egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Magyarországon a tuberkulózis elleni védekezés részeként a lakosság kötelező védőoltásban részesül. A BCG védőoltást általában a szülészeti intézményben kapják a csecsemők, életük első négy hetében, egy alkalommal. Ha az intézményben valamilyen ok miatt elmarad a védőoltás beadása, akkor azt mihamarabb, de legkésőbb a csecsemő 1 éves koráig pótolni kell.

 

Fontos tudni, hogy az oltás nem magától a (Mycobacterium tuberculosis) kórokozótól, illetve az általa okozott betegségtől véd meg, hanem a fertőzés miatti súlyosabb állapotoktól (pl. miliáris tbc, meningitis tuberculosa).

 

Mit kell tudni a BCG oltásról?

A BCG vakcina a nevét (bacillus Calmette Guerin) az oltást kifejlesztő két tudósról kapta, Albert Calmette-ről és Camille Guerin-ről. A két kutató legyengített állati tuberkulózis baktériumokat injektált majmokba. Hipotézisük szerint a legyengített baktériumok megfelelő immunválaszt hoznak létre anélkül, hogy megbetegítenék a beoltott szervezetet.

 

A BCG vakcinát 1920-ban fejlesztették ki, közel 20 éves kutatómunka után. Magyarországon a tuberkulózis visszaszorítására már a második világháború után elindultak a tömeges oltások, azonban csak 1954-ben vált kötelezővé minden szülészeti intézményben.

 

Az oltás beadása nem ajánlott láz esetén, veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban, illetve HIV-fertőzött édesanya újszülöttjének.

 

Oltási reakciók

A védőoltást követően fellépő gyulladásos tüneteket korábban – jobb elnevezés híján –mellékhatásnak hívták. Ma már a szakemberek inkább az „oltást követő nemkívánatos esemény” (OKNE) szakkifejezést alkalmazzák, vagy oltási reakcióról beszélünk. A védőoltások alkalmazásának is vannak kockázatai – ahogyan például egy kirándulásnak is –, és lehetnek kellemetlen következményei, mint a gyaloglást követő izomláz. Mégsem beszélünk le senkit az izomláz miatt a testmozgásról, ahogy a védőoltásokról sem, mert az oltással járó előnyök jelentősen meghaladják a kockázat mértékét. A védőoltás is egyfajta „edzés”, az immunrendszer edzése. Az oltás után jelentkező átmeneti panaszok a szervezet természetes immunválaszának a jelei.

 

A BCG oltás beadása után általában nem alakul ki láz, levertség, a beadás helyén viszont kb. 2 hét elteltével fél-egy centiméter átmérőjű piros dudor jelenik meg, melynek a közepe beolvad, elfehéredik és kifakad. Kifakadás után kb. 6-8 héttel a seb hegesedéssel gyógyul. Ritka esetekben az oltási reakciók közé hónalji nyirokcsomó-duzzanat is társulhat. Ha a duzzanat növekszik, akkor keresse fel házi gyermekorvosát.

 

A BCG oltással elkerülhető szövődmények

A tbc-s megbetegedések száma a védőoltásnak és a tüdőszűréseknek köszönhetően csökkent. A baktérium jelen van mindennapjainkban, így rendkívül fontos a betegségre és a megelőzésére, gondozására való figyelemfelhívás.

 

A közel teljes átoltottságnak köszönhetően Magyarországon 2019-ben 530, 2020-ban mindössze 384 új tbc-s beteget diagnosztizáltak.

KULCSSZAVAK
BCG  |   tuberkulózis  |   tbc  |   oltás  |   vakcina  |   kötelező oltás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít