egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A benzodiazepinek a leggyakrabban használt altató-, nyugtató- és szorongáscsökkentő szerek napjainkban. Rövid távon alkalmazva igen hatékony és biztonságos gyógyszerekről van szó, azonban hosszú távú alkalmazásuk nem javasolt a gyógyszerfüggőség kialakulásának magas kockázata miatt. Az alkalmazásuk bizonyos súlyos szorongásos és alvászavarokban akut esetben indokolt és hasznos lehet, a használat időtartamát azonban előre ki kell jelölni és legfeljebb néhány hétre szorítani!

 

A benzodiazepinek közé tartozó leggyakoribb hatóanyagok az alábbiak:

 

 • alprazolam,
 • chlordiazepoxid,
 • clonazepam,
 • diazepam,
 • nitrazepam
 • midazolam,
 • brotizolam.

 

A benzodiazepinek alkalmazása

A benzodiazepinek monoterápiában való hosszú távú alkalmazásának nincs pszichiátriai indikációja! Kizárólag tüneti kezelésként, illetve terápiás kezelés mellett, kiegészítő kezelésként javasolt az alkalmazása!

 

A benzodiazepinek alkalmazása során fontos szem előtt tartani, hogy használatuk csak rövid távon biztonságos – az alkalmazás idejének növelésével a függőség kialakulásának esélye meredeken emelkedik!

 

A benzodiazepinek az alábbi esetekben alkalmazhatóak:

 

 • szorongásos állapotok átmeneti kezelése,
 • alvászavarok átmeneti kezelése,
 • kábítószermegvonás (pl. alkohol, ópiát stb) tüneteinek enyhítése (mely a terápia természetéből fakadóan átmeneti),
 • pánikbetegség esetén a rohamok jelentkezése során mint tüneti kezelés,
 • görcsoldás (epilepszia vagy egyéb eredetű vázizomgörcsök esetén).

 

Amennyiben terhes, szoptat vagy gyermeket tervez, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével!

 

Az egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatásokról konzultáljon szakemberrel!

 

A benzodiazepinek mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, a benzodiazepineknek is vannak mellékhatásai. Az egyes hatóanyagokhoz tartozó pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

A benzodiazepinek leggyakoribb mellékhatásai az emlékezetkiesés, gondolkodási, észlelési és tájékozódási zavarok. Ajánlott dózis és rövid távú szedés mellett ezek a mellékhatások könnyen tolerálhatóak és nem maradandóak.

 

Amennyiben úgy érzi, nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni, melynek folyamatáról ITT olvashat bővebben.

 

Hogyan alakul ki a benzodiazepinfüggőség?

A gyógyszerfüggőségről bővebben itt olvashat.

 

A benzodiazepinek iránti tolerancia (hozzászokás) viszonylag hamar kialakul (altató hatás – néhány nap vagy hét, szorongáscsökkentő hatás – néhány hónap, görcsoldó és izomlazító hatás – néhány hét). Könnyen belátható, hogy a kezdetben igen hatékony szorongáscsökkentő és altató hatás mindössze néhány héten belül elmúlik (a mellékhatások viszont nem csökkennek!).

 

Ebben a fázisban gyakori a gyógyszer adagjának önkényes emelése, ami további mellékhatások megjelenését és a függőség gyors eszkalálódását okozza: megjelenhet depresszió és egyéb pszichiátriai zavarok, és nő a szedáltságból adódó balesetek előfordulási esélye is (esés, csonttörés, közlekedési baleset stb).

 

A benzodiazepinfüggőség mechanizmusa

A benzodiazepinek iránt kialakuló tolerancia és a megvonási tünetek mögötti mechanizmusok igen bonyolultak. Hatásuk az agy ún. gátló jelátviteli tevékenységét (GABA hatás) fokozza – ennek köszönhető a szorongás gyors csökkentése és a nyugtató, altató hatás.

 

Az idegrendszer alapvető sajátossága, hogy egyensúlyra törekszik: a gyógyszer által felerősített negatív agyi tevékenységeket az izgalmi állapot felerősítésével ellensúlyozza. Ezek az izgalmi hatások felelősek a szorongás és az álmatlanság kialakulásáért – a krónikusan szedett gyógyszer hatása így bizonyos idő elteltével gyengül és az alap tünetek visszatérnek. Ha ebben az időszakban a beteg megpróbálja elhagyni a gyógyszer szedését, az agy által megnövelt izgalmi hatások megmaradnak, a gyógyszer által felerősített gátló folyamatok viszont hirtelen eltűnnek. Ez képletesen úgy jellemezhető, mint amikor egy gát mögött felduzzad a folyó, majd hirtelen eltűnik a gát védő hatása és a folyó elárasztja a védett területet. Ennek hatására a szorongás és álmatlanság tünetei a gyógyszer elhagyását követően erősebben térnek vissza, mint amilyenek a gyógyszer szedésének kezdetekor voltak.

 

Ez pedig elindítja a használóban az ördögi kört: a dózist a tünetek szinten tartásához folyamatosan emelni kell, a gyógyszer elhagyása esetén pedig kínzó, nehezen elviselhető elvonási tünetek jelentkeznek.

 

A benzodiazepinfüggőség típusai

A benzodiazepinfüggőség általában kezelési ártalomból fakad. A szer könnyű hozzáférhetősége (legalitása) miatt a függőség könnyen kialakul, ezt követően pedig az önkényesen megemelt mennyiség beszerzését a betegek lopott receptekkel, ennek hiányában pedig a feketepiac és az internet segítségével oldják meg.

 

A benzodiazepinfüggőség típusai az alábbiak:

 

 • a terápiás adag iránti függőség: főleg altatóként való használat esetén jellemző az évekig ugyanolyan mennyiségű gyógyszer szedése („különben nem tud aludni”),
 • nagy dózisú adag iránti függőség: a szélsőséges mértékben megnövelt gyógyszermennyiséget több orvossal íratják fel vagy a feketepiacról szerzik be,
 • rekreációs célú visszaélés: rendszerint a stimuláns-típusú szerhasználók körében népszerű, a szerhasználatot követő nyugtatóhasználat.

 

A benzodiazepinfüggőség megelőzése

A benzodiazepinfüggőség megelőzése korunk egyik legnagyobb kihívása, melynek érdekében hivatalos ajánlásokat fogalmaznak meg az egészségügyi szervezetek világszerte.

 

A benzodiazepinfüggőség megelőzése érdekében az alábbiakat célszerű betartani:

 

 

A benzodiazepinfüggőség felismerése

A benzodiazepinfüggőség legfontosabb jelei a dóziscsökkentéskor vagy elhagyási kísérletkor jelentkező kínzó elvonási tünetek. Ezek azonban a környezet számára általában nem látványos tünetek – de vannak olyan jelek, melyek a függőségre utalhatnak.

 

A benzodiazepinfüggőség legfontosabb jelei:

 

 • a receptfelírások rendszeressé válása – sokszor több különböző orvosnál tett kísérlet a gyógyszer beszerzésére,
 • az adagolás változtatása – jellemzően bizonyos időközönként nagyobb dózisra váltás,
 • sikertelen leszokási kísérletek, amit a függő gyakran megmagyaráz,
 • a szorongás magas szintje,
 • kábítószer- vagy alkoholfüggőség megjelenése.

 

A benzodiazepinfüggőség kezeléséről bővebben itt olvashat.

 

Ha Önnek vagy családtagjának segítségre van szüksége, a drogprevenciós, illetve a kábítószer-használókat és hozzátartozóikat célzó beavatkozásokat megtalálja a Nemzeti Drog Fókuszpont adatbázisábán.

 

KULCSSZAVAK
BZD  |   Z-szer  |   benzo  |   nyugtató  |   szorongás  |   gyógyszer  |   vényköteles  |   függőség  |   elvonási tünetek  |   altató
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít