egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A csontszcintigráfia (vagy csontizotóp-vizsgálat, csontscan) radioaktív, gamma-sugárzást kibocsátó izotópokkal végzett képalkotó vizsgálat, melynek segítségével a csontanyagcsere folyamatai térképezhetők fel. Bizonyos betegségek – daganatok, fertőzések, törések – esetén megváltozik a csontok anyagcseréje, így a kóros eltérések alapján felállítható a diagnózis.

 

A csontképző sejtek aktivitásának megváltozása hamarabb jelzi a csontfolyamatok kóros elváltozásait, mint a röntgensugár.

 

A csontszcintigráfia felhasználási területe

Csontszcintigráfiát abban az esetben végeznek, ha felmerül a csontok kóros anyagcseréjének gyanúja.

 

A vizsgálat elvégzése a következő esetekben indokolt:

 

 • csontdaganatok kimutatása,
 • elsődleges és másodlagos (áttétes) daganatos folyamatok követése,
 • a daganatterápia eredményességének ellenőrzése,
 • a csontdaganat jó- vagy rosszindulatú jellegének megítélése,
 • csontok gyulladásos folyamatainak diagnosztizálása,
 • csontok vérellátási zavarainak kimutatása,
 • ízületi protézisek kilazulásának gyanúja,
 • ízületi gyulladások aktivitásának ellenőrzése.

 

A vizsgálat fájdalommentes, mellékhatása nincs, szövődményt nem okoz. A vizsgálathoz szakorvosi beutaló szükséges (magánegészségügyi szolgáltatásban beutaló nélkül is elvégeztethető).

 

A csontszcintigráfia előnye, hogy a módszer nagyon érzékeny, képes a kóros folyamatok korai kimutatására; hátránya viszont, hogy a kapott kép alapján nem lehet egyértelmű diagnózist felállítani, mert számos kórfolyamat hozhat létre hasonló elváltozást.

 

A csontszcintigráfia menete

A több óráig tartó művelet nem igényel felkészülést (előtte lehet enni, inni, gyógyszert bevenni). A vizsgálatra egy liter folyadékot szükséges vinni.

 

A vizsgálat lépései:

 

 • gamma-sugárzást kibocsátó izotópos kontrasztanyag bejuttatása a szervezetbe intravénás injekció formájában;
 • a kontrasztanyag beadását követően egy liter folyadék elfogyasztása;
 • az anyag bejuttatása után két-három óra várakozás (egyes esetekben azonnal elvégezhető a vizsgálat);
 • a vizsgálat során az izotóp sugárzását érzékelő gamma-kamera végigpásztázza a testet (ez idő alatt a vizsgálóasztalon 15–30 percig mozdulatlanul kell feküdni).

 

A vizsgálatot követő 24 órában javasolt bőséges folyadékfogyasztás a bevitt anyag eltávozásának gyorsítása érdekében. Bár a sugárzás hat óránként a felére csökken, de a vizsgált személy még bocsáthat ki magából sugárzást, ezért egy napig kerülni kell a szoros közelséget várandósokkal és gyermekekkel (felnőttekre nem jelent kockázatot).

 

A csontszcintigráfia működési elve

A csontszcintigráfiához használt izotópos kontrasztanyag rádióaktív nyomjelzőként bejut a csontokba. A kóros állapotban lévő csontképző sejtek a nagyobb aktivitásuk miatt az egészségeseknél nagyobb mértékben veszik fel az izotópot (egyes esetekben viszont az izotópfelvétel csökkenése mutatja ki a rendellenességet). A gamma-kamerával készült felvételek a halmozó gócokat ábrázolják, így a vizsgálattal a teljes csontrendszer állapota megítélhető.

 

A gamma-kamera az egész testről készít felvételt elöl- és hátulnézetből, a bonyolultabb szerkezetű csontokról (csigolya, arckoponya) keresztirányú felvétel is készülhet. A mérési adatokat számítógép dolgozza fel.

 

Csontszcintigráfia gyermekek és várandósok esetében

A sugárterhelés miatt gyermekeknél és a várandós kismamáknál csak nagyon indokolt esetben végzik el a vizsgálatot (a terhesség első három hónapjában egyáltalán nem).

 

A terhességről és szoptatásról minden esetben tájékoztatni kell az orvost. A vizsgálatot követő 24 órában a szoptatást fel kell függeszteni (a lefejt tejet ki kell önteni).

 

KULCSSZAVAK
csontizotóp-vizsgálat  |   csontscan  |   kontrasztanyag  |   gamma-sugárzás  |   izotóp
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít