egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cukorbetegség – vagy diabétesz – a cukoranyagcsere betegsége, mely jellegzetesen emelkedett vércukorszinttel jár. Ez az állapot hosszú távon számos egészségkárosító szövődményt rejt magában.

 

A cukoranyagcsere változásai szorosan összefüggnek az inzulinnal, a cukorháztartás szabályozásának legfontosabb hormonjával. Ha az inzulin hiányzik, vagy nem tudja kifejteni hatását, a bevitt és felszívódott szénhidrátok nem tudnak hasznosítható energiává alakulni, a cukor pedig ott marad a vérben, magas vércukorszintet eredményezve.

 

A cukorbetegség típusai

 A cukorbetegségnek több típusa létezik, a leggyakoribb formák az alábbiak:

 

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű, vagyis a szervezet saját immunrendszere indít támadást az inzulint termelő sejtek ellen. A sejtek pusztulásával rövid idő alatt elfogy az inzulin, ezért a tünetek korán, már gyermekkorban jelentkeznek. Az inzulint ilyen esetben kívülről kell pótolni (lásd még: Inzulin).

 

A 2-es típusú cukorbetegség hosszú idő alatt alakul ki, jellemzően felnőtt korban diagnosztizálják. A rendelkezésre álló inzulinra nem reagál elég hatékonyan a szervezet (inzulinrezisztencia), amit a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei további hormonelválasztással kompenzálnak. Az elválasztott hormon idővel nem képes a normál tartományban tartani a vércukorszintet, és kialakul a cukorbetegség. Ebben az időszakban még gyógyszeresen kezelhető a cukorbetegség, de az inzulinrezisztencia előbb-utóbb a béta-sejtek lassú pusztulásához vezet, kimerülésük esetén pedig inzulinpótlás szükséges (lásd még: Magas vércukorszint).

 

A várandósság alatt kialakuló cukoranyagcsere-zavar, a terhességi cukorbetegség hátterében hormonális változások állnak, melyek hatására az inzulin vércukorszint-csökkentő hatása gyengül. A szülést követően általában helyreáll a szervezet cukoranyagcseréje.

 

A cukorbetegség főbb tünetei

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei az alábbiak:

 

  • gyakori vizeletürítés (polyuria),
  • fokozott szomjúságérzés (polydipsia),
  • szájszárazság,
  • fáradékonyság,
  • levertség,
  • elhúzódó sebgyógyulás,
  • gyakori bőrfertőzések.

 

Súlyosabb esetekben sürgősség orvosi segítséget igénylő rosszullét (diabéteszes ketoacidózis, lásd lentebb) is kialakulhat, melynek veszélye a még nem diagnosztizált cukorbetegség esetében magasabb. Ennek gyakoribb tünetei a hányás, hasmenés, gyümölcsszagú lehelet, illetve eszméletvesztés is előfordulhat. 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A cukorbetegségre utaló tünetek észlelésekor forduljon háziorvosához, aki a kivizsgálás érdekében gondoskodni fog a megfelelő szakrendelésre történő beutalásról. Egy rutin laborvizsgálat vagy alkalmi vércukorszintmérés során kapott magas vércukorérték esetén is keresse fel háziorvosát, aki gondoskodik a teljeskörű kivizsgálásról.

 

Diabéteszes ketoacidózis

Az extrém magas vércukorszint jelentkezhet az anyagcsere egyensúlyának felborulásával, ez a diabéteszes ketoacidózis. A folyadék- és elektrolitháztartás zavarának jele a kiszáradás, a hányinger, hányás, majd akár kómáig fokozódó tudatzavar is kialakulhat. Ilyen esetben azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

A cukorbetegség lehetséges okai

A cukorháztartás legfontosabb szabályozó hormonja az inzulin, melyet a hasnyálmirigy hormontermelő szigeteiben található béta-sejtek termelnek. Étkezéskor a bélből felszívódott szénhidrátok megemelik a vércukorszintet. Az inzulinelválasztás ekkor beindul, az inzulin hatására a cukor belép a sejtekbe, ahol feldolgozásával a sejt energiát nyer. Amennyiben a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy a sejtek nem reagálnak megfelelően a hormonra, akkor a rendelkezésre álló hormon nem vált ki elég hatékony választ, felborul az egyensúly, és kialakul a diabétesz.

 

A cukorbetegség diagnosztizálása

A cukorbetegség diagnosztikája a vércukorszint-vizsgálatokon alapul. A vércukorszint szigorú idegi és hormonális szabályozás alatt áll, szintje normál körülmények között is változik, pl. étkezés után emelkedik.

 

  • Az éhgyomorra mért (éhgyomri) vércukor normál értéke ≤ 6,0 mmol/l.
  • 6,1 és 7,0 mmol/l között károsodott cukoranyagcseréről vagy prediabéteszről beszélünk.
  • 7,0 mmol/l fölötti éhgyomri vércukorszintnél egyértelmű cukorbetegségről van szó.

 

Cukorbetegséget megelőző állapot (prediabétesz) esetén cukorterheléses vizsgálatot végeznek a cukorháztartás pontosabb megismerése céljából. Az orális glükóztolerancia-teszt során (OGTT) 75 g cukor elfogyasztása után 2 órával mért értékek mutatják a szervezet cukortolerancia szintjét. 11,1 mmol/l fölötti értéknél kimondható a diabétesz diagnózisa.

 

A cukoranyagcsere állapotáról nem csak az aktuális vércukorszint mérésével kaphatunk információt. Tartósan magas vércukorszint esetén a cukormolekulák hozzákötődnek a hemoglobinhoz, a vér oxigénszállító fehérjéjéhez. A hemoglobin A1c (HbA1c) érték mérésével tájékozódhatunk arról, hogy milyen volt a szervezet átlagos vércukorszintje az elmúlt 2-3 hónapban.

 

A cukorbetegség kezelése

Megállapított cukorbetegség esetén a terápia alapja a szigorú diéta, ugyanis a szénhidrátfogyasztás minimalizálásával könnyebben maradhat egyensúlyban a szervezet anyagcseréje. Fontos a megfelelő, ideális testsúlyra való törekvés, ezért a rendszeres testmozgás hatékony kiegészítője a diétának, ugyanis a megemelkedett vércukrot a vázizmok működése hatékonyan képes csökkenteni.

 

Prediabéteszes, a diabéteszt megelőző, kiegyensúlyozatlan anyagcsereállapotban a fizikai terhelés és megfelelő étrend elégséges lehet a vércukor szinten tartására, az esetek többségében ugyanakkor gyógyszeres terápia is szükséges (lásd még: Cukorbetegség gyógyszeres kezelése). A legtöbb szájon át szedhető vércukorcsökkentő készítmény csak rövid ideig képes a szervezet egyensúlyban tartására, ezért idővel általában sor kerül inzulinkészítmények beiktatására is (lásd még: Inzulin és Inzulinadagoló eszközök). Az 1-es típusú cukorbetegségben a szervezet nem tud elegendő mennyiségű inzulint előállítani, ezért a diagnózist követően rögtön szükséges az inzulin pótlása.

 

A cukorbetegség megelőzése

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása nem előzhető meg.

 

A 2-es típus esetén nagy szerepe van az életmódnak: a fokozott kalóriabevitelnek és a kedvezőtlenül megváltozott, kevésbé aktív életmódunknak köszönhető, hogy a cukorbetegség 2-es típusa mára népbetegséggé vált. Az inzulinhatás csökkenésének egyik oka a zsírszövet felszaporodása is lehet (lásd még: Zsigeri elhízás), ezért a szénhidrátszegény, kiegyensúlyozott étrendnek, valamint a rendszeres testmozgásnak nemcsak a cukorbetegség kezelésében, hanem a megelőzésében is fontos szerepük van.

 

A cukorbetegség szövődményei

A vérben tartósan magas cukorszint számos szövődményt okozhat.

 

Károsodhatnak az erek, a fokozott érelmeszesedés miatt az artériák beszűkülnek (lásd még: Perifériás érbetegség). Az érelmeszesedés minden szervrendszert érint. A hosszútávú szövődmények többek között szívinfarktus, szívelégtelenség, magas vérnyomás formájában jelentkezhetnek, gyakrabban alakul ki stroke, és gyakori a végtagok vérellátási zavara is. Az érelmeszesedés érinti a vesét is, így a kezeletlen diabétesz súlyos veseelégtelenséghez vezethet.

 

A szemfenéki erek károsodásának következménye látásromlás vagy akár teljes látásvesztés is lehet (diabéteszes retinopátia).

 

A diabétesz érinti az idegrendszert is. A diabéteszes neuropátia tünete lehet az érzészavar, érzéskiesés, a végtagok zsibbadása. A fájdalomérzet csökkenése további problémákat okoz: a kisebb sérüléseket nem észlelve sebek keletkeznek, melyek az elégtelen vérellátás és rossz gyógyhajlam miatt akár a végtag elvesztéséhez is vezethetnek. Emiatt egy esetleges szívinfarktus is jelentkezhet „némán”, fájdalom nélkül, így a beteg ellátás nélkül maradhat.

 

Az erek és az idegek károsodása következtében alakul ki az ún. diabéteszesláb-szindróma, melyre jellemző a száraz bőr, rosszul gyógyuló sebek, fekélyek megjelenése a lábon. Kezeletlen esetben akár amputációval is végződhet.

 

Inzulinnal kezelt cukorbetegségben, ha az étkezésekkel nincs összehangolva a megfelelő mennyiségű, alkalmas időben adott inzulin, kialakulhat hipoglikémiás rosszullét is. Ez általában gyors étkezéssel jól ellensúlyozható, de ha rendszeresen előfordul, mindenképpen szükséges a kezelőorvos segítségét kérni a gyógyszeres terápia beállításában.

 

A cukorbetegség szűrése

A cukorbetegség szűrése lehetőséget ad arra, hogy a tünetmentes vagy kevés tünettel jelentkező cukorbajt időben észleljük, és a korai kezelés megkezdésével csökkentsük a hosszú távú szövődmények kialakulásának esélyét, illetve azok súlyosságát. A szűrést az alapellátás keretében végzik, és azoknak javasolt, akik fokozott kockázattal rendelkeznek.

 

A cukorbetegség szűréséről további részletek a Cukorbetegség szűrése cikkünkben olvashatók.

 

Cukorbetegség különböző életszakaszokban

A gyermekkori diabétesz általában 1-es típusú, azaz inzulinhiányon alapul. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezethet, ezért időben el kell kezdeni a kezelést: diéta, inzulinkezelés és helyes életmód javasolt.

 

A 2-es típusú diabétesz a felmérések szerint minden második idős embert érinti valamilyen mértékben, ezért fontos a korai felismerése. Lényeges a diéta betartása, a helyes életmód és az orvosi utasításoknak megfelelő gyógyszerszedés. Idős korban különösen fontos a napi minimum másfél-két liternyi folyadék fogyasztása.

 

A várandósgondozás során minden kismamánál elvégzik a cukorterheléses vizsgálatot. Amennyiben magasabb vércukorszintet találnak, terhességi cukorbetegség vagy csökkent glükóztolerancia derülhet ki, ami kockázatot jelenthet a babára és az édesanyára is, ezért fokozott figyelmet igényel a kismama és a szülész-nőgyógyász részéről egyaránt.

 

KULCSSZAVAK
cukorbetegség  |   diabétesz  |   diabetes mellitus  |   glükóz  |   vércukor  |   szűrés  |   diabéteszes ketoacidózis  |   diabéteszesláb-szindróma
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít