egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A bölcsességfogak az alsó és a felső maradandó fogsor legutolsó elemei. A nagyőrlők közé tartoznak, úgy is hivatkoznak rájuk, mint felső vagy alsó harmadik nagyőrlő. A maradandó fogak közül legutoljára törnek át a fogínyen és fejlődnek ki, ez fiatal felnőtt korban jellemző, innen a bölcsességfog elnevezés. Ez általában 18-20. életévben történik meg, azonban ettől a kortól növekedésük akár több évvel is eltérhet. A legtöbb felnőtt ember négy bölcsességfoggal rendelkezik.

 

A bölcsességfogak a leggyakrabban panasz- és problémamentesen fejlődnek ki, de áttörésük bizonyos esetekben fájdalmas és elhúzódó folyamat is lehet. A későn kibújó bölcsességfogak helyileg kisebb gyulladást okoznak, enyhe fertőzések léphetnek fel, illetve az újonnan áttörő fogak nyomást gyakorolhatnak a szomszédos fogakra. Ilyenkor különösen figyelmet kell fordítani a rendszeresen végzett megfelelő fogápolásra és szájhigiéniára, az érintett terület fogkefével és fogkrémmel, illetve fogselyemmel való megtisztítására. Ezekkel eltávolíthatók a felrakódott szennyeződések, esetleges ételmaradékok.

 

A szájvíz használata ugyancsak csökkentheti a panaszokat. Segíthet még a langyos, sós vízzel történő óvatos, 1-2 percig tartó enyhe öblögetés. Ilyenkor nem kell a vizet lenyelni, a végén ki kell azt köpni. Kis törölközőbe csavart jégakku vagy hideg-meleg terápiás párna az érintett arcterületre való helyezése szintén csillapítja a fájdalmat, de akár vény nélkül kapható fájdalomcsillapító bevételére is szükség lehet. A panaszok elhúzódása vagy súlyosbodása esetén forduljon fogorvosához és mielőbb egyeztessen egy sürgősségi időpontot.

 

Minden embernek van bölcsességfoga?

A felnőttek többségének négy bölcsességfoga van, de minden ötödik embernél előfordulhat, hogy legalább egy bölcsességfog nem fejlődik ki vagy nem töri át a fogínyt.

 

Impaktált bölcsességfog

A bölcsességfogak esetében gyakori jelenség, hogy fejlődésük során nem illeszkednek a fogsor ívébe, vagy visszamaradnak a fogíny áttörésében. A jelenséget, amikor valamelyik fog áttörése nem következik be, mert valami akadályozza, impakciónak nevezik. Leggyakrabban az alsó és a felső bölcsességfog impaktálódik és marad vissza az állcsontban, de a jelenség előfordul a felső szemfogaknál és kisőrlőknél is. Ilyen esetekben orvosi beavatkozásra lehet szükség, és az át nem tört, vagy csak részlegesen áttört bölcsességfogakat el kell távolítani

 

KULCSSZAVAK
bölcsességfog  |   fogászat  |   fogápolás  |   fogfájás  |   foghúzás  |   fogeltávolítás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít