egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A chromoblastomycosis bőrfertőzést az úgynevezett pigmentált gombák okozzák. Jellemzően a trópusi- és szubtrópusi övezetben élő, egészséges embereket érinti, és a bőrön kiemelkedő bőreltérésekkel (papillómák) és csomók kialakulásával jár, melyek kifekélyesedhetnek.

 

A chromoblastomycosis gyakran a bőrt átütő (penetráló) sérülések területén jelentkezik, és különösen mezőgazdasági munkások körében gyakori, amennyiben nem viselnek megfelelő védőruházatot. A fertőzést sötétbarna vagy fekete (pigmentált) gombák okozzák, melyek heges (szklerotikus) testek kialakulását idézik elő a szövetekben. A sérülés elfertőződését okozhatja a Fonsecaea pedrosoi, a Phialophora verrucosa, a Cladosporium carrionii vagy a Fonsecaea compacta gomba is.

 

A chromoblastomycosis főbb tünetei

A chromoblastomycosis legelőször a lábfejen vagy a lábon jelentkezik, de egyéb, külvilágnak kitett testrészeken is kialakulhat a fertőzés, különösen olyan helyeken, ahol a bőr sérült. Kezdetben apró, viszkető, növekvő bőrkinövések (papulák) jelennek meg, melyek a dermatophytosis tüneteit idézhetik elő.

 

A bőrkinövések ezt követően fakó pirosas vagy lilás színezetű, élesen körülhatárolt, kemény alapú foltokká alakulhatnak, majd hetekkel vagy hónapokkal később új bőreltérések jelentkeznek a nyirokérrendszer mentén, melyek 1-2 mm-rel kiemelkednek a bőrfelszínbőltől. A foltok középső részén kemény tapintatú, fakó pirosas vagy szürkés, karfiolszerű csomós kinövések alakulnak ki, melyek fokozatosan terjedve beborítják a végtagokat, ha a fertőzést nem kezelik.

 

A fertőzés miatt kialakuló heges testek miatt elzáródhatnak a nyirokerek, fennmaradhat a viszketés, és másodlagos bakteriális fertőzések alakulhatnak ki, amelyek a bőreltérések kifekélyesedéséhez, esetenként véráramfertőzéshez vezethetnek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fenti tüneteket észleli, mielőbb vegye fel a kapcsolatot háziorvosával. Számoljon be orvosának arról, ha olyan munkát végzett vagy olyan területen járt, ami miatt fennáll a gombafertőzés gyanúja.

 

A chromoblastomycosis diagnosztizálása

A bőrtünetek mellett a mikrobiológiai tenyésztés és szövettani vizsgálat adhat pontos diagnózist. Bár a chromoblastomycosis késői szakaszában már jellegzetesek a bőrelváltozások, a fertőzés kezdeti szakaszában még könnyen összetéveszthető a dermatophytosissal. A szövettani minták speciális szövettani festése a chromoblastomycosisra jellemző szklerotikus (heges) testek, az ún. Medlar-testek jelenlétét mutathatja ki.

 

A chromoblastomycosis kezelése

A chromoblastomycosist gyógyszeresen gombaellenes szerekkel, az úgynevezett „azolokkal” kezelik, de egyéb készítmények is rendelkezésre állnak. Emellett viszonylag gyakran sebészi kimetszésre vagy fagyasztásos terápiára (krioterápia) is szükség lehet a heges bőreltérések kezelésénélre.

 

KULCSSZAVAK
fertőzés  |   gomba  |   bőreltérés  |   bőrfertőzés  |   mezőgazdaság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít