egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Charles Bonnet-szindróma lényege vizuális hallucináció olyan páciensek esetén, akik teljesen vagy részlegesen látásukat vesztették. Hallási hallucináció nem kíséri, a beteg tudata ép, nem jár egyéb mentális tünetekkel.

 

A szindrómát 1760-ban írta le Charles Bonnet svájci természettudós, amikor a betegség tüneteit nagyapján észlelte, aki szürkehályogban szenvedett.

 

A Charles Bonnet-szindróma főbb tünetei

A Charles Bonnet-szindrómában gyakran előfordul, hogy a hallucinált tárgyak, személyek kisebbek, mint a valóságban. A vizuális hallucináció lehet egyszerű vagy összetett. Egyszerű hallucináció esetén az egyén geometriai formákat, fényeket, villogásokat láthat. A komplex hallucinációk kidolgozottak, és valóságosnak tűnnek, mintha valódi események lennének.

 

Kezdetben a panaszok, tünetek gyakoriak, percekig vagy órákig is tarthatnak, a későbbiekben ritkulnak, majd megszűnnek. A beteg tisztában van azzal, hogy amit lát, nem valós. 

 

A látás romlása és elvesztése sok esetben félelemmel, szorongássaldepresszióval jár.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Mindenképpen keresse fel háziorvosát, ha hallucinációkat tapasztal. Ezek a tünetek félelmet válthatnak ki, ezért fontos, hogy beszéljen a tüneteiről kezelőorvosával, családjával.

 

A Charles Bonnet-szindróma kiváltó okai

A vizuális hallucináció az agy normál reakciója a látásvesztésre. A Charles Bonnet-szindróma előfordulhat fiataloknál vagy időseknél, akiknél a látás súlyosan megromlik. A kiváltó ok lehet makuladegeneráció, cukorbetegség, baleset, glaukóma (zöldhályog), cataracta (szürkehályog) stb. A látássérültek között kb. 10-20% az előfordulási gyakorisága.

  

A Charles Bonnet-szindróma diagnosztizálása

Nincs külön diagnosztikai teszt a Charles Bonnet-szindrómára. Az orvos felveszi a részletes kórelőzményt, kizárja az egyéb mentális okokat, pl. az Alzheimer-kórt vagy egyéb demenciákat, mentális betegségeket.

 

Amennyiben az érzékcsalódások mögött szervi eltérés nem található, akkor valószínűleg Charles Bonnet-szindrómáról van szó.

 

A Charles Bonnet-szindróma kezelése

A Charles Bonnet-szindrómára jelenleg nincs gyógymód Pusztán annak megértetése a beteggel, hogy a tapasztalt hallucinációk a látásvesztés következményei, nem pedig mentális egészségi problémák, nagyon megnyugtatók lehetnek számára, és elősegíthetik a könnyebb megbirkózást a betegséggel.

 

A szindrómát próbálták már kezelni gyógyszerekkel (pl. antiparkinson szerrel, antiepileptikummal), illetve pszichoterápiával, de valós eredményt nem értek el.

 

Mit tehet Charles Bonnet-szindróma esetén?

Ha Charles Bonnet-szindrómája van, a hallucinációiról és az érzéseiről beszéljen a családjával, barátaival, háziorvosával vagy szemészével. Mentálhigiénés szakember, például tanácsadó, pszichológus vagy pszichiáter is segíthet, ha a hallucinációkat különösen felkavarónak találja.

 

Van néhány dolog, amelyet kipróbálhat, hogy segítsen enyhíteni a tüneteket, amikor tapasztalja őket. Például, amikor a hallucináció kezdődik, a következőket teheti:

 

  • változtassa meg a fényviszonyokat;
  • mozogjon, pl. készítsen egy csésze teát;
  • pihenjen és aludjon eleget, a stressz fokozhatja a tüneteket;
  • mozgassa a szemét, vagy pislogjon gyorsan.

 

A Charles Bonnet-szindróma megelőzése

A Charles Bonnet-szindróma megelőzésére jelenleg nincs mód, de észreveheti a kiváltó tényezőket – pl. a rossz megvilágítás, kora reggeli órák, késő délutáni órák, éjszaka, fáradtság, stressz mind kiválthatja a hallucinációkat.

 

A vakságot okozó krónikus betegségekkel tanácsos rendszeres orvosi kontrollvizsgálaton részt venni, a kezelőorvos utasításait betartani, így megelőzve vagy késleltetve a látásromlást.

KULCSSZAVAK
látásromlás  |   látásvesztés  |   érzékcsalódás  |   vizuális hallucináció  |   makuladegeneráció  |   zöld hályog  |   szürke hályog
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít