egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Conn-szindróma egy olyan endokrinológiai, hormonális eltérés, amely során a mellékvese kéregállománya túl sok aldoszteronhormont termel, melynek feladata a szervezet só- (nátrium és kálium) és vízháztartása, valamint a vérnyomás szabályozása. A megemelkedett aldoszteronszint magas vérnyomást és alacsony szérumkáliumszintet eredményez

 

A Conn-szindróma főbb tünetei

A Conn-szindróma legjellegzetesebb tünete a sokszor gyógyszerrel is nehezen kontrollálható magas vérnyomás. Ezen kívül számos egyéb tünet jellemezheti, mely főként a csökkent káliumszinttel van összefüggésben (habár a betegek kétharmadának normális a káliumszintje):

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben magas vérnyomása nehezen kezelhető, javasolt felkeresni háziorvosát vagy a vérnyomása beállításával foglalkozó kezelőorvost. Ha a szívdobogásérzés nem szűnő mellkasi fájdalommal társul, azonnal keresse fel a legközelebbi sürgősségi betegellátó osztályt, vagy hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A Conn-szindróma kiváltó okai

A Conn-szindróma hátterében az aldoszteronhormon megnövekedett mennyisége áll. Az aldoszteron a mellékvesekéregben termelődő hormon, mely feladata a szervezetben a nátrium és a folyadék visszatartása, valamint a kálium ürítésének serkentése. A túlzott mértékben termelődő aldoszteron a vesében nátrium-visszaszívást indukál, ami folyadék-visszatartással jár, így a szervezetben megnő a keringő vér mennyisége, ami magas vérnyomást eredményez. Emellett a káliumürítés fokozódik, így alacsony káliumszint alakul ki.

 

Az aldoszteron túltermelődését az esetek 2/3-ában a mellékvesekéreg ismeretlen eredetű, túlzott működése okozza. A maradék 1/3 esetben a mellékvese jóindulatú daganata áll a Conn- szindróma hátterében. Ritka esetben valamilyen genetikai eltérés lehet a kiváltó ok.

 

A Conn-szindróma lehetséges szövődményei

A kezeletlen Conn-szindróma miatt a magas vérnyomás további veszélyes következménye lehet stroke, szívelégtelenség és veseelégtelenség. A túl alacsony káliumszint a szívizomsejtek működését veszélyezteti, súlyos esetben akár életveszélyes ritmuszavart is okozhat.

 

A Conn-szindróma diagnosztizálása

A betegséget számos esetben nehéz diagnosztizálni, hiszen sokszor csak a magas vérnyomás az egyetlen tünet, mely gyógyszeresen is nehezen beállítható.

 

Amennyiben felmerül a Conn-szindróma gyanúja, az orvos alaposan kikérdezi a beteget az anamnézisét illetően, majd megvizsgálja. Ezt követően endokrinológus szakorvoshoz továbbíthatja a pácienst.

 

A diagnózis-alkotáshoz vérvizsgálatra van szükség, mely során megvizsgálják többek között a vér aldoszteron- és káliumszintjét. A vérvizsgálat előtt 4 héttel bizonyos gyógyszerek szedését fel kell függeszteni, erről a kezelőorvos dönt. Ezen kívül CT- vagy MRI-vizsgálatra is szükség lehet a mellékvese-daganat kizárásának céljából. További vizsgálatként megnézhetik a mellékvesék vénás véréből vett hormonkoncentrációt, így össze tudják hasonlítani a két mellékvese aldoszterontermelését. Végül genetikai vizsgálat is végezhető az örökletes aldoszteron túltermelődésének diagnosztizálására.

 

A Conn-szindróma kezelése

A Conn-szindróma kezelése a kiváltó októl függ. Amennyiben mindkét oldali mellékvese túlműködése okozza a megemelkedett aldoszteronszintet, úgy a gyógyszeres kezelés a leghatékonyabb, ami az aldoszteron hatását blokkolja.

 

Ha daganat áll a tünetek hátterében, úgy elsősorban sebészi megoldás javasolt, ebben az esetben eltávolításra kerül az érintett oldali mellékvese. Ha a daganat kicsi és jóindulatú, úgy laparoszkópos, ha nagy, nyitott hasi (laparotomiás) műtétre kerül sor. Jóindulatú daganat esetén, ha a műtét valamilyen okból nem javasolható, a gyógyszeres kezelés is szóba jön. Rosszindulatú daganat esetén kemoterápia is szükségessé válhat.

 

A legtöbb esetben a felsorolt terápiák nagy hatásfokkal csökkentik az aldoszteronszintet.

 

A Conn-szindróma megelőzése

A Conn-szindróma megelőzésére nincs mód. Azonban, ha a családban előfordult a betegség, érdemes genetikai tesztet végeztetni, és amennyiben a hajlam igazolódik, javasolt sószegény diéta tartása és a rendszeres orvosi ellenőrzés.

KULCSSZAVAK
aldoszteron  |   mellékvese  |   magas vérnyomás  |   primer hiperaldoszteronizmus  |   kálium
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít