egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Van néhány egyszerű, a hétköznapi rutinba könnyen beépíthető óvintézkedés, melyek betartása nem igényel szaktudást vagy különösebb anyagi ráfordítást, mégis rengeteget jelent a járványos terjedésre hajlamos fertőző betegségek megfékezésében. Az általános óvintézkedéseken túl ilyen a körültekintő fertőtlenítés. 

  

Vásárlás alkalmával mindig ellenőrizze a kiválasztott termék címkéjét, hogy az a vírusok elpusztítására alkalmas-e. A megfelelő tisztító- és fertőtlenítőszerek címkéjén a vírusölő (virucid) kifejezést szükséges keresni. Emellett a fertőtlenítőszerek gombaölő (fungicid) és/vagy baktériumellenes (baktericid) hatással is rendelkezhetnek.

 

A legismertebb és leghatékonyabb szerek az alkoholtartalmú kéz- és egyéb felületfertőtlenítők, amelyek közül a 70–80% közötti (etil-)alkohol- és/vagy izopropiltartalmú szerek hatásosak a vírusok ellen. A felületfertőtlenítők esetén a hipó – amely a nátrium-hipoklorit hatóanyagú készítmények közé tartozik – szintén megfelelően alkalmazható a koronavírus ellen.

 

A fertőtlenítőszerek csak akkor működnek megfelelő hatékonysággal, ha a termékek címkéjén vagy felhasználási útmutatójában előírt behatási időn keresztül és a megfelelő töménységben alkalmazzuk.

 

A behatási idő azt jelenti, hogy mennyi idő után fejti ki a fertőtlenítőszer a hatását – túl rövid ideig alkalmazva maradhatnak kórokozók a fertőtleníteni kívánt területen. A megfelelő hígítás nem csak a kórokozók elpusztítása szempontjából lényeges: a túl tömény fertőtlenítő bizonyos esetekben akár a felület felmaródását is eredményezheti, túl hígan alkalmazva pedig nem lesz megfelelő hatékonyságú.

 

Felületfertőtlenítésnél elsősorban azokat a felületeket szükséges kezelni a fertőtlenítőszerrel, amelyek gyakori használatban vannak (pl. kilincs, székkarfa, kulcs, telefon, számítógép billentyűzete, számítógépes egér). A közterületek, utcák és a levegő fertőtlenítése nem szükséges – ezek folyamatos fertőtlenítése nem járul hozzá a vírus elleni védekezéshez, azonban felesleges anyagi és környezeti terhet okoz.

 

A megfelelő kézfertőtlenítés

A fertőző betegségekkel szembeni védekezés egyik legfontosabb eleme a megfelelő személyi higiénia. Ennek érdekében mosson kezet rendszeresen és alaposan, legalább 20 másodpercig szappannal és folyó vízzel, vagy tisztítsa meg a kezét alkoholos kézfertőtlenítővel

 

 • hazaérkezés után;
 • ételkészítés előtt és közben;
 • étkezés előtt;
 • WC-használatot követően;
 • tüsszentés, köhögés, orrfújás után;
 • beteggel történt érintkezés előtt és után;
 • állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után.

 

Fertőtlenítés UV-C fénnyel

Régóta ismert tény, hogy az UV- (ultraviola) fény örökítőanyag-károsító hatása miatt jelentős fertőtlenítő hatással bír. Más fertőtlenítő módszerekkel szemben előnye, hogy teljesen vegyszermentes. Az UV-C fény az ultraibolya sugárzás 280-100 nanométeres (nm) hullámhossztartományba eső része, amelyet már évtizedek óta sikeresen alkalmaznak mikroorganizmusok elleni fertőtlenítő készülékekben. Az UV-fény gátolja a mikroorganizmusok növekedését, vagy el is pusztítja azokat. 

 

Ugyanakkor a rövidhullámú UV-sugárzás (idetartozik az UV-C) káros az emberi szervezetre, roncsolja az emberi sejtek DNS-ét (csakúgy, mint a kórokozók örökítőanyagát is), ezzel pedig nem csupán leégést és hosszú távon bőrrákot képes okozni, de a szaruhártya fájdalmas gyulladását is kiválthatja, ami akár maradandó látáskárosodást is okozhat.

 

Más potenciális veszélyforrása az UV-C fény alkalmazása során a keletkező mérgező ózon, amely rendkívül erős oxidálóanyag, így szintén káros az egészségre.

 

A germicid UV-lámpák alkalmazása során betartandó szabályok az alábbiak:

 

 • A készülék bekapcsolása után a helyiségben személyek nem tartózkodhatnak!
 • A véletlen balesetek elkerülése érdekében a helyiség minden bejáratára jól láthatóan jelzést kell elhelyezni, hogy a kezelés alatt tilos a bejárás!
 • A germicid lámpa alkalmazása során keletkezett ózon és annak másodlagos reakciótermékei károsak az egészségre, ezért a lámpák használata után egy rövid, intenzív szellőztetés javasolt.
 • Szükséges az előírt behatási idő alkalmazása, ennél rövidebb idő alatt a kívánt fertőtlenítő hatás nem érhető el.

 

Fontos tudni, hogy az UV-C sugárzás elől esetlegesen árnyékban maradt felületeken maradhatnak kórokozók, ezért kis méretű, kevéssé berendezett helyiségek fertőtlenítésére alkalmazható csak a megfelelő hatékonysággal.

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít