egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cachexia (kóros lesoványodás) más betegségek miatt kialakult komplex szindróma (tünetegyüttes), melynek során a beteg anyagcseréje (metabolizmusa) olyan változásokon megy keresztül, amely vészes fogyást, izom- és zsírvesztést eredményez, annak ellenére, hogy a beteg eleget eszik. Az állapot leggyakrabban daganatos betegeknél jelentkezik.

 

A cachexia folyamatát az orvostudománynak még nem sikerült teljesen feltérképeznie. Amikor ez az állapot beáll, megváltozik a sejtek működése és a szervezetnek azon folyamatai, amelyek által a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat használja fel. A betegnek akár étvágya is lehet, mégis fogy, mivel a szervezet másként és sokkal több kalóriát használ fel, mint egészségesen. Ilyenkor a mesterséges táplálás sem hoz megoldást.

 

A folyamat hátterében valószínűleg az inzulinháztartás megváltozása (inzulinrezisztencia) mellett az immunrendszer megváltozott működése és gyulladásos folyamatok is állnak, melyekkel a szervezet a daganat vagy más kiváltó betegség jelenlétére reagál.

 

Cachexia leggyakrabban az emésztőszervek tumorai és a tüdődaganatok esetén alakul ki, ezeknek is előrehaladott állapotában. Az előrehaladott daganatos betegek 80%-ánál valamilyen súlyossággal beáll ez az állapot. Cachexiát azonban nemcsak daganatos betegség okozhat, hanem kiválthatja a szívelégtelenség, a COPD, a HIV-fertőzés és a veseelégtelenség előrehaladott állapota is.

 

Cachexia esetén a beteg gyorsan veszít súlyából, izomszövetet és zsírszövetet egyaránt. Ezzel gyengeség, majd idővel étvágytalanság is együtt jár, és a vérszegénység is gyakori kísérője.

 

Mivel a folyamat pontos működése nem ismert, hatékony kezelés sem áll rendelkezésre. Folynak ugyan kísérletek étvágyfokozókkal, az étvágyat és telítettségérzést szabályozó hormonkészítményekkel, de ezek egyelőre kezdeti stádiumban vannak.

 

KULCSSZAVAK
sorvadás  |   anyagcsere  |   daganat  |   tumor  |   rák  |   vészes fogyás  |   daganatos fogyás  |   anorexia-cachexia szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít