egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A baktériumok egysejtű, pár mikrométeres élőlények, melyek az emberi testen belül és az emberi testen kívüli környezetben is megtalálhatók. Az emberi szervezetben élő baktériumok száma magasabb, mint az emberi sejtek száma – többségük az emésztőrendszerben és a bőr felszínén található. A baktériumok nagy része az emberre ártalmatlan, néhány baktériumfajta azonban enyhe (pl. gyomorrontás), egyes esetekben pedig súlyos, fertőző megbetegedést okozhat (pl. a tbc, szifilisz).

 

A fertőzések érinthetik a torkot, a tüdőt, a bőrt, a beleket és a test más részeit is. Általában gyulladást okoznak az érintett szervben (például: tüdő- vagy mandulagyulladást, fülgyulladást, húgyúti fertőzést), de még egy banális, gyulladt pattanásért is a baktérium tehető felelőssé.

 

A bakteriális fertőzés főbb tünetei

A bakteriális fertőzésre utaló jelek a fertőzés helyétől és az okozó baktérium típusától függenek, de az általános tünetek a következők:

 

  • láz,
  • fáradtság, kimerültség-érzés,
  • duzzadt nyirokcsomók (a gyulladás helyétől függően a nyakban, hónaljban, ágyékban),
  • fejfájás,
  • hányinger vagy hányás.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A bakteriális fertőzések enyhe formái – az egészséges immunrendszer működése mellett –gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlnak. A komolyabb megbetegedést és elhúzódó tüneteket okozó fertőzések viszont gyógyszeres (antibiotikumos) kezelést kívánnak, ezért feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a fentebb felsoroltakhoz az alábbi tünetek bármelyike társul:

 

 

A bakteriális fertőzések okai

Bakteriális fertőzés akkor következik be, amikor baktériumok jutnak a szervezetbe (a bőr sérülésein, műtéti vágáson vagy cseppfertőzéssel, a légutakon keresztül), és ott elszaporodva különböző gyulladásos reakciókat váltanak ki – károsítva az érintett szöveteket; vagy a szervezeten belül olyan szervrendszerbe kerülnek át, ami nem természetes közegük.

 

A bakteriális fertőzések lehetséges szövődményei

A bakteriális fertőzés – kezelés hiányában – súlyos problémákat, szövődményeket okozhat. Szélsőséges esetben akár halálos kimenetelű is lehet (például: vakbélgyulladásnál a hasüregbe kerülő bélbaktériumok életveszélyes állapotot idézhetnek elő).

 

A nem megfelelően kezelt bakteriális fertőzéseknek (például: sebfertőződés vagy belszervek sérülése) is akár életveszélyes állapot, vérmérgezés (szepszis) lehet a következménye, amely intenzív orvosi ellátás nélkül szeptikus sokkhoz, sokszervi elégtelenséghez és halálhoz vezethet.

 

A bakteriális fertőzések diagnosztizálása

A leggyakoribb fertőző betegségeket okozhatja baktérium, de vírus is (megfázás, tüdőgyulladás, hasmenés); ennek elkülönítése fontos a hatékony kezelés szempontjából. Hogy adott esetben melyik kórokozóról van szó, annak eldöntésében a háziorvos segíthet, aki a tüneteket és a fizikális vizsgálat eredményét összevetve el tudja különíteni a vírusost a bakteriális eredetű fertőzéstől.

 

Az orvos számára további információt a laborvizsgálat adhat, melynek során gyulladásra utaló jeleket keresnek a vérben; ritkábban a kórokozó ellenanyaga is kimutatható vérből, vizeletből, székletből vagy orr-, illetve  garatváladékból.

 

A bakteriális fertőzések kezelése

Bakteriális fertőzés esetén az orvos antibiotikum-kezelést írhat elő, melynek alkalmazásával a fertőzést okozó baktériumok elpusztulnak, illetve szaporodásuk megállítható. Az antibiotikum megválasztása minden esetben a kórokozó függvénye. Nem minden fertőző betegség kezelhető antibiotikummal – így pl. a vírusfertőzés sem. A kezelőorvos csak akkor ír fel antibiotikumot, ha arra valóban szükség van, azt indokolja a betegség súlyossága. A túlzott antibiotikum-használat ugyanis a gyógyszereknek ellenálló baktériumok fejlődését segítheti elő (antibiotikum-rezisztencia).

 

A megkezdett antibiotikus kezelést mindig az előírt adagban és időtartamig kell alkalmazni (nem pedig a tünetek enyhüléséig), mert a gyógyulás utolsó fázisában a baktériumok még  –  kisebb számban ugyan, de – jelen lehetnek; és a betegség újra fellángolhat, ha a gyógyszeres terápiát az előírtaknál korábban fejezi be a beteg.

 

A bakteriális fertőzések megelőzése

A bakteriális eredetű betegségek akár erősen fertőzőek is lehetnek. A terjedés elkerülése érdekében tanácsos a gyakori kézmosás; tüsszentéskor, köhögéskor pedig a száj és az orr eltakarása. Közösségben, nyilvános helyen az érintett személynek ajánlott az orrot és a szájat takaró arcmaszk használata.

 

A bőr sérülésekor (vágás, égés) fontos a seb alapos megtisztítása, az elfertőződés megelőzése.

KULCSSZAVAK
bakteriális fertőzés  |   antibiotikum  |   antibiotikum rezisztencia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít