egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A koronavírus-fertőzés kimutatására több módszer is rendelkezésre áll. A tesztek típusairól bővebben ITT olvashat, vagy az alábbi áttekintő táblázatból tájékozódhat.

 

 Teszt típusa   Mit mutat ki?   Mikor várható eredmény?

 Hogyan történik a mintavétel? 

PCR-teszt A vírus örökítőanyagát, aktuális fertőzöttséget igazol. 24–48 órán belül torok és orrgaratból 

COVID-19

 antigén gyorsteszt

 A vírus felszínén lévő antigéneket, aktuális fertőzöttséget igazol.

a mintavételt követő 15-20 perc múlva 

orrgaratból

 Szerológiai

 tesztek

• Gyorsteszt ujjbegyszúrással: koronavírus ellen termelődött antitesteket a fertőzöttséget vagy oltást követően.


 • Vénás vérből laboratóriumi vizsgálat: koronavírus ellen termelődött antitesteket a fertőzöttséget vagy oltást követően.

• gyorsteszt esetén a mintavételt követő

15-20 perc múlva

 

• laboratóriumba küldött minta esetén 24–72 óra múlva 
vérből

 

COVID-19 gyorstesztek eredménye

A gyorstesztek (szerológiai, antigén) elvégzésének előnye – ahogy az a nevükben is szerepel –, hogy eredményük hamar kiértékelhető, gyakorlatilag azonnali eredményt adnak.

 

Az antigéngyorsteszt eredménye megmutatja, hogy éppen zajlik-e fertőzés a szervezetben, azaz jelen van-e a tesztelt személyben a vírus. A teszt a vírusra specifikus antigént, a vírus tüskefehérjéjét mutatja ki.

 

A szerológiai gyorstesztek arra adnak választ, hogy az illető átesett-e már fertőzésen, illetve hogy az oltást követően termelődött-e koronavírus elleni antitest (IgM, IgG) a szervezetében. A korai, IgM típusú antitestek termelődése általában a fertőzéstől számított 7. napon kezdődik, jelenlétük fertőzésre vagy nemrég lezajlott fertőzésre utalhat. A késői, IgG típusú antitestek a 10-14. napon kezdenek el termelődni, hosszú ideig kimutathatóak maradnak és a fertőzést vagy oltást követő védettség kialakulására utalnak.

 

A vérvétel vagy orrgarat törlet elvégzése után a páciens akár meg is várhatja az eredményt, amelynek a kiértékelése általában mindössze 15-20 percet vesz igénybe.

 

A szerológiai gyorsteszt pozitív eredménye – mivel aktuális fertőzöttség kimutatására nem alkalmas – nem von maga után elkülönítési kötelezettséget. Ha a teszt eredménye negatív, akkor nem fertőzött vagy nem telt el még legalább 5 nap a fertőzéstől számítva (ezt nevezzük lappangási időszaknak, ilyenkor a szervezet még nem termel antitesteket, de Ön már fertőző). Ha csak az IgM pozitív, akkor jelenleg fertőző lehet.

 

Ha csak az IgG pozitív, akkor jelenleg nem fertőz, a fertőzésen már átesett korábban és valószínűleg tartós védettséggel rendelkezik. Oltás után is pozitív az IgG, mely szintén immunitás kialakulására utal. Ha az IgM és az IgG is pozitív, akkor még fertőző lehet, de valószínűleg a teszt elvégzése előtt 2-4 héttel fertőződhetett meg.

 

PCR teszt eredménye

A PCR (Polymerase Chain Reaction, polimeráz lánc reakció) teszt eredménye 24-48 órával a minta levételét követően várható. Az időtartam függ a minta laboratóriumba érkezésének idejétől, illetve a laboratórium aktuális leterheltségétől.

 

Mivel a PCR teszt elvégzése speciális laboratóriumi hátteret és emberi erőforrást igényel, nem alkalmas nagy tömegek rendszeres tesztelésére, és nem szolgáltat azonnali eredményt. Ennek ellenére a koronavírus-fertőzés diagnosztikájában nagyon fontos szerepet tölt be, mivel a fertőzés korai szakaszában csak ez képes kimutatni a kórokozó jelenlétét, ez a legérzékenyebb és legpontosabb kimutatási módszer.

 

A PCR teszt eredménye felkerül az EESZT rendszerébe, amelyhez a páciensnek és a háziorvosának is van hozzáférése. Így a teszt eredményének lekérdezését bárki könnyen megteheti az EESZT rendszerén keresztül. Ennek egyetlen feltétele, hogy a beteg rendelkezzen Ügyfélkapu regisztrációval.

 

Amennyiben Ügyfélkapu regisztrációval nem rendelkezik, a teszt eredményének megtekintésére csak a háziorvosnak van jogosultsága, így nála kell érdeklődnie.

 

Ha Ön még nem rendelkezik Ügyfélkapu regisztrációval, de szeretné ezt pótolni, akkor ITT elolvashatja, hogy a rendszer használatához mit kell tennie.

 

Ha már van Ügyfélkapu regisztrációja, akkor a belépést követően a TAJ számának megadásával könnyen be tud lépni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT), ahová – az egyéb egészségügyi leletei mellett – a PCR teszt eredményeit is feltöltik. Arra is van lehetősége, hogy az EESZT-ben beállított e-mail-címre minden új lelet elküldésre kerüljön, így azonnal értesülhet az újonnan feltöltött dokumentumokról.

 

Mit jelentenek a PCR teszt eredményei?

A mintavételt megelőző 3-4 órában tilos ételt és italt fogyasztani, továbbá mellőzni kell a dohányzást. Ellenkező esetben a teszt álnegatív, illetve értékelhetetlen eredményt adhat.

 

A PCR teszt eredménye: NEM ÉRTÉKELHETŐ
Ebben az esetben valószínűleg a mintavétel vagy a minta tárolása nem volt megfelelő. Ha a vizsgálati eredményre valamilyen okból feltétlenül szükség van, akkor a mintavételt meg kell ismételni.

 

A PCR teszt eredménye: KÉTES
Ebben az esetben a koronavírus-fertőzés nem zárható ki, azonban a PCR vizsgálat során olyan eredmény született, amely a betegséget nem igazolja egyértelműen, mivel a levett minta nagyon kevés vírus-örökítőanyagot tartalmazott.

 

A PCR teszt eredménye: NEGATÍV
A fertőzést követő nagyon korai szakaszban van néhány nap lappangási idő, amikor a PCR teszt sem képes kimutatni a fertőzést. A PCR teszt a jelenleg elérhető legérzékenyebb kimutatási módszer, de amennyiben a fertőzöttséget ki szeretné zárni, javasolt az első tesztet követően minimum 48 órával megismételni, mivel egy negatív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott személy nem fertőződött meg.

 

A PCR teszt eredménye: POZITÍV
A koronavírus örökítőanyagát kimutatták a levett mintában, vagyis igazolták a vírusfertőzést.

 

Kapcsolódó tartalom: Teendők COVID-19 betegség esetén

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít