egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az új koronavírus az influenzához hasonló módon, cseppfertőzéssel terjed, vagyis az orrüregből és/vagy a szájüregből származó apró cseppeken keresztül: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel, de akár énekléssel is.

 

A vírus terjedésének megakadályozására a megfelelő higiéniás rendszabályok betartása és a távolságtartás mellett az egyik leghatékonyabb mód az arcmaszk hordása.


maszk kisokos 08


A WHO ajánlása

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) jelenlegi ajánlása alapján a maszkviselés javasolt az alábbi csoportok számára:

 

 • egészségügyi dolgozók;
 • bárki, aki rosszul érzi magát – beleértve azokat, akiknek COVID-19-re utaló enyhe tüneteik vannak (pl. izomfájdalmak, enyhe köhögés, torokfájás vagy fáradtság);
 • bárki, aki a COVID-19-teszt eredményére vár, vagy aki pozitív eredményt kapott;
 • COVID-19-fertőzött személy családtagjai, kontaktjai, gondozói;
 • mindazon személyek, akik a COVID-19 szempontjából kockázatos csoportba tartoznak:
  • 60 éves és annál idősebb személyek;
  • súlyos krónikus betegek (főleg légzőszervi, szív- és érrendszeri betegségekben, rákban, immunhiányos betegségekben és cukorbetegségben szenvedők);
  • elhízottak;
 • zsúfolt helyeken, ahol a megfelelő védőtávolság tartására nincs mód (tömegközlekedés, élelmiszerbolt, étterem, iskola stb.);
 • rossz szellőztetésű, zárt helyen.

 

A maszk helyes felvétele

Mielőtt felveszi a maszkot, alaposan mosson kezet szappanos vízzel, vagy tisztítsa meg a kezét alkoholos fertőtlenítővel. Illessze a maszkot az arca elé, és úgy vegye fel, hogy az takarja el az orrát és a száját. Rögzítse a gumipántokkal vagy kötőkkel, és ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel (ez főként az egyszer használatos maszkoknál fordul elő), azt formázza az orrára.

 

Igyekezzen mindent úgy beállítani, hogy a lehetőségekhez mérten kényelmes legyen, mégis hézagmentesen fedje az orrát és a száját.

 

A maszk helyes levétele

Mielőtt leveszi a maszkot, mosson kezet szappanos vízzel, vagy tisztítsa meg kezét alkoholos fertőtlenítővel. A maszkot a pántjainál fogva emelje le az arcáról. A szájat és orrot eltakaró elülső részéhez ne érjen hozzá, mert azt fertőzött felületnek kell tekinteni. Az egyszer használatos maszkot azonnal dobja a szemetesbe (közterületen külön zacskóba helyezve), a mosható textilmaszkot pedig mossa ki, majd vasalja át.

 

A maszk levételét követően ismételten tisztítsa meg a kezét alkoholos fertőtlenítővel vagy szappanos vízzel.

 

A maszk viselése közben

A szájmaszk viselése közben ne tapogassa a maszkot, illetve ne nyúljon hozzá az arcához, szeméhez, orrához, szájához, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kézről kerül át a nyálkahártyára.

 

A közterületekre, közösségi terekre és egyéb zárt terekre vonatkozó aktuális maszkviselési szabályokról a www.koronavirus.gov.hu oldalon talál részletes információt.

KULCSSZAVAK
COVID-19  |   koronavírus  |   maszk  |   maszkviselés  |   maszk helyes használata
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít