egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A B6-vitamin, vagyis piridoxin vízben oldódó vitamin, ami a B-vitamincsalád más tagjaihoz hasonlóan a tápanyagok lebontásában játszik szerepet, de emellett más létfontosságú szervrendszerek egészségéhez is szükséges.

 

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport; tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért és a vörösvérsejtek képződéséért felelősek.

 

B-vitamin család:

 

B1-vitamin (tiamin),

B2-vitamin (riboflavin),

B3-vitamin (niacin),

B5-vitamin (pantoténsav),

B6-vitamin (piridoxin),

B7-vitamin (biotin),

B9-vitamin (folsav),

B12-vitamin (kobalamin).

 

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin készítménnyel történik.

 

B6-vitamin szerepe

A B6-vitamin elengedhetetlen a fehérjék, szénhidrátok és zsírok lebontásához és az egészséges szívműködéshez, ezen kívül támogatja az immunrendszer és az agy működését is. Orvosi felügyelet mellett terhességi hányinger ellen is használják.

 

B6-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

A B6-vitamin hiánya ritka, mert a legtöbb étel tartalmazza; leginkább a B12-vitamin és a folsav hiányával együtt fordul elő. Egyes állapotok és betegségek megnövelhetik a hiány kialakulásának kockázatát.

 

Ezek lehetnek:

 

 

Hiányának tünetei lehetnek:

 

 

Hiánya hosszabb távon, főleg idősebb korban növeli a szív-érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, gyulladásos megbetegedések és a stroke kockázatát.

 

Csupán élelmiszerekből nem fordul elő túladagolása, extrém magas dózisú étrendkiegészítő hosszú távú szedése miatt azonban tapasztalható lehet hányinger, a lábakban és kezekben érzett érzéketlenség, zsibbadás és rendezetlen mozgás (ataxia).

 

A B6-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

Felnőtteknél 1,4 mg. Várandósság alatt a szükséglet 1,9, szoptatós édesanyáknál 2 mg-ra nő. 50 év felett a beviteli szükséglet emelkedik, férfiaknál 1,7, nőknél 1,5 mg-ra.

 

Az alábbi állapotokben megfontolandó a vitaminpótlás:

 

 

A B6-vitamin állati és növényi eredetű élelmiszerekben is megtalálható, és egyes formáit a főzés sem károsítja.

 

Legjobb forrásai:

 

  • marhamáj,
  • tojássárgája,
  • banán,
  • zöld leveles zöldségek.

 

B-vitamin komplex étrendkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitaminhiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor táplálékkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok.

 

A B-vitaminok komplexen, a vitamincsalád több tagját egyszerre tartalmazó B-komplex formában is elérhetők. Ezek azonban nem mindig tartalmazzák a család mind a nyolc tagját.

KULCSSZAVAK
vitamin  |   vitaminhiány  |   táplálékkiegészítő  |   idegrendszer  |   energiaháztartás  |   immunrendszer  |   piridoxin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít