egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Candida család tagjai az egészséges emberben is élő gombák. Egészséges szervezetben a normálflóra tagjaiként az azt alkotó baktériumokkal egyensúlyban vannak jelen. A candidiasis, vagyis a Candida-fertőzés tehát nem a gomba jelenlétét jelzi, hanem azt, hogy az egyensúly valami miatt felborult, így a gomba túlszaporodik a szervezetben és tünetet okoz.

 

A Candidák a normálflóra tagjaként természetes módon megtalálhatók a bőrön, hüvelyben, szájban, torokban, belekben és a legtöbb nyálkahártyán. A gombacsalád leggyakoribb tagja a Candida albicans. Fontos tudni, hogy a Candida jelenléte önmagában nem jelez betegséget, csak abban az esetben, ha túlszaporodik.

 

A candidiasis viszonylag gyakori betegség, és bár többféle szerven is kellemetlen tüneteket okozhat, alapvetően nem veszélyes, kivéve egyes eseteket.

 

A gombás fertőzésekről általánosságban itt olvashat.

 

A candidiasis főbb tünetei

A Candida-fertőzés általában nem veszélyes, de kezelést igényel.

 

A candidiasis tünetei változatosak lehetnek, attól függően, hogy a test melyik részén jelenik meg a fertőzés. Leggyakrabban a bőrt, a szájüreget (szájpenész), a nemi szerveket (hüvelyi candidiasis) és a húgyutakat érinti. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az érintett terület viszketése, vörössége, égő érzése, duzzanata és fehér színű, sajtos lepedék megjelenése. Szájpenész esetén szájüregi fájdalom és nyelési nehézség, ennek következményeként pedig étvágytalanság is előfordulhat. Hüvelyi candidiasis esetén a viszketés és a fájdalom mellett fehér vagy sárgás folyás is megjelenhet.

 

A fertőzés súlyosabb is lehet, ha más szerveket, mélyebb szöveteket érint, vagy ha az egész szervezetre kiterjed. Ez akár életveszélyes állapotot is okozhat, viszont csak olyanoknál jelentkezik, akiknek az immunrendszere jelentősen legyengült (például AIDS-es, daganatos betegek). Az ilyen fertőzések azonnali kezelést igényelnek, különben halált okozhatnak.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Keresse fel háziorvosát, kezelőorvosát vagy nőgyógyászát, amennyiben a tünetei nem enyhülnek a vény nélkül kapható gyógyszerek hatására.

 

A candidiasis típusai

A candidiasis a szervezetben számos helyen kialakulhat, hiszen a bőrfelületeken és nyálkahártyákon megtalálható mint a normálflóra tagja. Amennyiben felborul a normálflóra egyensúlya, kialakulhat a candidiasis az érintett területen.

 

Candidiasis kialakulása az alábbi területekre jellemző:

 

  • tüdő candidiasis,
  • bőr és a köröm candidasisa,
  • hüvely és a vulva candidasisa (lásd még: hüvelygomba),
  • húgyivarszervek candidiasisa,
  • Candida okozta agyhártyagyulladás (meningitis),
  • Candida okozta szívbelhártyagyulladás (endocarditis),
  • Candida sepsis (lásd még: szepszis).

 

A candidiasis kialakulásának kiváltó okai

A normálflóra egyensúlyának felborulását több tényező is okozhatja; gyakran a legyengült immunrendszer miatt történik.

 

A candidiasis kialakulásának esélyét növelő tényezők:

 

 

A Candidák kórházi fertőzést is okozhatnak, különösen azoknál, akiknek valamilyen invazív eszközt helyeztek be (katéter, branül). A Candida családba tartozó Candida auris az egyik olyan multirezisztens faj, amely világszerte egyre nagyobb kockázatnak számít a kórházakban, mivel kezelése komoly kihívást jelent.

Lásd még: Antimikrobiális rezisztencia

 

A candidiasis diagnosztizálása

A candidiasis diagnosztizálása során az orvos először általános betegvizsgálatot végez, melynek során a beteget kikérdezi és a tüneteket megvizsgálja. Gyakran a klinikai tünetek megfigyelése elegendő a diagnózis felállításához. Szájpenész esetén például jellegzetes fehér lepedék figyelhető meg a szájüregben, hüvelyi candidiasis esetén pedig jellegzetes állagú fehéres-sárgás folyás jelentkezik.

 

Amennyiben szükséges, az orvos laboratóriumi vizsgálatokat is elrendelhet, hogy igazolja a Candida jelenlétét – esetleg annak pontos típusát és hatóanyagérzékenységét meghatározva. Ezek közé tartozik például a kenet- vagy mintavétel az érintett bőrterületről vagy nyálkahártyáról, és annak laboratóriumi tenyésztése, elemzése.

 

A candidiasis kezelése

A fertőzés kezelésére gombaellenes (antifungális) gyógyszereket alkalmaznak, a fertőzés helyétől függő formában (kenőcs, tabletta stb.). Az enyhébb esetek viszonylag gyorsan gyógyulnak, kezelés nélkül azonban súlyosbodhatnak.

 

A súlyos fertőzések ellen intravénás gyógyszerek is rendelkezésre állnak.

 

Kapcsolódó tartalom:

 

 

KULCSSZAVAK
candida  |   gomba  |   normálflóra  |   fertőzés  |   hüvelygomba  |   kandidiázis  |   élesztő szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít