egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A B3-vitamin vagy niacin a vízben oldódó B-vitaminok közé tartozik. A szervezetbe élelmiszerekkel vihető be, de az emberi testben található egészséges bélflóra baktériumai is előállítják, ha az ehhez szükséges anyagok rendelkezésre állnak. Szerepe több folyamat támogatásában létfontosságú, az egyik legfontosabb ezek közül a koleszterinszint kedvező befolyásolása.

 

A B-vitaminok egy létfontosságú, vízben oldódó vitaminokból álló csoport, tagjai különböző szerepet játszanak a szervezetben. Összességében az idegrendszer egészségéért, a bevitt táplálékból való energianyerésért, a bőr és a látás egészségéért és a vörösvértestek képződéséért felelősek.

 

B-vitamincsalád:

 

B1-vitamin (tiamin),

B2-vitamin (riboflavin),

B3-vitamin (niacin),

B5-vitamin (pantoténsav),

B6-vitamin (piridoxin),

B7-vitamin (biotin),

B9-vitamin (folsav),

B12-vitamin (kobalamin).

 

Pótlásuk gyakran komplex B-vitamin készítménnyel történik.

 

B3-vitamin szerepe

A niacin több száz enzim működését támogatja a szervezetben. Részt vesz a tápanyagok energiává alakításában, a zsíranyagcserében és a koleszterinszint kedvező befolyásolásában, a DNS-hibák javításában; támogatja az idegrendszer, emésztőrendszer és a bőr egészségét is.

 

B3-vitamin hiányának, túladagolásának tünetei

A B3-vitamin feleslege a szervezetből a vizelettel ürül, ezért túladagolása nem jellemző, akkor fordul elő néha, ha valaki nagy mennyiségben, hosszú távon, étrendkiegészítőkkel viszi be. Ennek jellemző tünete az arcon, mellkason, karokon jelentkező viszkető vörös foltok, amelyeket szapora szívverés és szédülés kísérhet. Túladagolás esetén hasfájás, hasmenés, hányás is előfordulhat.

 

Hiánya normál táplálkozás mellett nem gyakori, mivel sokféle táplálékkal bevihető. Hiányára hajlamosíthat az alkoholbetegség és az alultápláltság

 

Hiányának tünetei lehetnek:

 

 

B3-vitamin napi ajánlott beviteli szintje

Felnőttek számára ajánlott napi B3-vitamin beviteli referenciaérték: 16 milligramm (mg).

 

B3-vitamin forrásai:

 

  • élesztő,
  • tej,
  • húsfélék,
  • olajos magvak,
  • barna rizs.  

 

B-vitamin komplex étrendkiegészítők

Bár normál táplálkozás mellett a B-vitaminhiány ritka, egyes állapotok és betegségek esetén megnövekedhet a hiány kockázata. Ilyenkor étrendkiegészítőkkel pótolhatók a vitaminok. Egyszerre több B-vitamint tartalmazó B-komplex formában is elérhetők. Ezek azonban nem mindig tartalmazzák mind a nyolc B-vitamint.

 

Az alábbi állapotokban szükség lehet a vitaminpótlásra:

 

 

A B3-vitamin hiány várandósság esetén magzati károsodást okozhat. A várandósság alatt megnövekedett szükséglet biztosítására napi 18 mg, szoptatás idején pedig 17 mg B3-vitamin bevitele javasolt.

KULCSSZAVAK
vitamin  |   vitaminhiány  |   táplálékkiegészítő  |   idegrendszer  |   energiaháztartás  |   koleszterinszint  |   niacin
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít