egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mononukleózis (mononucleosis infectiosa, Pfeiffer-féle mirigyláz) vírusfertőzés okozta klinikai tünetegyüttes, amelyet levertség, láz, fejfájás, torokfájdalom és a nyaki nyirokcsomók duzzanata jellemez.

 

Bármely életkorban előfordulhat, de elsősorban serdülőkorban és fiatal felnőtt korban gyakori. Mivel a kórokozó, az Epstein–Barr-vírus cseppfertőzés – főként nyál – útján terjed, a betegséget a köznyelvben csókbetegségnek is nevezik.

 

A mononukleózis főbb tünetei

A betegség átlagosan 4-6 hét lappangási idő elteltével kezdődik, mint egy egyszerű torokfájás:

 

  • magas láz,
  • gyengeség, fáradtság,
  • nyelési nehezítettség lép fel.

 

Később jellegzetes tünetek alakulnak ki:

 

  • a nyaki és a hónalji nyirokcsomók megnagyobbodnak,
  • a garat hátsó falán gennyes lepedék jelenhet meg,
  • a mandulák megnagyobbodnak, összefolyó, szürkés lepedék fedi őket,
  • megjelenhet sárgaság is a máj érintettsége miatt.

 

A torokfájás és a láz általában 1-2 hét alatt elmúlik, azonban az elesettségérzés, a megnagyobbodott nyirokcsomók és a máj érintettsége több héten át fennállhat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalja, forduljon háziorvosához.

 

A mononukleózis kiváltó okai

A mononukleózis a humán herpeszvírusok családjába tartozó Epstein–Barr-vírus- (EBV-) fertőzés következménye, amely cseppfertőzéssel terjed. A nyál vírustartalma az elsődleges fertőzést követően még hónapokig fokozott lehet. A fertőzés legtöbbször már kisgyermekkorban, akár tünetmentesen, esetleg közönséges felső légúti hurut formájában lezajlik, és átvészelése általában életre szóló immunitással társul. A lakosság 90%-a átesik rajta.

 

Nagyon hasonló tünetegyüttest okoz a cytomegalovírus- (CMV-) fertőzés is.

 

A mononukleózis lehetséges szövődményei

A mononucleosis szövődményeként előfordulhat lépmegnagyobbodás. Ritka esetekben a megnagyobbodott lép kirepedhet, ami súlyos, életveszélyes állapot, és azonnal orvosi ellátást igényel. Előfordulhat szövődményként a fáradtság és gyengeségérzés tartós (6 hétnél hosszabb ideig) fennállása is.

 

Az EBV-vírus fertőzése főként az immunrendszer gyengült működésével járó állapotokban (például HIV-fertőzés és AIDS, valamint szervátültetés után) okozhat súlyos szövődményt, mint amilyen a nyirokrendszer daganatos megbetegedése (limfómák) vagy a fej-nyaki daganatok.

 

A mononukleózis diagnosztizálása

A mononukleózis kórismézése a klinikai tünetek és a vér laboratóriumi vizsgálata (teljes vérkép, EBV-ellenes antitestek kimutatása, mononukleózis-gyorsteszt) alapján történik. Súlyos mandulagyulladás (tonsillopharyngitis) egyidejű megléte esetén a garatváladék leoltása és tenyésztése esetleg szükséges lehet a bakteriális (általában a Streptococcus baktérium által okozott) fertőzés elkülönítése céljából.

 

A mononukleózis kezelése

A mononukleózis általában néhány hét alatt magától gyógyul. A betegségnek nincs célzott vírusellenes terápiája, csak tüneti kezelésre – láz- és fájdalomcsillapításra – van mód. Egyes szövődmények, például a mandulák táplálkozást és légzést veszélyeztető megnagyobbodása, vérszegénység vagy trombocitopénia esetén kortikoszteroid rövid ideig tartó adása javasolt.

 

Ha a mononukleózist bakteriális fertőzés is kíséri, antibiotikum-terápia szükséges. Amoxicillin és más penicillinszármazékok nem ajánlottak mononukleózisban szenvedő betegeknek, mivel bőrkiütést okoznak.

 

Mit tehet mononukleózis esetén?

Amennyiben mononukleózisban szenved, törekedjen kímélő életmódra: néhány hétig pihenésre, ágynyugalomra van szüksége. A lépszakadás és májrepedés veszélye miatt kerülje a nehéz terhek emelését és a sportolást, még akkor is, ha a lépe és a mája nem nagyobbodott meg. Gondoskodjon a bőséges folyadékpótlásról. Májérintettség esetén étkezzen fűszer- és zsírmentesen.

 

Torokfájdalmát nem szteroid gyulladáscsökkentő szerrel (NSAID) enyhítheti. Ha nehezére esik a nyelés, lokális torokfertőtlenítő öblögetőt, ecsetelőt vagy spray-t használjon. Viszkető bőrtüneteit lokális hűsítő készítménnyel csökkentheti.

 

A gyógyulás után hat hónapig lehetőleg ne adjon vért.

 

A mononukleózis megelőzése

A mononukleózis védőoltás útján történő megelőzésére nincs mód. A fertőzés elleni védekezés egyetlen módja a higiénés szabályok betartása. Javasolt a nyállal, vizelettel, nemi váladékkal, vérrel, anyatejjel érintkezéskor a fokozott körültekintés és a szennyeződő tárgyak gyakori, alapos fertőtlenítése.

 

Fontos továbbá a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint a rendszeres testmozgás. Az őszi-téli hónapokban a D-vitamin pótlása (napi 2000 NE) javasolt.

 

Mononukleózis gyermek- és időskorban, illetve várandósság idején

Gyermekkorban a mononukleózis tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, torokfájás és láz kíséretében zajlik, így gyakran diagnosztizálatlan a betegség. Mononukleózisos gyermekek lázcsillapítása során kerülni kell acetilszalicilsav-tartalmú szerek adását.

 

Időskorban a mononukleózis magas lázzal, mandulagyulladással, valamint a nyirokcsomók és/vagy a lép megnagyobbodásával jár. Májgyulladás (hepatitis) léphet fel, jellemző a szemhéjak vizenyője.

 

A várandós anyák mononukleózisa nem veszélyezteti a magzatjuk egészségét.

 

KULCSSZAVAK
mononucleosis infectiosa  |   Pfeiffer-féle mirigyláz  |   csókbetegség  |   Epstein–Barr-vírus  |   EBV  |   cytomegalovírus  |   lépszakadás  |   nyirokcsomó  |   torokgyulladás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít