egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A macskakarmolási betegség (Bartonella-fertőzés) baktérium által okozott, macskáról emberre terjedő fertőzés. A fertőzés rendszerint kezelés nélkül meggyógyul, de legyengült immunrendszer esetén komoly megbetegedést okozhat.

 

Jellemző tünetei – láz, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, nyirokcsomó-megnagyobbodás – az állat karmolását vagy harapását követően általában hetekkel később alakulnak ki, de előfordulhat akár 3-4 hónapos lappangási idő is.

 

A macskakarmolási betegség tünetei

A macska karmolását, harapását követő napokban a sérülés helyén gyulladásra utaló bőrtünetek, vörösség, dudor, hólyag alakul ki. A bőrelváltozásból genny is ürülhet. A többi jellemző tünet – láz, fejfájás, a nyirokcsomók duzzanata – hetekkel a fertőzés után jelentkezik, és hónapokig is fennállhat. Ha a karmolás vagy a harapás a lábon történt, akkor a lágyékhajlati nyirokcsomók, ha pedig a karon történt, akkor a nyak és a hónalj területén található nyirokcsomók duzzadnak meg. A nyirokcsomók érzékenyek lehetnek, a nyirokcsomó körüli bőr meleggé, pirossá válhat, esetenként genny is ürülhet belőle.

 

Immunkárosodás esetén (pl. HIV-fertőzés) a baktérium az egész szervezetben (máj, csontok, ízületek, tüdő, szem, lép, agy, szív) szétszóródhat, súlyos betegséget okozva.

 

A macskakarmolási betegség legfőbb tünetei:

 

  • torokfájás, fejfájás;
  • fáradtság;
  • étvágytalanság;
  • hőemelkedés, hidegrázás, láz;
  • nyirokcsomó-megnagyobbodás;
  • gyomorfájás, bélpanaszok;
  • ízületi fájdalmak;
  • izomfájdalom, izomremegés, izomrángatózás, izomgörcsök;
  • bőrkiütések a karmolás, harapás helyén.

 

A macskakarmolási betegség bármilyen életkorban előfordulhat, de gyakoribb a gyermekeknél és a fiatal felnőtteknél, illetve a férfiak esetében. A betegség lefolyása teljesen tünetmentes is lehet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a macskával való játék, vagy szőrének gondozása közben szerzett sérülést követően gyulladásra utaló tüneteket tapasztal, melyek nem múlnak el rövid időn belül, vagy a nyirokcsomók duzzanata nem csak a karmolás közelében, hanem a test más pontjain is megjelenik, akkor forduljon mielőbb háziorvosához, hogy kizárhassa a hasonló tünetekkel járó, mielőbbi kezelést igénylő betegségeket.

 

Ha az immunrendszere károsodott (pl. HIV-fertőzött, szervtranszplantált, cukorbeteg, daganatos beteg), akkor azonnal forduljon háziorvosához, hogy megelőzze a súlyos, az egész szervezetet érintő bakteriális fertőzés kialakulását.

 

A macskakarmolási betegség kiváltó oka

A betegséget a Bartonella henselae nevű baktérium okozza, mely elsősorban a kóbor macskákban mutatható ki, anélkül, hogy az állatnál tüneteket okozna. A vizsgálatok szerint a macskák mintegy 40%-a lehet hordozó, elsősorban az egy év alatti kóbor állatok.

 

A fertőzést okozó baktérium a macska karmolása vagy harapása által okozott seben keresztül jut a véráramba. A betegség emberről emberre nem terjed, csak a fertőzött állat karmolásával, harapásával lehet elkapni.

 

A macskakarmolási betegség szövődményei

Szövődmények az immunrendszer legyengült állapotában léphetnek fel. A fertőzés legveszélyesebb szövődménye a kórokozó szétszóródása a központi idegrendszerben, ami súlyos, akár életet veszélyeztető betegségeket – agyvelő- és agyhártyagyulladás, görcsök, delírium, görcsös bénulás – is okozhat. Immunhiányos állapotban a szívbillentyűk is károsodhatnak a kialakuló szívbelhártya-gyulladás (endocarditis) miatt.

 

A macskakarmolási betegség diagnózisa

A betegség diagnosztizálásához fizikális vizsgálat, illetve a beteg alapos kikérdezése szükséges (az elmúlt pár hétben történt-e macskaharapás, -karmolás). A betegség felismerését segíti, ha még látható a karmolás vagy a harapás nyoma, illetve a környékén a dudor vagy a fekély.

 

A vér laborvizsgálata során gyorsult vérsüllyedés, emelkedett CRP-érték és fehérvérsejt-szám látszik.

 

A baktérium elleni antitest (ellenanyag) és/vagy a kórokozó antigénjének PCR-rel való kimutatása vérmintából segítheti a diagnosztizálást, illetve ritkán szükség lehet a nyirokcsomó szövettani vizsgálatára a nyirokcsomó-megnagyobbodással járó egyéb fertőzések és súlyosabb betegségek (például TBC, limfóma, daganatáttét) kizárására.

 

A macskakarmolási betegség kezelése

A betegség egészséges immunrendszer esetén általában kezelés nélkül is gyógyul, és nem hajlamos kiújulásra, mivel a fertőzés életre szóló védettséget biztosít.

 

Ha a betegség túlterjed a regionális nyirokcsomókon, ha súlyosak az általános tünetek, illetve ha gyenge a beteg immunrendszere, akkor hosszan tartó (4–6 hét) antibiotikumkúrára lehet szükség a gyógyuláshoz.

 

A macskakarmolási betegség megelőzése

A fertőzés elsődleges terjesztői a bolhák és kullancsok, ezért a legjobb megoldás, ha védjük a macskákat az élősködők ellen a különféle, erre a célra alkalmas készítményekkel (erről javasolt állatorvos tanácsát kérni). A macskák bolhamentesítése csökkenti a macskapopuláció átfertőzöttségét.

 

Fontos, hogy a macskával való játszás során ne engedjük az állatot karmolni, harapni, de ha ez mégis megtörténik, akkor a sebet azonnal fertőtleníteni kell. A kórokozó a macska nyálában is megtalálható, ami a szőrére kerülhet mosakodás során, ezért az állattal való játék, foglalkozás után mindig alaposan mossunk kezet.

 

Kapcsolódó tartalom:

Sebkezelés otthon

 

KULCSSZAVAK
macskakarmolás  |   bakteriális fertőzés  |   Bartonella  |   nyirokcsomó-megnagyobbodás  |   bőrkiütés  |   dudor  |   fekély  |   láz  |   macska  |   harapás  |   karmolás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít