egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Életünk során számos kémiai anyaggal lépünk kapcsolatba: az élelmiszerek fogyasztása során, használati tárgyaink alkalmazása közben vagy akár a belélegzett levegő által is. Bizonyos kémiai anyagok számos betegség kialakulásában szerepet játszhatnak. Ezért kiemelten fontos az expozíció minimalizálása, valamint mennyiségi szabályzásuk.


 

A biszfenolok szintetikus vegyületek, amelyeket polikarbonát műanyagok és epoxigyanták gyártásához, valamint PVC-műanyagokban antioxidánsként alkalmaznak. A biszfenolok közül a legelterjedtebb vegyület a biszfenol-A (BPA).

 

Hatása az emberi szervezetben összetett, elsősorban azonban ösztrogénszerű hormonális hatásait szükséges említeni. Ezenkívül káros hatással van a pajzsmirigyfunkciókra és egyéb szervrendszerekre (pl. a hasnyálmirigyre és a központi idegrendszerre) is.

 

Hol találkozhatunk biszfenolokkal?

A BPA számos más környezeti tényezővel együtt károsíthatja egészségünket, azonban mivel kis mennyiségben ugyan, de számos műanyagban jelen lehet, kitettségünk gyakorlatilag folyamatos. Kimutatható szinte mindenki vizeletében, várandós nők vérplazmájában és az anyatejben is.

 

A biszfenolokat tartalmazó műanyagok használhatóság szempontjából kedvező tulajdonságokkal bírnak (pl. hajlíthatóság, törés- és hőmérséklet-ellenállás), ezért széles körben alkalmazzák őket egyes termékek gyártása során.

 

Biszfenolokkal érintkezhet az alábbi mindennapi használati tárgyak által:

 

 • egyes mikrózható műanyag edények, tányérok, poharak és tárolódobozok,
 • vízautomaták ballonjai,
 • némely telefontokok,
 • CD-k, DVD-k, számítógépek, laptopok műanyag részei,
 • befőttesüvegek teteje, egyes konzervdobozok bélelőanyaga.

 

Hogyan juthat biszfenol a szervezetbe?

A BPA hosszas tárolás és bizonyos fizikai hatások (pl. napsugárzás, mechanikai hatás, stb.) következtében a műanyagban tárolt vízbe vagy élelmiszerbe oldódhat – innen pedig már könnyen a szervezetbe kerül. A mindennapi használati tárgyakról (pl. mobiltelefontok, laptop stb.) akár bőrön keresztül is felszívódhat hosszabb idejű érintkezés esetén.

 

Fontos tudni, hogy a BPA és egyéb hormonhatású anyagok által okozott hatások összeadódhatnak a szervezetben, így a mindennapi használat során felszívódó kis mennyiségek is potenciálisan egészségkárosítók.

 

Veszélyeztetett korosztály

A biszfenolok minden korban okozhatnak különböző elváltozásokat. A terhesség alatti BPA-expozíció befolyásolhatja a magzat fejlődését.

 

A biszfenolok egészségkárosító hatásai

A biszfenolok számos egészségkárosító hatása ismert:

 

 • fejlődési rendellenességek (alacsonyabb születési súly, a férfi nemi szerv fejlődési rendellenességei, kisgyermekkori viselkedési zavarok (pl. autizmus, figyelemzavar);

 

Mit tehetünk az expozíció csökkentése érdekében?

A szervezetbe kerülő biszfenolokat teljesen kizárni gyakorlatilag lehetetlen – azonban a szervezetbe kerülő mennyiség csökkentése odafigyeléssel lehetséges.

 

Az alábbiakra érdemes odafigyelni a BPA mennyiségének csökkentésére:

 

 • műanyag helyett természetes anyagokból (pl. üveg, fa, fém) készült élelmiszer-tárolók használata;
 • műanyag használati tárgy beszerzése esetén BPA- és PVC-mentes választása;
 • ételek és italok műanyag tárolóban való melegítésének kerülése;
 • konzervek helyett friss vagy fagyasztott áruk fogyasztása;
 • befőzéshez és meleg ételek tárolásához fémfedeles befőttesüveg helyett rexüveg alkalmazása;
 • rendszeres takarítás (a házi por is tartalmazhat BPA-t).

 

Emellett fontos, hogy kisgyermek ne férjen hozzá bolti blokkhoz, hőpapíros számlához vagy egyéb műanyag termékhez. Továbbá ne engedjük, hogy nem számára készült tárgyakat szájba vegyen.

 

A biszfenolokra vonatkozó korlátozások

Az Európai Unióban a biszfenolok felhasználását cumisüvegek és csecsemőknek szánt élelmiszerek csomagolóanyagai esetén betiltották, valamint az élelmiszer-csomagolóanyagokban és kisgyermekjátékokban megtalálható mennyiségüket is korlátozták.

 

Fontos tudni, hogy a világon sok helyen a BPA felhasználása nincs szabályozva, így a kritikus tárgyakat (kisgyermekjátékok, élelmiszer-csomagolóanyagok, műanyag ételtárolók stb.) érdemes olyan országból beszerezni, ahol ezen vegyi anyagok szabályozása már megtörtént. Ezért nem ajánlott ilyen termékeket webshopokból rendelni, ha azok eredete nem ellenőrizhető.

 

KULCSSZAVAK
biszfenol  |   műanyag  |   BPA  |   PVC  |   vegyi anyag  |   káros anyag  |   egészségkárosodás  |   ösztrogén  |   szennyezett ivóvíz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít