egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A COVID-19 mRNS típusú Spikevax-vakcina egy információközvetítő rendszer. Az mRNS-be kódolt információ tartalmazza a koronavírus felszínén található tüskefehérje szerkezeti leírását, amely – miután bejuttatják a szervezetbe – az oltás környékén lévő sejtekbe jutva „utasítást ad” a tüskefehérje termelésére. Az emberi szervezet ezt a tüskefehérjét idegenként ismeri fel, és antitesteket (ellenanyagot) termel ellene – így alakul ki az immunválasz.

 

A COVID-19 mRNS-oltás célja, hogy a vírus szervezetbe történő bevitele vagy bejutása nélkül megismertesse a vírusra jellemző antigént (tüskefehérjét) az immunrendszerrel, hogy az fel tudjon készülni egy jövőbeli valós fertőzésre. Így a fertőzéssel történő találkozásnál a szervezet már könnyebben és gyorsabban képes a COVID-19 fertőzéssel szemben fellépni.

 

Míg az emberi szervezetnek, ha először találkozik egy kórokozóval, átlagosan 10-14 napra van szüksége a specifikus immunválasz kialakításához, addig az oltással szerzett immunitásnak köszönhetően - a vírus gyors felismerésével - ez az immunválasz már néhány napon belül kialakul.

 

Az mRNS típusú vakcinák egy további előnye, hogy nem tartalmaznak sem élő, sem elölt vírust, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy az oltás hatására bárki megfertőződne. Az mRNS vakcina csupán a vírus felszínén található tüskefehérje genetikai kódját tartalmazza, azt is olyan kis mennyiségben, hogy a beadás helyén rövid időn belül elbomlik.

 

Tudnivalók az oltóanyag beadásához

A Moderna Biotech Spain S. L. (a Moderna Inc. leányvállalata) által kifejlesztett Moderna-vakcina

 

  • 6 éves és idősebb személyeknél,
  • krónikus betegség esetén is alkalmazható,
  • hivatalos elnevezése: Spikevax diszperziós injekció, COVID-19 mRNS vakcina.

 

A védelem kialakulásához minden esetben szükséges a teljes oltási sorozat beadása. A Moderna-vakcina esetében ez 2 adag oltóanyagot jelent (alapimmunizáció) úgy, hogy a 6-12 év közötti korosztály számára az oltási sor két féladagból áll. A második dózist az első dózis után 28 nappal javasolt beadni.

 

Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján emlékeztető oltást az alapimmunizációt követő 4-6 hónap után ajánlott felvenni. Amennyiben a harmadik, ún. booster oltásként is Moderna kerül beadásra (homológ oltási sor), úgy az emlékeztető oltás Moderna esetén fél adag (lásd még: Emlékeztető oltások). A Moderna vakcina heterológ otlási sor részeként is kérhető más mRNS vagy adenovírusvektor vakcinák után.

 

Súlyosan immunkompromittált 6–11 éves gyermekeknek a második dózis után 28 nappal egy harmadik adag is adható.

 

Az oltást megelőzően az oltóorvos minden esetben megvizsgálja, illetve egy kérdőív segítségével kikérdezi az oltandó személyt, és az oltás beadhatóságáról csak ezután dönt. Azon személyek, akiknek a kórtörténetében túlérzékenységi reakció (anafilaxia) szerepel az oltás bármely összetevőjével szemben, nem kaphatják meg a védőoltást. A vakcina második adagját pedig nem szabad beadni azoknak, akiknél az első adag beadását követően bármilyen súlyos allergiás reakció jelentkezett.

 

A védőoltás beadását magas lázzal járó akut betegség vagy akut fertőzés esetén el kell halasztani.

 

Lehetséges mellékhatások

Mint minden védőoltásnak, így a COVID-19 fertőzés megelőzésére adottaknak is lehetnek a beadást követően jelentkező oltási reakciói/mellékhatásai. Ezekről részletesen tájékozódhat az oltást megelőzően az oltóorvostól, valamint a Moderna-vakcina hivatalos betegtájékoztatójából.

 

Lásd még: Oltási reakciók

 

Az oltás hatásossága

A Moderna-vakcina esetében egyelőre korlátozott mennyiségű információval rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy pontosan meddig biztosít védettséget a betegséggel szemben, hiszen a vakcina alkalmazása csupán második éve tart. Az adatok gyűjtése és feldolgozása folyamatos. Jelenlegi tudásunk szerint emlékeztető oltás felvételére az alapimmunizációt követő 4-6 hónap után van szükség a védettség megerősítéséhez.

 

Mint minden vakcinánál, a Moderna esetében is előfordul, hogy az oltás nem véd meg 100%-osan a megbetegedéstől. Ugyanakkor kijelenthető, hogy aki már kapott oltást, és kialakult nála az immunitás, annál jelentősen csökken a valószínűsége a súlyos betegség kialakulásának.

 

Várandósság és szoptatás

A koronavírus elleni oltások eddigi egyre kedvezőbb nemzetközi tapasztalatai és tudományos ajánlásai alapján 2021 márciusában az a szakmai ajánlás született, hogy a várandósok is kérhetik az mRNS-alapú oltásokat, így a Spikevax oltóanyagot is. (Lásd még: Várandósok COVID-19 elleni oltása)

 

Ugyanakkor a védőoltás előnyeit és kockázatait minden várandósság esetében egyénileg szükséges mérlegelni. A döntés meghozatala minden esetben orvosi kompetenciát igénylő kérdés. Így, ha a kismamák szeretnének élni az oltási lehetőséggel, jelezzék azt háziorvosuk vagy nőgyógyászuk felé, aki gondoskodni fog a további lépésekről.

 

A szakmai ajánlás alapján az első oltást a terhesség 12. hete után, a második oltást pedig a várandósság 36. hetéig vagy a szülés után javasolt beadni.

 

Az oltás ingyenes és önkéntes.

 

KULCSSZAVAK
Moderna  |   mRNS  |   Spikevax  |   COVID-19  |   koronavírus  |   koronavírus-fertőzés  |   vakcina  |   oltás  |   oltóanyag
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít