egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Bowen-kór a bőrrák nagyon korai, rákot megelőző (precancerosus) formája, mely könnyen kezelhető, kezelés nélkül viszont rosszindulatú daganattá fejlődhet. A fő tünet a lassan növekvő, enyhén piros plakk megjelenése a bőrön, hámlással, éles, szabálytalan széllel. In situ carcinomának is nevezik. Leggyakrabban a napfénynek kitett területeken, a fejen, tenyéren, illetve a nemi szervek bőrén alakul ki.

 

Bowen-kór tünetei

A bőrelváltozás általában egy éles kontúrú, nehezen gyógyuló folt a bőrön. Ritkábban több folt csoportosan is megjelenhet. Esetenként viszkethet, éghet, vérezhet is a kezdetben rózsaszínes-vöröses színű folt, ami idővel plakká alakul, mely perifériásan (széleitől kifelé) növekszik. A plakk pikkelysömörre emlékeztetve, pikkelyes, egyenetlen felszínű, kifekélyesedett és gyulladt is lehet. Orvosi beavatkozás nélkül laphámrákká alakulhat. Amennyiben nyálkahártyán alakul ki a betegség (pl. szájnyálkahártyán), az rosszabb indulatú lehet és gyorsabban előrehaladott állapotba kerülhet, hamarabb adhat áttétet.

 

A betegség több formáját különböztetjük meg:

 

  • gyűrű alakú,
  • szemölcsös,
  • pigmentált (festékanyagot tartalmaz),
  • körömágy és a körömlemez érintettségével járó (elszíneződés, károsodás).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Forduljon háziorvosához vagy keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést, ha tartósan vörös, nem gyógyuló elváltozást észlel a bőrén.

 

Fontos a nem gyógyuló bőrelváltozás jellegének kivizsgálása, mert a betegség hasonlíthat más bőrbetegségekre, illetve belgyógyászati okai is lehetnek a bőrön jelentkező foltoknak. Ha szükséges, a háziorvosa bőrgyógyászhoz irányítja, aki szövettani mintát, biopsziát vehet további elemzésre.

 

Bowen-kór okai

A Bowen-kór általában az idősebb (60-70 év) emberek betegsége, pontos oka nem egyértelmű, de szorosan összefügg a következőkkel:

 

 

Bowen-kór diagnózisa

A klinikai kép és a biopszia szövettani eredménye együtt határozott diagnózist ad. Fontos az elkülönítés az ekcémától, pikkelysömörtől, szeborreától, időskori keratómától, közönséges szemölcstől és a melanomától (a bőr pigmenttermelő sejtjeinek rosszindulatú daganata).

 

Bowen-kór kezelése

A betegség terápiája a betegség súlyosságától függ. Elsőként a sebészi eltávolítás jön szóba, amennyiben az elváltozás mérete, elhelyezkedése vagy előrehaladottsága azt nem teszi lehetetlenné. Amennyiben több elváltozás van jelen egyszerre, abban az esetben a sugárterápia is hatékony lehet, melyet azonban 60 éves kor alatt ritkán alkalmaznak.

 

Az elváltozás helyileg is kezelhető citosztatikummal (5-FU) és antipsoriatikus szerekkel. Az elektrokoaguláció, krioterápia esetleg lézeres kezelés is hatékony lehet. Műtét után fontos a fényvédő krémek rendszeres használata.

 

Bowen-kór szövődményei

A Bowen-kór laphámrákká alakulhat, valamint távoli áttéteket is képezhet. A plakkok kifekélyesedhetnek, az elfertőződés akár vérmérgezést (szeptikémia) is okozhat.

 

Bowen-kór megelőzése

Csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata a bőr túlzott napsugárzástól, valamint a károsító vegyi agyagok hatásától való védelmével (pl. fényvédő krémek, napkrémek használata).

 

Nagyon fontos bármilyen tartós vagy ismeretlen eredetű bőrhiba jelentkezése esetén időben orvosi segítséget kérni, mert az öngyógyítás hatástalan vagy akár veszélyes is lehet.

 

KULCSSZAVAK
plakk  |   folt a bőrön  |   bőrelváltozás  |   laphámrák  |   in situ carcinoma  |   fényvédelem
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít