egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A bárányhimlő (varicella) egy igen fertőző betegség, amelyet az egyik herpeszvírus (Varicella-zoster) okoz. Az esetek többségében a betegség gyermekkorban lezajlik, de felnőttek is elkaphatják a fertőzést.

 

A betegség lappangási ideje 8-28 nap, majd megjelennek az igen viszkető bőrkiütések, melyek pörkösödésig fertőzőképesek. Az esetek jelentős részében spontán, szövődménymentesen gyógyul, a vírus viszont általában egy életre a szervezetben marad egyes idegdúcokban. Így a korábban bárányhimlőt okozó vírus legyengült immunrendszer esetén újra aktiválódhat, ezt a betegséget övsömörnek nevezzük.

 

A bárányhimlő főbb tünetei

A betegség első tünetei – enyhe fejfájás, alacsony láz és rossz közérzet – elsősorban felnőttkorú betegeknél jelentkeznek. A lappangási idő (8-28 nap) után testszerte kicsiny, lapos, majd kiemelkedő, kellemetlenül viszkető, piros kiütések jelennek meg. Újabb kiütések megjelenésére még 5-7 napig lehet számítani. A kiütések növekedhetnek, majd helyükön folyadéktartalmú hólyagocskák keletkeznek, amelyek végül pörkösödnek és 3 héten belül eltűnnek. A hólyagok mennyisége egyénenként változó: egyeseknél csak a törzs felső részén, illetve a fejtetőn, másoknál az egész testen megtalálhatóak.

 

A szájban is kialakulhatnak hólyagok, amelyek felszakadva és nyílt sebbé alakulva fájdalmassá tehetik a nyelést. Hasonló nyílt sebek a test egyéb tájain is előfordulhatnak, például a szemhéjakon, a felső légutakban, a végbélben és a hüvelyben is. A bárányhimlő további tünete lehet a nyaki nyirokcsomók duzzanata és érzékenysége.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A bárányhimlő általában szövődménymentesen gyógyul, a kiütések jelentkezésekor azonban mindenképpen ajánlott házi gyermekorvoshoz vinni a beteg gyermeket, illetve a felnőttkorú betegnek a háziorvosához fordulni.

 

Különösen fontos ez abban az esetben, ha a gyermek nem fogyaszt elegendő folyadékot, a kiütések körüli bőr bevörösödik vagy fájdalmassá válik, a beteg túl sokat alszik és nehezen ébreszthető fel, erősen köhög, sokszor hány, tartósan lázas, vagy láztalan állapotot követően újból belázasodik.

 

Kórházi ellátást igénylő állapotok

Egészséges immunrendszerrel rendelkező betegeknél a bárányhimlő kezelése az alapellátás keretében történik, ám előfordulhatnak olyan szövődmények, amelyek kórházi ellátást igényelnek.

 

Ezek a következők:

 

  • súlyos bőr- vagy lágyrész-fertőzés;
  • bármilyen mellkasi/hasi panasz vagy tünet;
  • bárányhimlőre nem jellemző (atípusos) kiütések;
  • vérzéses szövődmény;
  • elhúzódó vagy 6 nap után ismét jelentkező láz;
  • újabb kiütések jelentkezése 6 napon túl;

 

Magas kockázatú személyeknél (veleszületett vagy szerzett immunhiány-betegségben szenvedő, valamint az immunrendszert gátló (immunszupresszív) gyógyszeres kezelés alatt álló betegek és várandós nők) esetében a tünetek és a begegség alakulására fokozottan figyelni kell, szoros orvosi követés ajánlott.

 

A bárányhimlő kialakulásának okai

A bárányhimlőt az alfa-herpeszvírusok alcsaládjába sorolt Varicella-zoster vírus (egyéb megnevezése: Humán herpeszvírus 3, HHV-3) okozza. A fertőzőképesség a kiütések megjelenése előtt 2 nappal kezdődik. A bárányhimlő közvetlenül a tünetek megjelenése után fertőz igen intenzíven, azonban a beteg fertőző marad mindaddig, amíg az utolsó hólyag is be nem pörkösödik.

 

Fontos tudni, hogy a fertőzést nemcsak bárányhimlős betegtől lehet elkapni, hanem övsömörben szenvedő betegtől, és fedetlen testtájon a vírust hordozó betegtől is.

 

Lásd még: Herpeszvírus-fertőzések

 

A bárányhimlő lehetséges szövődményei

A gyermekek általában szövődménymentesen, probléma nélkül felépülnek a bárányhimlőből, mindazonáltal az esetek 10 százalékában kialakulhatnak szövődmények, amelyek a következők lehetnek:

 

Bakteriális felülfertőzés: a betegség hatodik napját követően, újabb kiütések megjelenése nélkül észlelt láz, illetve láztalan állapotot követő láz esetén baktérium okozta szövődmény feltételezhető. Ez többnyire a bárányhimlő okozta kiütések felülfertőződését jelenti (ótvar, cellulitis), aminek szepszis és toxikus sokk szindróma lehet a következménye.

 

Tüdőgyulladás: a bárányhimlő főként egészséges felnőtteknél kialakuló leggyakoribb szövődménye. A kiütések megjelenését 1-3 nappal követően légúti panaszok utalnak a tüdő érintettségére, a diagnózist mellkasröntgen-felvétel igazolja.

 

Idegrendszeri gyulladások: agyvelőgyulladás (encephalitis), agyhártyagyulladás (meningitis) és az akaratlagos izommozgások koordinációs zavara (celebelláris ataxia). Mindegyik ritka szövődmény, amely a bárányhimlő utolsó szakaszában vagy a betegség lefolyását követő egy-két hét múlva jelentkezhet, és kórházi szakellátást igényel. Gyermekeknél még fokozottabban figyelni kell az idegrendszeri érintettségre.

 

Belső szervi gyulladások: szívizomgyulladás (szívzörej kíséri), májgyulladás (általában tünet nélküli), ízületi gyulladás (ízületi fájdalommal jár).

 

Vérképzőszervi rendellenességek: alacsony vérlemezkeszám (thrombocytopenia) és alacsony fehérvérsejtszám (leukopenia), mindkettő kórházi szakellátást igényel.

 

Reye-szindróma: ritka, nagyon súlyos szövődmény, amely megfelelő kezelés hiányában halálos kimenetelű is lehet. Csillapíthatatlan hányás és olykor tudatzavar veti fel a gyanúját. Elsősorban 18 éves kor alatti betegeknél alakul ki acetilszalicilsav-tartalmú lázcsillapító szedése esetén, ezért bárányhimlőben az acetilszalicilsav-talmú szerek adása tilos!

 

A fertőzés lefolyását követően a herpeszvírus nem tűnik el a szervezetből, hanem megbújik a gerincoszlop melletti idegdúcokban vagy a trigeminális ganglionokban. Később, ha felnőttkorban valamilyen okból meggyengül a szervezet védekezőképessége, a vírus övsömör formájában aktivizálódhat.

 

A bárányhimlő diagnosztizálása

A bárányhimlő diagnózisát a háziorvos, illetve a házi gyermekorvos a klinikai kép, vagyis a kiütések és az egyéb tünetek jellegzetességének alapján állítja fel. Néha a betegség felismerését nehezíthetik a megszokottól eltérő (atípusos) kiütések, amelyek főként immunrendszeri megbetegedésben szenvedő, vagy az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszert szedő betegeknél fordulnak elő.

 

Ritka esetben szükség lehet a kórokozó kimutatására, mely PCR-vizsgálattal történhet. Egyéb vizsgálatok elvégzése csak szövődményes esetekben indokolt.

 

Mit tehet bárányhimlő esetén?

A bárányhimlős gyermeket leginkább zavaró panaszt a viszkető kiütések jelentik. A bőrviszketés enyhítése érdekében javasolt a bőrt hűsítő zuhanyozás és hintőporok alkalmazása, azonban nem szabad semmilyen szerrel bekenni a kiütéseket. A himlőhegek kialakulása miatt tartózkodni kell a kiütések vakarásától.

 

A bárányhimlő lefolyása alatt kerülendő az ülőfürdő, helyette a zuhanyozás választandó. Ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is. A lázcsillapítás megengedett, ugyanakkor az acetilszalicilsavat tartalmazó szerek adása tilos! 

 

A bárányhimlős beteg ne menjen közösségbe, különösképpen kerülje a várandósokkal, idősekkel és beteg emberekkel való találkozást.

 

Régi szokás, hogy amikor egy gyermek megbetegszik bárányhimlőben, összefektetik a testvéreivel, illetve a rokon gyermekeket is összeeresztik vele, annak érdekében, hogy így elkapva a betegséget ők is minél hamarabb átessenek a betegségen. Ez a gyakorlat azonban azért nem javasolható, mert nem tudható előre, hogy melyik gyermek vészeli át könnyű lefolyással a betegséget, és kinél fog megjelenni súlyosabb szövődmény.

 

A bárányhimlő kezelése

A bárányhimlő enyhe lefolyású esetei csak tüneti kezelést (lázcsillapítás, viszketést csökkentő szerek adása) igényelnek. Bakteriális felülfertőzés esetén antibiotikum adása válhat indokolttá.

 

Súlyos esetekben, illetve a fentebb említett veszélyeztetett csoportba tartozó betegek esetén vírusellenes gyógyszer adására lehet szükség, melyek alkalmazásával csökkenthető a szövődmények kialakulásának valószínűsége.

 

A bárányhimlő megelőzése

A bárányhimlő megelőzésére védőoltás áll rendelkezésre, amely 2019 óta az életkorhoz kötött (12 hónapos kortól beadható) kötelező védőoltások közé tartozik. A vakcina legyengített varicella vírust tartalmaz, amely nem képes megbetegedést okozni. Az oltás beadása után 6 héttel igen ritka esetben a bárányhimlőre emlékeztető kiütések jelentkezhetnek.

 

A bárányhimlő elleni védőoltással megelőzhetők a bárányhimlő fentebb részletezett súlyos szövődményei és a későbbi életszakaszban jelentkező övsömört is.

 

A korábbi oltási gyakorlatban az oltást nem követte második, ún. emlékeztető védőoltás, amely azonban kötelező elemét képezi a mai oltási rendnek. Az új oltási rendnek köszönhetően a fertőződés tünetmentessé, a betegség megelőzhetővé válik, vagy enyhe, kevés tünettel járó, szövődménymentes lefolyást eredményez.

 

Lásd még: Varicella Zoster elleni védőoltás

 

Bárányhimlő időskorban és várandósság idején

A kor előrehaladtával könnyebben gyengül az immunrendszer működése, ezért az idős korosztályban a korábban bárányhimlőn átesett egyének körében gyakrabban fordul elő övsömör.

 

A bárányhimlő a terhesség első három hónapjában veszélyt jelenthet a magzatra nézve, a terhesség ezt követő hónapjaiban viszont egyre csökken a magzati károsodás veszélye. Azok a gyermekek, akik magzati korukban az édesanyjuk révén átvészelték a bárányhimlőt, védetté válhatnak, azonban könnyebben kialakulhat náluk a főként felnőtteknél előforduló övsömör.

 

Amennyiben az anya a szülés előtti öt napon belül, illetve az azt követő két napon belül betegszik meg bárányhimlőben, nagy a kockázata az újszülött ún. progresszív varicella megbetegedésének, ami gyógyszeres kezelést igényel.

KULCSSZAVAK
varicella  |   varicella-zoster  |   fertőzés  |   vírus  |   védőoltás  |   kiütés  |   hólyag
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít