egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Gazdasági erőszak – vagy más néven pénzügyi bántalmazás – valósul meg, ha egy házastársi vagy élettársi kapcsolat egyik tagja anyagi függésben tartja a másikat.

 

A gazdasági bántalmazást többnyire nők szenvedik el, de előfordulhat a szülő és gyermek közötti kapcsolatban is. Ez utóbbi esetben a szülő hangsúlyozza a gyermek tőle való anyagi függését, és korlátozza az önállósodását.

 

A gazdasági bántalmazás főbb formái

Pénzügyi erőszak esetén a bántalmazó szándékosan távol tartja partnerét a gazdasági erőforrásoktól, megfosztja őt a pénztől, így hangsúlyozva saját gazdasági fölényét. Ez nem azonos azzal a széles körben elterjedt szokásrenddel, hogy a családokban általában a férfiak intézik a fontosabb pénzügyeket.

 

A gazdasági bántalmazás alapja az attól való félelem, hogy a házastárs vagy élettárs esetleg jobban képes érvényesülni a munka világában, nagyobb keresetre tesz szert, és felülmúlja a partnerét. Kevésbé jellemző, hogy egy kapcsolaton belül amiatt tartja az egyik fél anyagi függésben a másikat, mert attól tart, hogy házastársa vagy élettársa meggondolatlan költekezéssel felborítja a család költségvetését.

 

A gazdasági bántalmazás elsődleges célja általában a partner elnyomása, ami többféle módon megnyilvánulhat. Például úgy, hogy a bántalmazó nem engedi, hogy a másik fél dolgozzon és önálló jövedelemmel rendelkezzen. Jellegzetes módja továbbá a gazdasági bántalmazásnak az is, amikor a bántalmazó minden kiadással elszámoltatja a másik felet, túlzott költekezéssel vádolja, vagy egyáltalán nem ad neki pénzt.

 

A gazdasági bántalmazás főbb formái az alábbiak lehetnek:

 

  • anyagi függésben tartás;
  • munkába állásról, továbbtanulásról való lebeszélés, vagy annak megtiltása;
  • házastárs vagy élettárs fizetésének elvétele;
  • mindennapi kiadások megkérdőjelezése és pontos elszámoltatása;
  • bűntudatkeltés;
  • anyagi jellegű döntések egyedül történő meghozatala;
  • közös vállalkozással való sakkban tartás, zsarolás.

 

A gazdasági bántalmazás jelei

A pénzügyi erőszak árulkodó jele lehet, ha a párkapcsolatban az egyik fél túlzott módon ellenőrzése alá vonja partnere minden lépését, és hátráltatja előrehaladásában a munka vagy a tanulmányok terén. Azzal az ürüggyel beszéli le a másik felet a munkavégzésről, egy jobban fizető pozíció betöltéséről, a továbbtanulásról vagy a tanulmányai befejezéséről, hogy keres ő annyit, amennyire szüksége van a családnak. További érvként szokott elhangozni a másik fél alacsony fizetése, ami miatt kár munkába járnia, így inkább arra buzdítja maradjon otthon, és foglalkozzon a gyermekneveléssel.

 

Intő jel a fillérre pontos elszámoltatás a mindennapi kiadásokról. Az sem túl megnyugtató, ha a közös számlán lévő pénzt csak az egyik fél kezeli. A gazdasági bántalmazás jellegzetes megnyilvánulási formája, hogy minden ingatlan és ingóság az egyik fél nevén van, míg a másik gyakorlatilag semmilyen tulajdonjoggal nem rendelkezik.

 

Mit tehet gazdasági bántalmazás esetén?

Ha azt tapasztalja, hogy az élettársa vagy a házastársa túlságosan az ellenőrzése alá vonja a kiadásokat, egyedül hozza meg a pénzügyi döntéseket, vagy gátat szab a munkahelyi érvényesülésének, próbálják egymással megbeszélni a problémát és közös nevezőre jutni.

 

Ha viszont úgy érzi, hogy „betelt a pohár”, nem tudnak közös nevezőre jutni, és továbbra is bántónak vagy megalázónak éli meg a partnere magatartását, előbb-utóbb érdemes jogi útra terelni a problémát. Ilyen esetben néhány hónapig kövesse figyelemmel és jegyezze fel a kiadásokat, őrizze meg a nyugtákat és a számlákat.

 

Ha van hozzáférése a közös számlájukhoz, kérje le visszamenőleg a számlakivonatot, hogy lásson minden tranzakciót.

 

A gazdasági bántalmazás megelőzése

Az anyagi kiszolgáltatottság megelőzésének hatékony módja a házassági vagyonjogi szerződés, amely a házasságkötés előtt, illetve a házasság során bármikor megköthető. A szerződés aláírása előtt célszerű ügyvéd tanácsát kikérni. A házastársakhoz hasonlóan az élettársaknak is van lehetőségük ún. élettársi vagyonjogi szerződés megkötésére.

 

A partnertől való anyagi függés megelőzése érdekében érdemes a közös bankszámla mellett fenntartani saját bankszámlát is. Amellett, hogy a közös kiadásokhoz illik mind a két félnek hozzájárulnia, érdemes arra törekedni, hogy maradjon saját pénz is a saját számlán, amellyel a felek nem számolnak el egymásnak. Célszerű ügyelni arra is, hogy a közös bankszámlát érintő banki tranzakciókról mind a két fél kapjon SMS-értesítést. Fontos, hogy mind a két fél rendelkezzen hozzáféréssel a közös számlához és a netbankhoz, valamint ismerjék a belépési jelszavakat.

 

Közös vállalkozás működtetése esetén mindkét fél rendelkezzen aláírási és képviseleti joggal, és mindketten legyenek bejelentve alkalmazottként.

 

 

Kapcsolódó tartalmak:

 

Bántalmazás: van segítség 

Segítségnyújtás bántalmazás esetén

KULCSSZAVAK
pénzügyi bántalmazás  |   anyagi függés  |   jövedelem  |   pénz  |   munka  |   kiszolgáltatott  |   vagyonjogi szerződés  |   bankszámla
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít