egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cytomegalovírus- (CMV-) fertőzés (infekció) vírusos eredetű betegség, amely főleg magzati korban, ritkán bármely életkorban, de jellemzően gyermek- és fiatal felnőtt korban alakul ki.

 

Az aktív betegség kialakulhat közvetlenül a vírussal való fertőződést követően (elsődleges fertőzés) vagy a szervezetbe jutott vírus későbbi reaktiválódása révén. 35 éves korig általában a lakosság 50-80%-a átesik a fertőzésen, és a vírus örökre megmarad a szervezetben.

 

Egészséges emberekben a vírus általában nem okoz problémát, azonban a magzatokra és a legyengült immunrendszerű emberekre nagyon veszélyes.

 

A cytomegalovírus-fertőzés főbb tünetei

Egészséges immunrendszerű egyéneknél a CMV-fertőzés általában tünetmentesen zajlik. Egyeseknél kialakulhatnak influenzaszerű vagy a mononukleózisra jellemző tünetek a mononukleózis kórokozójának (Epstein–Barr-vírus) kimutatható jelenléte nélkül. Ezt láz, torok- és fejfájás, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, kimerültség és fáradékonyság, ritkábban enyhe májgyulladás (hepatitis) jellemzi.

 

Legyengült immunrendszerű egyénekben az elsődleges és a reaktiválódó CMV-fertőzés súlyos megbetegedést okozhat. A szervátültetést követő, a szerv kilökődését gátló immunszuppresszív kezelésben részesülő személyeknél tüdőgyulladás alakulhat ki. AIDS-ben szenvedő betegeknél az érhártya és ideghártya együttes gyulladása (chorioretinitis) a szemideghártya érintettségével, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa), nyelőcsőfekélyek vagy agyvelőgyulladás (encephalitis) formájában nyilvánul meg a CMV-fertőzés.

 

A cytomegalovírus-fertőzés a leggyakoribb veleszületett fertőzés, amely elsősorban a várandósság alatt bekövetkező elsődleges CMV-fertőzés következtében alakul ki. Ritkábban előfordul, hogy a várandós anya korábbi CMV-fertőzése következtében a terhesség alatt reaktiválódó kórokozó fertőzi meg a magzatot. A veleszületetten fertőzött újszülöttek körülbelül egytizedénél rögtön a születés után, nagyobb hányaduknál évek múlva jelentkeznek tünetek, amelyek függnek attól, hogy a terhesség melyik szakaszában fertőződött meg a magzat.

 

A születéskor tüneteket okozó veleszületett CMV-fertőzést cytomegaliás zárványbetegségnek nevezik.

 

Tünetei az alábbiak lehetnek:

 

 • kisfejűség (microcephalia),
 • szellemi visszamaradottság (mentális retardáció),
 • görcsök,
 • agykamra körüli meszesedés (periventrikuláris kalcifikáció),
 • idegi típusú halláscsökkenés,
 • az érhártya és ideghártya együttes gyulladása (chorioretinitis) és látóideg-sorvadás (opticus atrophia) a szemben,
 • sárgaság,
 • a máj és a lép megnagyobbodása (hepatosplenomegalia), májgyulladás (hepatitis),
 • nem fertőzéses tüdőgyulladás (pneumonitis),
 • a vérlemezkék alacsony számával járó vérzéses lilás színű bőrtünetek (thrombocytopeniás purpura),
 • vérszegénység (haemolyticus anaemia),
 • koraszülés,
 • alacsony születési súly.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben várandós, és influenza- vagy mononukleózisszerű tüneteket észlel, forduljon háziorvosához. Ha immunrendszere legyengült (pl. ha kemoterápiában részesül, vagy szervátültetésen esett át, és szervkilökődést gátló kezelést kap), és CMV-fertőzés tüneteit észleli magán, mindenképpen forduljon orvoshoz, mivel a fertőzés életveszélyes is lehet. Háziorvosa laboratóriumi vizsgálattal fogja tisztázni, hogy megfertőződött-e a cytomegalovírussal.

 

A cytomegalovírus-fertőzés kiváltó okai

A cytomegalovírus a herpeszvírusok Betaherpesvirinae alcsaládjába tartozó, kettős szálú DNS-genommal és burokkal rendelkező, nagy méretű vírus. Elnevezése arra utal, hogy a vírussal megfertőződött sejtek jelentősen megnagyobbodnak. A fertőzött sejtek magjában jellegzetes alakú szövettani elváltozás alakul ki, amelyet „bagolyszemnek” neveznek. Ha valaki egyszer megfertőződik, a vírus örökre megtalálható a szervezetében. Egészséges emberekben a vírus úgymond „téli álmot” alszik, az immunrendszer legyengülése esetén viszont reaktiválódhat és tüneteket okozhat.

 

A cytomegalovírus hónapokon át ürülhet a fertőzött személy vizeletével vagy nyálával, de megtalálható a méhnyákban, ondóban, székletben és az anyatejben is. Gyorsan terjed a zárt közösségekben (például oktatási intézményekben), nem biztonságos szexuális aktus, testi kontaktus vagy fertőzött tárgyak érintése révén is.

 

Fertőzött anya a terhesség alatt a méhen belül vagy szülés közben, esetleg szoptatással is megfertőzheti a gyermeket.

 

A cytomegalovírus-fertőzés lehetséges szövődményei

Az immunrendszer legyengült működésével járó állapotokban (pl. AIDS, kemoterápia) a cytomegalovírus-fertőzés súlyos betegséget okozhat. A betegek már az elsődleges fertőzéskor súlyos tüneteket észlelhetnek, és fertőzésük a későbbiekben is aktív maradhat, vagy időszakosan kiújulhat. Szövődmény léphet fel a szemben (a látás elvesztéséhez vezető retinagyulladás), a béltraktusban (hasmenés és egyéb emésztőrendszeri bántalmak), a tüdőben (tüdőgyulladás, száraz köhögés, légszomj), az agyban (agyhártyagyulladás), a lépben és a májban (a máj és a lép megnagyobbodása, májgyulladás). Jelentkezhet hasnyálmirigy-gyulladás, szívhártya- és szívizomgyulladás.

 

A CMV-fertőzés szervátültetésen átesett betegeknél növeli a beültetett szerv kilökődésének kockázatát. Az aktív CMV-fertőzés tovább gyengítheti az immunrendszer működését, ami másodlagos fertőzések – például gombás fertőzések – kialakulásához vezethet. A veleszületett, születéskor tünetmentes cytomegalovírus-fertőzés késői szövődménye halláskárosodás és mentális retardáció lehet.

 

A cytomegalovírus-fertőzés diagnosztizálása

A cytomegalovírus-fertőzés többféle testváladékból kimutatható. A vizsgálattal meghatározzák, hogy a beteg átesett-e már CMV-fertőzésen, vagy jelenleg fertőzött-e (szerológia). A vírusra válaszként termelt fehérjék (antitest) mennyiségének mérése vérmintából történik. A vírus kimutatása történhet vizeletből, vérből és köpetből speciális táptalajon történő tenyésztéssel, illetve a vírus genetikai állományának megsokszorozásán alapuló technika alkalmazásával. Mintavétel lehetséges továbbá a magzatvízből, a gerincfolyadékból vagy biopszia útján nyert szövetmintából.

 

A cytomegalovírus-fertőzés kezelése

Egészséges egyéneknél a cytomegalovírus-fertőzés csupán tüneti kezelést igényel, mivel a fertőzés spontán gyógyul. A betegség súlyosbodásának megelőzése érdekében célzott vírusellenes gyógyszeres kezelés szükséges az alábbi esetekben:

 

 • veleszületett, születés után diagnosztizált CMV-fertőzés esetén,
 • legyengült immunrendszerű egyénekben,
 • őssejtátültetésen átesett személyeknél.

 

A cytomegalovírus-fertőzés okozta influenzaszerű panaszok – például a láz, a torok- és fejfájás és a fáradtságérzés – hagyományos módon, vagyis láz- és fájdalomcsillapító szerrel, bőséges folyadékbevitellel és pihenéssel enyhíthetők. Ha a tünetek néhány napon belül nem javulnak vagy súlyosbodnak, forduljon háziorvosához.

 

Ügyelni kell a higiénés szabályok fokozott betartására, használjon saját evőeszközt és poharat, kerülje a más személyekkel való közvetlen érintkezést.

 

A cytomegalovírus-fertőzés megelőzése

A fertőzés ellen nehéz védekezni, mivel sok lehet a tünetmentes vírushordozó. Azonban a cytomegalovírus terjedésének megelőzését a higiéniai szabályok betartása segítheti. Csecsemő gondozása során szappanos vízzel történő alapos kézmosás ajánlott minden pelenkacsere, etetés és orrtisztítás után. Ugyancsak fontos a csecsemő nyálával érintkező tárgyak rendszeres lemosása.

 

Gyermekvállalás előtt érdemes tesztet végeztetni, hogy kiderüljön, jelen van-e a vírus a leendő anya szervezetében.

 

Cytomegalovírus-fertőzés gyermek- és időskorban, illetve várandósság idején

Az elsődleges cytomegalovírus-fertőzés egészségügyi problémákat okozhat azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyja a várandósság alatt fertőződött meg először, és a fertőzés a méhlepényen keresztül elérte a magzatot. Ezért a veleszületetten cytomegalovírus-fertőzött gyermekek egyes szerveinek (vese, máj, agy, valamint érzékszervek) működését ötéves korig rendszeresen ellenőrizni kell.

 

A CMV-fertőzés a szülés alatt vagy nem sokkal utána is bekövetkezhet. Egészséges, érett újszülötteknél általában tünetmentesen zajlik a születés alatti vagy utáni megfertőződés, azonban kialakulhat tüdőgyulladás, és a fertőzést évekig elhúzódó vírusürítés követi.

 

A cytomegalovírussal fertőzött édesanya szoptathatja egészséges csecsemőjét, mivel a vírusok megjelennek ugyan az anyatejben, de nem betegítik meg a gyermeket. Beteg vagy kis súlyú, koraszülött csecsemők a CMV-fertőzött édesanya huszonnégy órán át lefagyasztott, majd fölengedett tejével táplálhatók.

 

A gyermekekkel hosszú ideig közelségben tartózkodó várandósok – például óvodai dolgozók vagy több saját kisgyermeket nevelők – fokozottan veszélyeztetettek a CMV-fertőzés szempontjából. Várandós anyáknál felfedezett CMV-fertőzés esetén fontos az elsődleges és a reaktiválódó fertőzés elkülönítése. A méhen belüli fertőzés a magzatvízből kimutatott DNS-vizsgálattal, újszülöttnél ellenanyagok kimutatásával vagy a szülést követő három napon belül az újszülött vizeletében kimutatott vírusürítés alapján igazolható.

 

Idősekre vonatkozóan nincs releváns információ a témakörben.

 

KULCSSZAVAK
CMV  |   infekció  |   fertőzés  |   cytomegaliás zárványbetegség  |   bagolyszem  |   méhen belüli fertőzés  |   veleszületett  |   antitest  |   magzatvíz  |   anyatej  |   mononukleózis  |   AIDS
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít