egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cikluskövetés rendkívül hasznos egy nő életében, hiszen segít a családtervezésben és a fogamzásgátlásban egyaránt, emellett képet kaphatunk a ciklusának fázisáról és a női hormonháztartásról.

 

A női nemi működés ciklikus jellegű, vagyis a női nemi hormonok hatására a reproduktív korú (termékeny) nők szervezete átlagosan 28 naponta felkészül egy esetleges megtermékenyítésre. Ha ez nem következik be, a méhnyálkahártya leválik, és vérzés formájában (menstruáció) távozik a hüvelyen keresztül.

 

A női nemi ciklust a domináns hormonszerep és a méhnyálkahártya változásai szerint kettő részre (follikuláris fázis és luteális fázis) oszthatjuk. A ciklus első napja a menstruációs vérzés első napja, mely általában 4-6 napig tart, ezt követi az egyénenként eltérő, változó hosszúságú follikuláris fázis, majd ezt a peteérés (ovuláció) választja el az általában 14 napig tartó luteális fázistól.

 

Minden szakaszra más hormonszint jellemző: a menstruációs vérzés idejét alacsony hormonszintek jellemzik, a follikuláris fázisban emelkedik az FSH-szint, majd az ennek hatására bekövetkező ösztrogénszint emelkedése megy végbe. Az ösztrogénszint maximumának elérését követően az LH-szintemelkedés hatására megy végbe az ovuláció, ezután az ösztrogénszint csökkenni, a luteális fázisban pedig a progeszteronszint emelkedni kezd.

 

A cikluskövetés módszerei

A cikluskövetésre különböző módszereket dolgoztak ki, figyelembe véve a testhőmérséklet, a méhnyaknyák és a méhnyak állapotát. A méhnyaknyák vizsgálatán alapul a Billings Ovulációs Módszer (BOM) és a Creighton-módszer. Ezen kívül segítségre lehet a hőmérőzésmódszer (Hilebrant- vagy Döring-féle módszer), valamint a FEMM (termékenységi oktatás és orvosi menedzsment) program.

 

Hőmérőzés

A hőmérőzés (Hilebrant- vagy Döring-féle módszer) lényege, hogy minden reggel a mért testhőmérsékletet egy táblázatban kell vezetni. A táblázatban megfigyelhető lesz a legtöbb esetben az ovulációt követően a luteális fázisra jellemző testhőmérséklet-emelkedés. Ha a testhőmérséklet-emelkedés legalább 3 napig stagnál, úgy a női ciklus a terméketlen fázisba lépett.

 

Méhnyaknyák vizsgálata

A méhnyaknyákvizsgálat lényege, hogy a ciklus különböző fázisaiban a méhnyaknyák állaga, színe, érzete változik. A follikuláris fázisban a hüvely nedvessége fokozatosan nő, majd az ovuláció előtt 5-6 nappal a méhnyaknyák nyúlós, tojásfehérjére emlékeztető lesz. Ez azért fontos, mert ennek segítségével a spermiumok tovább maradnak életképesek.

 

Méhnyakvizsgálat

A méhnyak állapota is informatív lehet, ugyanis a helyzete, nyitottsága és állaga alapján következtetni lehet arra, hogy a ciklus melyik fázisban van. Menstruáció alatt a méhnyak kemény, kissé nyitott, follikuláris fázisban elkezd nyákot termelni, ovulációkor a méhnyak magasra húzódik, luteális fázisban ismét kemény, és lejjebb húzódik.

 

Szimptotermális módszer

Az imént felsorolt három módszer együttes vizsgálatát szimptotermális módszernek (sensiplan módszer) nevezzük, az elnevezés jelentése tüneti-hőmérsékleti. Az észlelt jeleket egy táblázatba vezetve és kiegészítve egyéb tünetekkel egész pontos kép kapható a ciklus fázisairól.

 

Helytelen cikluskövetési módszerek

Akadnak azonban a ciklus követésére olyan módszerek is, melyek nem megbízhatóak, így érdemes őket mellőzni. Ilyenek a naptármódszer és a pusztán számoláson alapuló módszerek, például: az Ogino-Kanus-féle módszer, Standard Days módszer önmagukban nem túl megbízhatóak.

 

Az Ogino-Kanus-féle módszer hátránya, hogy csak 28 napos ciklusok esetén működik, abban az esetben, ha a luteális fázis fixen 14 nap. A valóság azonban ettől számos esetben eltérő, és a ciklusra számos egyéb, környezeti tényező is hatással lehet, mely szintén befolyásolja a ciklusok szakaszainak hosszát és így az ovuláció idejét is.

 

A cikluskövetés előnyei

A cikluskövetés előnyei közé sorolható:

 

  • a kiszámíthatóság: előre lehet tervezni, illetve lehet számolni a menstruációval és az esetleges premenstruációs szindrómával, ami jól jöhet pl. nyaralás tervezésekor;
  • természetes fogamzásgátló módszer: a szimptotermális módszer segítségével hatékonyabb lehet a fogamzásgátlás, mint az egyes módszereket külön alkalmazva;
  • segít azoknak, akik vallási okból kerülik a mesterséges fogamzásgátlást (pl. óvszer használata);
  • segít a családtervezésben: a szimptotermális módszer segít az ovuláció időpontjának meghatározásában is;
  • segít monitorozni a női hormonális rendszer működését, így szükség esetén a nőgyógyász számára is hasznos információt nyújthat.

 

Hogyan követhetem a ciklusom?

Ma már számos mobil alkalmazás segíti a cikluskövetést, de természetesen papír alapon, táblázat formájában is vezethető. A legfontosabb lejegyezni a menstruáció első és utolsó napját. Ezen felül érdemes megfigyelni a reggeli testhőmérsékletet, valamint a méhnyaknyák állagát és színét.

 

A cikluskövetés során lejegyezhetőek még az észlelt tünetek (pl. mellfeszülés), illetve a menstruáció erőssége is. Az alkalmazások előre szólnak a közelgő menstruációról, így fel lehet rá készülni, nem ér senkit váratlanul.

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Szexuális egészség

Fogamzásgátlás

KULCSSZAVAK
számolásos módszer  |   naptármódszer  |   hőmérőzés  |   méhnyaknyák  |   méhnyak  |   családtervezés  |   természetes fogamzásgátlás  |   szimptotermális módszer
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít