egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A rendkívül rugalmas és rengeteg vért szállító ütőér – az aorta –, illetve a belőle kilépő erek felelősek az egész test oxigéndús vérrel való ellátásáért. A coarctatio aortae az aorta mellkasi szakaszán kialakult szűkületet jelenti.

 

Az aorta az emberi test – megközelítőleg 2,5 centiméter átmérőjű – legnagyobb ütőere. A szív bal kamrájából indul, először felfelé a nyak irányába (felszálló ág), majd egy kanyar következik (aortaív), melyből az agyat (illetve a fejet, arcot, felső végtagot) vérrel ellátó erek lépnek ki. Az aortaív után az aorta a test alsó része felé kanyarodik és egy leszálló ágban folytatódik. A leszálló ág felső része a mellkasi szakasz, az alsó pedig a hasi szakasz. A hasi szakasz a medencénél ér véget, ahol az aorta elágazik a két nagy csípőverőérre.

 

Az aorta szűkületének következtében, a szűkület feletti érszakaszon kóros mértékben megemelkedik a vérnyomás, hiszen a szív igyekszik átpumpálni a test alsó része számára szükséges vérmennyiséget a szűkületen keresztül.

 

A coarctatio aortae lehetséges tünetei

A szűkület miatt kialakuló magas vérnyomás a test felső részén (fej, felsőtest, karok) jelentkezik, míg az alsó testfélen ennek ellentéte jelentkezik: a lábak elégtelen vérellátása jelzi az aorta mellkasi szakaszán kialakult szűkületet.

 

A kóros állapot következtében kialakuló magas vérnyomás fizikai jelei a következők lehetnek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Látszólag megmagyarázhatatlan magas vérnyomás, illetve a fenti tünetek előfordulása esetén mielőbb fel kell keresni a háziorvosi rendelőt. A háziorvos a tünetek alapján nagy valószínűséggel kardiológiai kivizsgálásra irányítja.

 

A coarctatio aortae kialakulásának lehetséges okai

A kóros állapot a legtöbb esetben anatómiai fejlődési rendellenesség, ami általában veleszületett, genetikailag meghatározott (például: örökletes szívbetegségek, illetve kizárólag a nőknél előforduló Turner-szindróma) következménye. Az esetek egy kisebb hányadában kialakulhat az élet későbbi, felnőtt szakaszában is – érelmeszesedés, vagy a nagyeret és környékét érintő baleset szövődményeként.

 

A coarctatio aortae diagnosztizálása

Az aortaszűkület már egy egyszerű vérnyomásmérés (vérnyomáskülönbség a karok és a lábak közt), illetve pulzustapintás után (gyengén érzékelhető pulzus a test alsó részén, erőteljes pulzus a karokban) gyanítható. Képalkotó vizsgálatokkal (mellkasröntgen, MRI) ténylegesen is láthatóvá válik az aorta felső szakaszának szűkülete. Egyéb vizsgálatokkal (szívultrahang, EKG) felmérhető, hogy a szűkület következtében kialakult magas vérnyomás milyen mértékben károsította a szívet és az érrendszert.

 

A coarctatio aortae lehetséges szövődményei

A kezeletlen aortaszűkület, illetve az általa okozott felsőtesti, agyi vérnyomás-emelkedés – a szűkület mértékétől függően – akár életveszélyes szövődményekkel is járhat: érelmeszesedés, szívnagyobbodás, a szívnagyobbodás következtében kialakuló szívbillentyű-rendellenességek, szívritmuszavarok, a ritmuszavarok következtében agyi infarktust okozó vérrögök, szívelégtelenség, agyvérzés.

 

Az enyhe fokú szűkület okozta magas vérnyomás gyógyszerrel kezelhető, ám a súlyosabb szűkület csak sebészeti megoldással, a szűkület ballonos tágításával (angioplasztika), vagy az aortába helyezett, a szűkületet „szétfeszítő” sztent által szüntethető meg.

 

Előfordulhat, hogy a korábbi, ám kezelt aortaszűkület idővel az aorta egy másik szakaszán ismét kialakul, ezért a kezelt személyeknek meghatározott időközönként, rendszeres kardiológiai ellenőrzésen kell részt venniük.

 

Coarctatio aortae újszülötteknél

A születési rendellenesség következtében létrejött coarctatio aortae a csecsemőknél is magas vérnyomást, súlyos esetben pedig szívelégtelenséget okozhat.

 

A szűkületet csecsemőknél az alábbi tünetek is jelezhetik:

 

  • erőteljes verejtékezés,
  • foltokban elszíneződő arcbőr,
  • ingerlékenység,
  • kapkodó lélegzetvétel,
  • étvágytalanság,

 

Amennyiben a fenti tüneteket észleli gyermekénél, feltétlenül forduljon gyermekorvoshoz! Az orvossal tudatni kell az esetleges szívbetegségekre vonatkozó családi kórelőzményeket, genetikai eredetű betegségeket (pl. Turner-szindróma).

 

A coarctatio aortae korai felismerése, kezelése nagyban csökkenti az életet megrövidítő következmények kialakulásának kockázatát.

KULCSSZAVAK
érelmeszesedés  |   coarctatio aortae  |   aorta  |   magas vérnyomás  |   szívnagyobbodás  |   szívelégtelenség  |   angioplasztika  |   sztent
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít