egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A combnyaktörés a combcsont nyaki vagy tomporok közötti (intertrochantericus) részénél bekövetkező repedést, törést jelenti. Rendkívül súlyos sérülés, akár életveszélyes szövődményeket is okozhat.

 

A combnyak a combfej alatt helyezkedik el, a combfej a csípőcsont vápájával alkotja a csípőízületet. A combcsont intertrochantericus része a fent említett régiótól távolabb, a térd irányában helyezkedik el.

 

A combnyaktörés leggyakrabban trauma (elesés vagy egyéb baleset) következtében alakul ki, de előfordulhat ún. fáradásos törés is, amikor az ismétlődő, azonos típusú terhelésre a csont állománya átalakul, sérülékenyebbé válik, és ez idővel részleges vagy teljes töréshez vezet. A két töréstípus keveréke az ún. patológiás törés, amikor egy másik betegség – például csontritkulás – miatt a csont állománya törékennyé válik, így a töréshez nincs szükség nagyobb erőbehatásra – akár hétköznapi mozdulatok is spontán törést okozhatnak.

 

A combnyaktörés megelőzésének céljából a csontritkulást kezelni kell, és időskorban kerülni kell az olyan helyzeteket, amelyek eleséshez vezethetnek.

 

A combnyaktörés főbb tünetei

A combnyaktörés gyakrabban érint nőket, különösen azokat, akiknek csontritkulásuk (osteoporosis) van. A csontritkulás megjelenésének esélye az életkor előrehaladtával növekszik, ezért a combnyaktörés időseknél gyakoribb.

 

A combnyaktörés a törés helyzete alapján lehet csípőízületen belüli (intracapsularis) és kívüli (extracapsularis).

 

Combnyaktörése esetén az alábbi tünetek észlelhetők:

 

 • fájdalom a csípőben, lágyékhajlatban;
 • a láb emelésére, mozgatására, rotációjára (forgatás) képtelen;
 • nem képes felállni, a súlyt az érintett végtagra helyezni (nem minden esetben);
 • a csípő környékén duzzanat, seb mutatkozik (nem minden esetben);
 • az érintett oldalon a végtag rövidebbnek tűnik a másikhoz képest;
 • az érintett oldalon a láb kifordított helyzetben van.

 

Fáradásos törés esetén a fájdalom kezdetben csak mozgás esetén jelentkezik, később már nyugalomban (éjszaka) is, jellegzetes továbbá, hogy a fájdalom kisugározhat a comb elülső és a térd belső (medialis) oldalához.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha az imént felsorolt tüneteket észleli, és felmerül a combnyaktörés gyanúja, azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Amíg a mentők érkezésére vár, próbáljon meg mozdulatlan maradni, és tartsa magát melegen.

 

A combnyaktörés kiváltó/lehetséges okai

A combnyaktörés trauma, baleset következtében bármely életkorban előfordulhat.

 

Szintén bármely életkorban jelentkezhet a combnyak fáradásos törése, amely ismétlődő, akár kis terhelés következtében alakul ki. A fáradásos törés gyakori sportolók (hosszútávfutók, táncosok) körében.

 

Időskorban a combnyaktörést akár egy elesés is előidézheti, csontritkulás esetén akár állás során is eltörhet a combnyak (lásd még: csontritkulás).

 

A combnyaktörés rizikófaktorai

Az alábbi rizikófaktorok megléte növeli a combnyaktörés kockázatát:

 

 • életkor: a csont denzitása és az izomtömeg az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken, időskorban a látási és egyensúlyproblémák következtében az elesés kockázata fokozott;
 • nem: nők esetén a combnyaktörés kockázata háromszor nagyobb a férfiakhoz képest, ennek oka a menopauzát követően az ösztrogén hormon szintjének drasztikus csökkenése;
 • krónikus betegségek (pl. endokrin zavarok);
 • fizikai inaktivitás;
 •  versenysport.

 

A combnyaktörés szövődményei

A combnyaktörés következtében a beteg magatehetetlen, nem tudja ellátni önmagát. A combnyaktörésen átesett emberek fele nem képes többé független, önellátó életet élni.

 

A combnyaktörés következtében az inaktivitás miatt az alábbi szövődmények léphetnek fel:

 

 

A fáradásos combnyaktörés szövődményei a következők lehetnek:

 

 • avaszkuláris nekrózis (ha a combfej vérellátása sérülést szenved a törés következtében),
 • álízület kialakulása,
 • az alsó végtag deformitása, ún. karikaláb (varusdeformitás),
 • a törtvégek elmozdulása.

 

A combnyaktörés diagnosztizálása

Combnyaktörés esetén első lépésben a törés körülményeit kell tisztázni. Ezt követően anamnézis felvételére, a szedett gyógyszerek és az esetleges allergia átbeszélésére, a testhőmérséklet mérésre és a beteg hidratáltsági állapotának meghatározására kerül sor. Az állapottól függően fájdalomcsillapítót, helyi érzéstelenítőt, illetve folyadékot kap a sérült. Ezután röntgenvizsgálattal (negatív röntgenfelvétel ellenére fennálló panaszoknál MR, CT) nyernek információt a combnyaktörésről. Fáradásos törés esetén a röntgenfelvétel általában nem mutat eltérést, ezért a diagnózis felállításához a csontszcintigráfia (csont-izotópvizsgálat) a javasolt képalkotó eljárás.

 

Fáradásos combnyaktörés esetén a diagnózis sok esetben nehézkes, hiszen a fájdalmon kívül a fizikális vizsgálat során sok esetben érdemi eltérés nem tapasztalható, ezért tévesen az ízület gyulladásának (burzitisz, synovitis) vagy izomhúzódásnak vélik.

 

A combnyaktörés kezelése

A combnyaktörés kezelésére egyedüli megoldást a műtét jelent. Általában a kórházi felvételt követő 12–48 órán belül végzik el a beavatkozást, azonban – ha a beteg állapota ezt nem engedi – szükség lehet a műtét elhalasztására, figyelembe véve a kockázat–haszon elvét.

 

A műtétet spinális, epidurális vagy általános érzéstelenítés mellett végzik.

 

Az esetek egy részében részleges (hemiarthroplastica) vagy teljes csípőprotézissel korrigálható a sérülés. A további esetekben a törést lemezzel, szegekkel, illetve csavarral rögzítik (belső rögzítés). Magyarországon az utóbbi eljárás gyakoribb.

 

Hemiarthroplasticát a legtöbb esetben csípőízületen belüli törés esetén végeznek, amennyiben a betegnek a törést megelőző mobilitása korlátozott volt. A beavatkozás során a combcsont fejét (amely a csípőízület részét képezi) implantátummal helyettesítik.

 

Teljes csípőprotézisre akkor van szükség, ha a beteg ízületi betegséggel rendelkezik, illetve ha aktív életet él. Ebben az esetben a medencecsont vápáját és a combcsont fejét is protézissel helyettesítik. Ez az eljárás megterhelőbb a hemiarthroplasticánál, azonban hosszú távon jobb eredményeket mutat az életminőség tekintetében.

 

Ha a sérülés következtében a combfej vérellátása károsodott, hemiarthroplastica vagy teljes csípőprotézis válik szükségessé.

 

Belső rögzítés az alábbi esetekben indokolt:

 

 • ha a törés az ízületi tokot nem érinti (extracapsularis törés);
 • ha a törés az ízületi tokon belüli, de nincs elmozdulás (ebben az esetben kontrollröntgenre van szükség, hogy megbizonyosodjanak a gyógyulásról).

 

A műtét típusát számos tényező befolyásolhatja:

 

 • a törés típusa (a törés combcsonton való elhelyezkedésétől függ),
 • a csontok elmozdulása,
 • a beteg életkora,
 • a törést megelőző állapot, mobilitás,
 • a csontok és ízületek állapota.

 

Amennyiben a combnyaktörést csontritkulás okozta, úgy a kórházi tartózkodás ideje alatt érdemes a csontritkulás kezelését is elindítani.

 

A műtét lehetséges szövődményei

Mint minden beavatkozásnak, a csípőműtétnek is lehetnek szövődményei.

 

Az alábbi komplikációk jelentkezhetnek:

 

 • fertőzés (amely kezelésre szorul, és sok esetben ismételt műtétet igényel);
 • felfekvés (a fekvés okozta nyomás következtében fekélyek jelenhetnek meg a bőrön).

 

A műtétet követően

A műtét után az elsődleges cél a mihamarabbi regenerálódás és ezáltal a mobilitás visszanyerése. Ennek érdekében a műtétet követő naptól kezdve fizioterápiára van szüksége a betegnek. Minél hamarabb visszanyeri a beteg a mobilitását, annál hamarabb hagyhatja el a kórházat. Ezt követően a fizioterápiára továbbra is szükség van – segítségével a beteg visszanyeri önállóságát, önellátásra való képességét.

 

A rehabilitáció során saját testsúlyos gyakorlatokat (pl. sétálás) és testsúly nélküli gyakorlatokat (pl. úszás) is végez a beteg. A mozgás során erősítik a beteg izomzatát, és elősegítik az érintett ízület mozgásterjedelmének növelését.

 

A kórházi tartózkodás általában 1-2 hét, a hossza függ a beteg általános állapotától.

 

A műtét alternatívája

Abban az esetben, ha a beteg állapota mellett a műtét nem végezhető el, alternatív megoldásként csak a konzervatív terápia lehetséges.

 

Konzervatív terápia esetén hosszú ágynyugalom szükséges, amely hosszú távon a beteg állapotának romlását idézheti elő, hosszabb kórházi tartózkodást igényel, illetve lassabb regenerációt eredményez.

 

A combnyaktörés megelőzése

A combnyaktörés megelőzését segíti az egészséges életmód, amelynek részét képezi az egészséges, változatos táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Ezenfelül fontos figyelni a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitelre: egy átlagos 50 év feletti nőnek naponta 1200 mg kalciumra és 2000 NE D-vitaminra van szüksége (ezek napi dózisa azonban számos egyéb tényezőtől is függhet).

 

A káros szenvedélyekről való leszokás szintén segít a combnyaktörés megelőzésében.

 

A combnyaktörés megelőzésének egyik legfontosabb pontja, hogy időskorban a csontritkulást megelőzzék (lásd még: Csontritkulás megelőzése), illetve a meglévő csontritkulást kezeljék.

 

Az alábbi javaslatok betartásával is csökkentheti a combnyaktörés kockázatát:

 

 • bizonytalan járás esetén járást könnyítő eszközök használata (pl. mankó);
 • megbizonyosodni a környezet, az otthon biztonságosságáról, akadálymentességéről (pl. felesleges szőnyegek mellőzése);
 • rendszeres, életkornak megfelelő testmozgás, amely fejleszti az egyensúlyérzéket;
 • csípővédő nadrág viselete (ruha alatt hordható kipárnázott alsónemű).

 

A combnyaktörésre való kockázatot ma már ki lehet számítani az úgynevezett FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) segítségével a 40 év feletti korosztály számára. A számítás során figyelembe veszik a csontdenzitást, az életkort, a nemet és az általános állapotot, valamint az egyes társbetegségeket, gyógyszeres terápiát.

  

KULCSSZAVAK
combcsont  |   tompor  |   csont  |   törés  |   trauma  |   csípőízület  |   csontritkulás  |   patológiás törés  |   csípőprotézis  |   fizioterápia  |   rehabilitáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít