egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A cluster fejfájás halmozott rohamokban jelentkező, kínzó, egyoldali fejfájás. Az angol cluster = csoportosulás elnevezés arra utal, hogy a naponta 1-3 alkalommal fellépő rohamok akár több hétig vagy hónapig is eltarthatnak, vagyis ciklikusan jelentkeznek.

 

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz az ideggyógyászati szakrendeléseken. Több mint háromszázféle betegség tüneteként (szekunder fejfájás) vagy önálló betegségként (elsődleges betegség) jelentkezhet. Ez utóbbi csoportba tartozik a cluster fejfájás, amelynek epizodikus és idült (krónikus) formáit különböztetjük meg. Az epizodikus formában a fejfájásos epizódok és a fejfájás nélküli időszakok között egy vagy több hónap telik el. Az esetek kisebb hányadát kitevő krónikus formában a fejfájásos periódusok egy évnél tovább tartanak, a fájdalommentes periódusok pedig 14 napnál rövidebbek. A cluster fejfájás legtöbbször a harmadik életévtizedben kezdődik, férfiaknál gyakoribb, mint nőknél.

 

A cluster fejfájás főbb tünetei

A cluster fejfájás hirtelen kezdődő, előrejelzés nélküli, éles, kínzó, tűrhetetlen fájdalommal jár, amely mindig egyoldali, ritkábban áthelyeződhet az ellenoldali területre is. Általában az egyik szem környékén jelentkezik, néha érintheti a homlokot és az arcot is. A betegek a roham alatt nyugtalanságot is éreznek. A rohamok átlagosan naponta 1-3 alkalommal (legfeljebb 8-szor), többnyire azonos napszakban lépnek fel, és viszonylag rövid ideig, kb. 15-60 percig tartanak.

 

A cluster fejfájás az alábbi kísérő tünetekkel társulhat:

 

 • szem körüli gyulladás (bőrpír és duzzanat),
 • csüngő és duzzadt szemhéj,
 • szűkült pupilla a rohamok alatt,
 • könnyezés,
 • verejtékezés,
 • orrdugulás vagy orrfolyás az érintett oldalon.

 

A betegség egyik jellegzetessége, hogy a cluster periódus alatt a rohamok provokálhatók. Az utolsó spontán roham után egyénileg változó tartamú, általában néhány óráig tartó olyan periódus következik, amikor a roham nem provokálható. A provokált roham után a következő spontán roham várható megjelenése kitolódik.

 

A migrénnel ellentétben a tüneteket a páciensek fekve rosszabbnak érzik, mozgás hatására fájdalmuk enyhül.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A fenti tünetek észlelése esetén forduljon háziorvosához, aki indokolt esetben ideggyógyászati szakrendelésre fogja irányítani.

 

A cluster fejfájás kiváltó okai

A cluster fejfájás kóreredete nem ismert. A betegség örökölhető voltára utal, hogy azoknál az egyéneknél gyakoribb lehet a megjelenése, akiknek más családtagjuk is cluster fejfájással küzd.

 

A cluster fejfájást provokáló tényezők az alábbiak lehetnek:

 

 • alkoholfogyasztás a fejfájásos periódusban,
 • dohányzás,
 • erős szagok (parfüm, festék, benzin),
 • szélsőséges hőmérsékletemelkedés,
 • megerőltető mozgás,
 • az értágító hatású nitroglicerin alkalmazása,
 • nitrátot tartalmazó élelmiszerek (például pácolt húskészítmények, bacon) fogyasztása,
 • csokoládé, banán,
 • kokainhasználat,
 • amfetaminhasználat.

 

A kísérő tünetek (könnyezés, orrfolyás stb.) többségét a vegetatív idegrendszer gátló, paraszimpatikus részének túlműködése magyarázza. A rohamok napszaki (circadián), illetve az epizódok évenkénti eloszlásában a hypothalamus megnövekedett aktivitása játszik szerepet.

 

A cluster fejfájás lehetséges szövődményei

A cluster fejfájás nem okoz életveszélyes szövődményeket vagy kóros elváltozást az agyban, ugyanakkor jelentősen befolyásolja a betegek életminőségét. A naponta többször jelentkező rohamok megszakítják a mindennapi aktivitást, az éjszakai rohamok pedig alváshiányhoz vezetnek, ami tovább rontja az érintettek teljesítményét. A cluster típusú fejfájásban szenvedők gyakrabban folyamodnak öngyilkossághoz.

 

A cluster fejfájás diagnosztizálása

A fejfájások kivizsgálása elsősorban arra irányul, hogy megállapítást nyerjen: átmeneti működészavar vagy olyan betegség, illetve károsodás áll fenn, amelynek egyik tünete a fejfájás.  A kórelőzmény felvétele során az orvos arról tájékozódik, hogy újonnan fellépő vagy hosszabb ideje meglévő fejfájásról van-e szó. Tisztázza továbbá, hogy milyen életkorban jelentkeztek először a panaszok, milyen gyakorisággal, mennyi időn keresztül és pontosan hol fáj a beteg feje, milyen jellegű és intenzitású a fájdalom, kísérik-e egyéb tünetek, vannak-e a fejfájást provokáló, illetve enyhítő tényezők, és van-e a családtagok között fejfájós személy. Fejfájásnapló vezetése sokat segíthet a kezelésben.

 

A kórisme a klinikai tünetek alapján felállítható, ha a betegnek élete folyamán legalább öt alkalommal féloldali, szem környéki vagy afeletti és/vagy halántéktájon jelentkező fájdalmas rohama volt, és az kezelés nélkül 15-180 percig tartott.

 

A fejfájás egyéb lehetséges okának (például agyi aneurizma) kizárása érdekében képalkotó vizsgálat – CT- vagy MR-vizsgálat – elvégzése válhat szükségessé.

 

A cluster fejfájás kezelése

Minden cluster fejfájásban szenvedő betegnek hatékony rohamkezelésre van szüksége. Lassú felszívódásuk miatt a szájon át szedhető hagyományos fájdalomcsillapító szerek erre nem alkalmasak. Jobb eredmény várható a szájban oldódó vagy injekció, esetleg végbélkúp formájában beadható, illetve belélegezhető gyógyszerektől. A 100%-os oxigén belélegzése hamar megszünteti a rohamot, azonban az oxigénkezelés elsősorban kórházi környezetben oldható meg. A cluster periódusban gyakran, akár naponta többször jelentkező rohamok kezelése mellett szükség van rohammegelőző kezelésre is, amelynek két formája lehetséges. Az ún. átmeneti profilaxis célja a beteg gyors rohammentessé tétele addig, amíg kialakul a kedvezőbb mellékhatásprofillal rendelkező, de lassan felépíthető, tartós megelőző szerek hatása. Ha a rohammegelőző gyógyszeres kezelés eredménytelennek bizonyul, sebészeti beavatkozásra kerülhet sor.

 

Mit tehet cluster fejfájás esetén?

A rohamok jelentkezésének esélye csökkenthető az alkoholfogyasztás elhagyásával.  Kerülje a tartósítószert tartalmazó élelmiszerek fogyasztását. A testedzés közbeni felhevülés szintén előidézheti a rohamot, ezért a fejfájásos epizód ideje alatt nem javasolt a megerőltető testmozgás. Mivel a stressz is provokálhatja a rohamokat, célszerű elsajátítania és alkalmaznia a stresszkezelő technikák valamelyikét, pl. autogén tréninget, melynek rendszeres alkalmazása csökkenti a rohamok számát.

 

A dohányzás fokozottan növeli a cluster fejfájás kialakulásának kockázatát, ezért amennyiben dohányzik, fontos leszoknia a dohányzásról. Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről: http://www.leszokastamogatas.hu, ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44.

 

A cluster fejfájás megelőzése

A cluster fejfájás megelőzése érdekében javasolt beazonosítani és kerülni a rohamokat provokáló tényezőket (ld. A cluster fejfájás kiváltó okai alfejezetben).

 

Cluster fejfájás gyermek- és időskorban, illetve várandósság idején

Gyermekekre, idősekre és várandósokra vonatkozó releváns információ nincs a témakörben.

 

KULCSSZAVAK
roham  |   epizód  |   fejfájásos periódus  |   hypothalamus  |   rohamkezelés  |   rohammegelőzés  |   szekunder fejfájás  |   fejfájásnapló
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít