egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cor pulmonale lényege, hogy a tüdő ereiben megnőtt nyomás kórosan terheli a jobb szívfelet, amely ennek következtében a szívizomzat túlterhelődik és károsodik.

 

A tüdőben kialakuló kórosan magas nyomás miatt a jobb szívfél megnagyobbodik és kitágul, végül kialakul a jobb szívfél elégtelensége, melynek következménye vizenyő (ödéma), például a májban, a hasüregben és a végtagokban – különösen a boka körül.

 

A kialakult állapot oka nem a szívben, hanem a tüdőben keresendő. Kialakulásához vezethet például krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) vagy cisztás fibrózis (CF). A betegségnek akut (heveny) és krónikus (idült) formáját különböztetünk meg, fő tünete a légszomj (dyspnoe) és az alacsony terhelhetőség: terhelésre fokozódó nehézlégzés, fáradékonyság.

 

A cor pulmonale tünetei

Az akut forma hirtelen kialakuló légszomjjal jelentkezik, kezelés nélkül következménye lehet a hirtelen szívhalál. A krónikus cor pulmonale lassan, évek alatt alakul ki, tünetei kezdetben köhögés, légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom, tüdő feletti sípolás.

 

A cor pulmonale krónikus tünete lehet a bokaödéma. Ezen kívül a szervekben is kialakul a vizenyő, például a máj és a lép is érintettek lehetnek, illetve hasűri vizenyő (ascites) alakulhat ki. A szövetek tartós ödémásodása miatt megnagyobbodhat a lép és a máj, kialakulhat a pangásos gyomorhurut, ami emésztőszervrendszeri panaszokkal jár (pl.: megváltozott székelési ritmus, puffadás).

 

Súlyos jobb szívfél elégtelensége miatt a bőr cianotikussá (kék színűvé) válik az oxigénhiány miatt, a betegnek légszomja van, gyorsan elfárad, kimerül, terhelésre a panaszok fokozódnak.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Jobb szívfél elégtelenségre utaló tünetek esetében haladéktalanul orvoshoz szükséges fordulni, az akut cor pulmonale kialakulása életveszélyes állapot!

 

Krónikus formára utaló tünetek (pl.: bokaödéma, fáradékonyság, fokozott fizikális aktivitásra gyors kifulladás) jelentkezése esetén keresse fel háziorvosát, aki a fizikális vizsgálat és a tünetek alapján kardiológiai kivizsgálásra utalja.

 

Az akut cor pulmonale tünete a hirtelen fellépő légszomj és heveny mellkasi fájdalom (angina pectoris), de akár látászavar vagy szédülés is lehet az első jele a súlyos állapotnak. Az állapot előrehaladásával az érintett ajkai, bőre cianotikussá válhatnak az oxigénhiánytól.

 

Ha környezetében valaki a cor pulmonale akut tüneteit mutatja, hívja a 112-t és kérjen mentőt! Ha az érintett eszméletét veszti, kezdje meg az alapszintű újraélesztést!

 

A cor pulmonale lehetséges okai

A cor pulmonale hátterében a tüdő keringésének megnövekedett ellenállása (pulmonális hipertónia) húzódik meg, mely miatt a jobb szívfél túlterhelődik és kimerül.

 

A krónikus terhelés miatt a jobb szívfél fokozatosan gyengül, lassul a keringés, és növekedik a vénás nyomás. A keringési rendszer úgy épül fel, hogy a szervekből és a végtagokból visszaérkező vér a jobb szívfélbe kerül, onnan pedig a tüdőbe (lásd még: Szív- és érrendszer). A cor pulmonale-t okozó tüdőbetegség miatt a jobb szívfélnek nagyobb erő kifejtésére van szüksége ahhoz, hogy a tüdőben megnőtt ellenállással szemben pumpálja tovább a vért, erre válaszul a szívizom idővel megnagyobbodik (hipertrófia), ami viszont egyben a szívizom munkájának gyengülését is jelenti (lásd még: Szívműködés).

 

A meggyengült jobb szívfél így a szervekből és végtagokból érkező vért nem tudja megfelelő ütemben és mennyiségben továbbítani. A jobb szívfél előtti érszakaszon a vér torlódni kezd. A szervezetünk ezt a torlódást úgy próbálja enyhíteni, hogy az érpályából több folyadék lép ki a szövetközti terekbe, így alakul ki az ödéma.

 

Az akut cor pulmonale leggyakoribb oka általában tüdőembólia, amikor is a tüdő keringését vérrög (trombus) zárja el, mely pl. a láb vagy kismedence vénájából származik. Akut asztmás roham vagy légmell (ptx, pneumothorax) is okozhat akut cor pulmonale-t.

 

A krónikus cor pulmonale lassan, évek alatt alakul ki, gyakori oka a COPD, melyet légszomj, csökkent terhelhetőség és krónikus hörgőgyulladás jellemez. A COPD hátterében meghúzódó tüdőtágulat fő oka a dohányzás.

 

A cor pulmonale szövődményei

A krónikus cor pulmonale-ban szenvedő beteg életminősége és fizikai teljesítménye idővel jelentősen romlik, gyakran oxigénre van szüksége az oxigénhiány (hipoxia) miatt (lásd még: Légzéstámogatás).

 

A cor pulmonale szövődhet tüdőgyulladással, mely akár vérmérgezést (szepszis) is okozhat, mely életveszélyes sokkot okozhat. Az alapbetegségtől függően kialakulhat tüdőödéma vagy életveszélyes asztmás roham (status asthmaticus).

 

A cor pulmonale diagnosztizálása

Gyanú esetén első feladat a fizikális vizsgálat után EKG készítése, ahol láthatóak pl. a szívritmuszavar vagy a szívelégtelenség jelei. Szükséges szívultrahang készítése és a vér oxigén szaturációjának (oxigén telítettség) mérése. A tartós hipoxia miatt a vérben nő a vörösvértestek száma, ami vérvizsgálattal kimutatható.

 

A kivizsgálás során rendkívül fontos az alapbetegség diagnosztizálása, mely során szükség lehet például légzésfunkciós vizsgálatra, illetve mellkasröntgen készítésére is. Ha szükséges jobb szívfél katéterezéssel, ritkán tüdőbiopsziával is kiegészülhet a kivizsgálás folyamata.

 

A cor pulmonale kezelése

A cor pulmonale kezelésében a legfontosabb az alapbetegség terápiája. A tüdőembólia kezelésében többféle gyógyszert alkalmaznak a trombus (vérrög) feloldására, illetve annak további növekedésének megakadályozására (pl. véralvadásgátló kezelés).

 

A COPD-t szintén különféle gyógyszerekkel kezelik, például hörgőtágító spray és kortikoszteroidok alkalmazhatók, melyek gyulladást csökkentenek, és könnyítik a légzést, csökkentik a jobb szívfél terhelését. A dohányzás teljes mellőzése ez esetben is elsődleges.

 

A beteg állapotától függően szükség lehet légzéstámogatásra, vízhajtókra (diuretikumokra), illetve vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre (béta-blokkolókra) azért, hogy csökkenjen a szív terhelése. Sor kerülhet tüdőereket tágító gyógyszerek alkalmazására is.

 

Súlyos cor pulmonale esetén szóba jöhet szívtranszplantáció és/vagy tüdőtranszplantáció.

 

Mit tehet cor pulmonale esetén?

Cor pulmonale kapcsán a legfontosabb az alapbetegség kezelése. A beállított gyógyszeres terápia mellett elengedhetetlen kialakítani és megtartani egyes életmódbeli változásokat is. A gyógyszeres kezelés önmagában nem jelent hatékony védelmet a betegség előrehaladásával vagy szövődményeivel szemben.

 

Szükséges az egészséges táplálkozás (pl. alacsony sótartalmú étrend) kialakítása, a személyre szabott testmozgás, valamint a dohányzás abbahagyása, és a szívtámogató gyógyszerek pontos szedése, orvosi kontrollon rendszeres részvétel.

 

A cor pulmonale megelőzése

A dohányzás mellőzése, illetve a dohányzásról való leszokás és a szennyező anyagok elkerülése – ideértve a passzív dohányzást is – mellett a COPD megfelelő kezelése a legfontosabb a krónikus cor pulmonale megelőzésében.

 

Az akut cor pulmonale megelőzése nehéz, itt szintén a dohányzás mellőzése és a mélyvénás trombózis kockázatának csökkentése jöhet szóba (pl. dohányzás és fogamzásgátló tabletták együttes alkalmazása fokozza a trombózis kockázatát).

 

KULCSSZAVAK
pulmonális hipertónia  |   nehézlégzés  |   fáradékonyság  |   szívelégtelenség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít