egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Creutzfeldt-Jakob betegség ritka, ismeretlen eredetű, ám igen súlyos idegrendszeri probléma, ami az agyat károsítva demenciához, majd halálhoz vezet.

 

A betegséget az 1920-as években írták le először. A prionbetegségek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a betegség kialakulásáért „vírusszerű” kóros fehérjék (prionok) felelősek.

 

A Creutzfeldt-Jakob betegség főbb tünetei

A betegség tünetei általában hatvanéves kor körül jelennek meg, és nem kifejezetten specifikusak a Creutzfeldt-Jakob betegségre, más problémákra is utalhatnak.

 

A betegség egyik variánsa a vCJD (variant Creutzfeldt-Jakob betegség), mely fiatalabb korban is elkezdődhet. Ennél a változatnál a személyiséget érintő változások korábban jelentkeznek, a demencia csak később.

 

Kezdetben az alábbi tünetek jellemzők:

 

 

A kezdeti, enyhébb tünetek után gyors rosszabbodás következik be:

 

  • szellemi leépülés, demencia,
  • egyre gyakoribb izomgörcsök,
  • akaratlan izommozgások,
  • végtagok gyengesége,
  • vakság,
  • kóma.

 

A legtöbb esetben a beteg egy éven belül meghal. A halál közvetlen kiváltó oka általában tüdőgyulladás, szív- vagy légzési elégtelenség, illetve valamilyen fertőzés.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A Creutzfeldt-Jakob betegség nagyon ritka. Mielőbb forduljon azonban orvoshoz, ha a fent felsorolt tüneteket észleli vagy családjában már előfordult a betegség.

 

A szellemi képességek romlásának hátterében számos ok állhat, a korai felismerés azonban segíthet lassítani a folyamatot és jelentősen javíthatja az életminőséget.

 

A Creutzfeldt-Jakob betegség kiváltó okai

A nagyon ritka betegség a fertőző szivacsos agyvelőbántalmak (encephalopathiák) közé tartozik. A név arra utal, hogy az agy érintett állománya szivacsos, lyukacsos szerkezetűvé válik. Ennek közvetlen oka, hogy a szervezetben egészséges állapotban is megtalálható prion fehérje szerkezete módosul, és a kóros fehérje agykárosodást okoz.

 

A betegségnek többféle formája is létezik, de emberről emberre közvetlenül nem terjed.

 

A leggyakoribb megjelenési forma a sporadikus terjedés (elszórtan jelenik meg, spontán lép fel), de örökletes megjelenést is megfigyeltek (ilyenkor a családban korábban már előfordult a kóros fehérjemódosulás).

 

Emellett megkülönböztetünk szerzett formát. A 1990-es években több megbetegedést is azonosítottak, amikor a fertőzést a kergemarhakórral (BSE) fertőzött szarvasmarhák húsának vagy a belőlük származó más termékek fogyasztása okozta. A szerzett forma kialakulhat akkor is, ha orvosi beavatkozás során fertőzött eszközzel találkozik az érintett.

 

A betegség lappangási ideje rendkívül hosszú, 6 hónaptól akár 30 évig is terjedhet.

 

A Creutzfeldt-Jakob betegség lehetséges szövődményei

A betegség gyors lefolyású, az érintettek csakhamar elvesztik a kapcsolatot a külvilággal, a körülöttük élőkkel, viszonylag hamar kifejlődik a demencia.

 

A betegek rövid időn belül képtelenek magukról gondoskodni, végül kómába esnek. A betegség az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, minden esetben halálos.

 

A Creutzfeldt-Jakob betegség diagnosztizálása

A betegség diagnosztizálása nehéz, mivel első tünetei a demencia más formáival azonosak. Orvosa kikérdezi főbb tüneteiről, az esetleges családi érintettségről.

 

Az agy állapotáról és működéséről EEG, MRI-vizsgálat adhat képet.

 

Lumbálpunkcióval mintát vehetnek a gerincvelői folyadékból, így kizárhatók egyéb betegségek és a rendellenes proteinek is megjelenhetnek a mintában.

 

Teljesen biztos diagnózist az agyi biopszia adhat.

 

A Creutzfeldt-Jakob betegség kezelése

Mivel a betegségre jelenleg nem létezik gyógymód, a kezelés az esetleges fájdalmak, illetve a tünetek enyhítésére irányul.

 

A Creutzfeldt-Jakob betegség megelőzése

A sporadikus formát nem lehet megelőzni. Az örökletes forma esetén, ha a családban előfordult korábban a betegség, ajánlott genetikai tanácsadáson részt venni, ahol megállapítják az a betegség kialakulásának esélyét, és tanácsot adnak a családalapítással kapcsolatban.

 

Az orvosi beavatkozások által okozott forma igen ritka.

 

A vCJD kialakulásában szerepet játszó állati BSE-fertőzés megelőzése érdekében szigorú szabályozás van érvényben Magyarországon. Az állatállományban előforduló esetleges megbetegedések bejelentése kötelező az Európai Unió valamennyi országában.

 

KULCSSZAVAK
agy  |   idegrendszer  |   demencia  |   kergemarhakór
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít