D3-vitamin-ellátottság és a kalciumszegény étrend csontritkuláshoz vezethet, ami nagymértékben megnöveli a csonttörések előfordulásának kockázatát. Menopauzában lévő nők csontritkulásának kezelésére 1200 mg kalcium és 800 NE D3-vitamin, míg menopauza előtt álló nők és férfiak esetében 1000 mg kalcium és 600 NE D3-vitamin ajánlott.

 

A 4000 NE javasolt maximális mennyiség bevitelének huzamos ideig tartó túllépése az élettaninál magasabb szérum-kalciumszinthez (hypercalcaemia) vezethet, aminek következtében többek között vesekőképződés léphet fel.

 

Egyéb

Az angolkór elnevezés arra utal, hogy a XIX. századi Angliában a napfényen gyakorlatilag nem, vagy csak ritkán tartózkodó gyermekek csontrendszere ellágyult, és jellegzetes görbületek alakultak ki a csontjaikban. A D-vitamin előanyagát ugyanis a szervezet a nap ultraibolya (UVB) sugárzásának hatására állítja elő a bőrben, majd annak a májban és a vesében történő átalakulásából képződik a tényleges D-vitamin. Ha tehát huzamos ideig nem éri természetes UV-fény a bőrt, annak D-vitamin-hiány lesz a következménye, ami előbb-utóbb az angolkórra jellegzetes csontlágyuláshoz és deformitásokhoz vezet.

KULCSSZAVAK
rachitis  |   D-vitamin  |   csontanyagcsere  |   kalcium  |   foszfát  |   csontdeformitás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít