egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A béta-blokkolók főként a szív és az érrendszer működésére ható gyógyszerek, így leggyakrabban szív- és érrendszeri problémákban alkalmazzák őket. Hatásukat az adrenalin és egyéb hasonló hormonok hatásának gátlása révén érik el.

 

Béta-blokkolót csak orvosi vényre lehet kapni, így alkalmazásukhoz mindenképpen orvosi vizsgálat szükséges, amely során megállapítják az esetleges szív- vagy egyéb szervi problémákat.

 

A béta-blokkolók alkalmazása

A béta-blokkolók lehetséges terápiás alkalmazási területei:

 

 

A szívet érintő problémákon kívül:

 

 

Mindegyik béta-blokkoló egyéni hatás- és mellékhatás-tulajdonsággal rendelkezik, így az alkalmazási területnek megfelelő hatóanyag kiválasztása szakember segítségével történik.

 

Terhesség, szoptatás vagy gyermekvállalás tervezése előtt egyeztetés szükséges a kezelőorvossal, gyógyszerésszel. Meg kell említeni, ha allergiás reakció jelentkezett béta-blokkoló szedése során, illetve ha alacsony vérnyomásban, tüdőbetegségben, asztmában vagy valamilyen keringési problémában szenved.

 

Az egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatásokról szintén szakemberrel kell konzultálni.

 

A béta-blokkolók hatásmechanizmusa

A béta-blokkolók a béta-típusú receptorokat gátolják, amelyek a szervezetben sok helyen megtalálhatók: a szívben, erekben, tüdőben és egyéb szervekben is. A béta-típusú receptorokon normál esetben az adrenalin és egyéb hasonló hormonok fejtik ki hatásukat, növelve például a szívfrekvenciát és a vérnyomást. A béta-blokkolók ezt a hatást ellensúlyozzák, így leginkább szívritmuszavarok, szívelégtelenség és magas vérnyomás kezelésére alkalmazzák őket.

 

A béta-blokkolók adagolása

Az alkalmazásról és a mellékhatásokról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

Az alábbiakat érdemes szakemberrel tisztázni a készítmény alkalmazásának megkezdése előtt – ezek egyes hatóanyagtól függően változhatnak, így amennyiben új hatóanyagot próbál ki, frissítse a tudnivalókat szakemberrel, illetve olvassa el a betegtájékoztatóban foglaltakat.

 

 • Hogyan kell alkalmazni?
 • Meddig kell alkalmazni?
 • Mikor kell alkalmazni?
 • Milyen dózisban kell alkalmazni?

 

Amennyiben béta-blokkolót szed, és el szeretné hagyni, ennek folyamatáról is konzultáljon szakemberrel. A gyógyszer hirtelen elhagyása az állapot romlását okozhatja.

 

A béta-blokkolók mellékhatásai

Mint minden gyógyszernek, a béta-blokkolóknak is vannak mellékhatásaik. Az itt jelzett mellékhatások általánosak. Az egyes hatóanyagokhoz tartozó pontos mellékhatásokról és azok gyakoriságáról kérdezze kezelőorvosát, gyógyszerészét.

 

A béta-blokkolók leggyakoribb mellékhatásai:

 

 

Bár ritkán fordul elő súlyos mellékhatás, amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul értesítse orvosát:

 

 • légszomj, köhögés, zihálás, amely testmozgásra súlyosbodik;
 • duzzadt bokák, lábak;
 • mellkasi fájdalom;
 • szabálytalan szívverés;
 • a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése.

 

Ha úgy érzi, hogy nem várt mellékhatást tapasztal a gyógyszer szedése közben, azt lehetősége van bejelenteni. Ennek folyamatáról ITT olvashat bővebben.

 

A béta-blokkolók és egyéb gyógyszerek, étrend-kiegészítők kölcsönhatásai

Amennyiben más gyógyszert is szed, a béta-blokkoló alkalmazása előtt konzultáljon kezelőorvosával, gyógyszerészével!

 

A béta-blokkolók egyes gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphetnek. Ez eredményezheti a két gyógyszer hatásának gyengülését, elmaradását vagy a mellékhatások nagyobb kockázatát.

 

A béta-blokkolók leggyakrabban az alábbi gyógyszerekkel lépnek kölcsönhatásba:

 

 • vérnyomáscsökkentő szerek – a béta-blokkolók önmagukban is hatással vannak a vérnyomásra, ezért felerősíthetik más vérnyomáscsökkentők hatását. Az alacsony vérnyomás fáradtságot, gyengeséget okozhat. Minden más olyan gyógyszerrel is kölcsönhatásba lépnek, amelyek szintén csökkentik a vérnyomást, így például bizonyos antidepresszánsok, nyugtatók, szívre ható szerek stb.;
 • egyéb szívre ható szerek – a béta-blokkolók befolyásolják a szívritmust is, így minden olyan hatóanyaggal kölcsönhatásba lépnek, amelyek erre hatnak;
 • vérzsírcsökkentő tabletták – a béta-blokkolók kedvezőtlenül befolyásolhatják a vér zsírtartalmát, így gyengíthetik a vérzsírszintet csökkentő gyógyszerek eredményességét;
KULCSSZAVAK
béta-blokkolók  |   béta-receptorok  |   szív- és érrendszeri betegségek  |   adrenalin  |   magas vérnyomás  |   szívritmuszavar  |   szívelégtelenség  |   béta-blokkolók kölcsönhatása más gyógyszerekkel
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít