egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A komputertomográfiás (CT) vizsgálat a röntgensugárzást használja fel a képalkotáshoz. A test körül forogva a gép minden irányból készít egy-egy röntgenfelvételt. Ezek alapján a számítógép kirajzolja a test vizsgált részének keresztmetszeti képét, s végeredményként sokkal részletesebb képet ad a hagyományos röntgenfelvételnél.

 

A CT-vizsgálat az egyik legelterjedtebb képalkotó vizsgálat az ultrahang mellett. Leginkább a súlyos belső sérülés veszélyével járó állapotok vagy vérzések (pl. stroke) diagnosztizálásában van fontos szerepe.

 

A CT-vizsgálat javallatai

Kezelőorvosa CT-vizsgálatot kérhet:

 

  • csont- és lágyrész-elváltozások diagnosztizálásához (daganatok, sérülések);
  • daganat vagy vérzés helyének pontos azonosítására;
  • egyes betegségek lefolyásának követésére;
  • egyes terápiás beavatkozások hatásának követésére;
  • belső sérülések és vérzések helyének és kiterjedésének vizsgálatára.

 

A test bármely része kiválóan vizsgálható CT-vel, azonban a leggyakrabban vizsgált tájékok a koponya, a has, a mellkas és a kismedence. A CT-felvétel jó minőségű képet ad a csontokról, az erekről és a lágy részekről is.

 

A CT-vizsgálat előkészületei

Attól függően, hogy a test mely régióit vizsgálják, különböző előkészületekre lehet szükség.

 

A vizsgálat előtt:

 

  • vegye le az utcai ruháját, és kórházi öltözetben feküdjön fel a vizsgálóasztalra;
  • vegyen le minden fémet tartalmazó ruhadarabot, mert befolyásolhatja a kép minőségét.

 

A CT-vizsgálatok egyes típusainál szükség lehet kontrasztanyag alkalmazására. A kontrasztanyag elnyeli a sugárzást, ezáltal kirajzolódik a képeken, ami segíti a pontosabb diagnózisalkotást. Kontrasztanyagot kaphat a beteg szájon át (az emésztőrendszer pontosabb ábrázolása érdekében), intravénás injekcióban (az erek és egyes szervek vizsgálatakor) vagy beöntéssel (a végbél vizsgálatakor).

 

Gyermekek CT-vizsgálatakor szükség lehet a gyermek altatására, mert mozgásuk rontja a képek minőségét, ami lehetetlenné teszi a képek értékelését.

 

A CT-vizsgálat folyamata

A CT-vizsgálatot kórházi körülmények között végzik. Teljes mértékben fájdalommentes, és a legtöbb esetben csupán néhány percet vesz igénybe.

 

A CT-készülék egy oldalára borított nagy fánkhoz hasonlít, amelynek a közepén lévő lyukon halad át a vizsgálóasztal. A beteg mozdulatlanul fekszik az asztalon, amelyet egy motor lassan keresztülhajt a készülék közepén, ahol a felvételek készülnek. A fánk alakú ház alatt helyezkedik el a sugárforrás és a detektor, amely folyamatosan körbeforogva készíti el a képeket minden irányból a beteg testéről.

 

A szomszédos szobában az operátor mindent lát és hall, így ha bármi problémája lenne vizsgálat közben, kérheti a segítségét. A CT-vizsgálat alatt előfordulhat, hogy az operátor instrukciókat ad (pl. tartsa vissza a lélegzetét) a jobb minőségű felvétel érdekben.

 

A CT-vizsgálat elektronikus felvételeit radiológus szakorvos értékeli.

 

A CT-vizsgálat kockázati tényezői

A CT-vizsgálat nem invazív képalkotó eljárás, tehát a vizsgálathoz nem kell a testbe hatolni, és viszonylag ritkán alakul ki nem kívánt hatás.

 

A vizsgálat során a beteg ionizáló sugárzásnak van kitéve. Minél jobb minőségű képalkotásra van szükség, annál nagyobb lesz a sugárexpozíció, ami kismértékben megemelheti egyes daganatos megbetegedések előfordulását. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a CT-vizsgálat által nyert információk sokkal nagyobb haszonnal bírnak, mint a sugárzás káros hatásainak kockázata, ezért alkalmazható a mindennapi klinikai gyakorlatban.

 

A kontrasztanyagos CT-vizsgálat során beadott kontrasztanyag ritka esetekben allergiás reakciót válthat ki az arra érzékeny betegekből. A CT-vizsgálat előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha már előfordult allergiás reakciója kontrasztanyagra.

 

CT-vizsgálat terhesség idején

Amennyiben várandós, a CT-vizsgálat előtt mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát a terhesség tényéről. A CT-vizsgálat során alkalmazott sugárzás fejlődési rendellenességeket és egyéb károsodásokat okozhat a magzatban, ezért orvosa egyéb képalkotó módszereket javasolhat (pl. ultrahang, MRI).

 

A CT-vizsgálat után

A vizsgálat után visszatérhet a normál életvitelhez. Abban az estben, ha kontrasztanyagot kapott, előfordulhat, hogy a vizsgálat után néhány óráig megfigyelés alatt tartják egy kései allergiás reakció lehetősége miatt, illetve megkérhetik, hogy igyon sok folyadékot a mielőbbi kiürülése érdekében.

 

KULCSSZAVAK
CT  |   CT-vizsgálat  |   CT-készülék  |   komputertomográfia  |   képalkotó vizsgálat  |   röntgensugárzás  |   röntgenfelvétel  |   kontrasztanyag  |   radiológus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít