egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A Szputnyik V vakcina az ún. vírusvektor-vakcinák közé tartozik, amelyek a test saját sejtjeivel termeltetik meg az adott vírusra jellemtő fehérjét. A Szputnyik V COVID-19 vakcina esetében a SARS-CoV-2 tüskefehérje szerkezeti leírását (genetikai kódját) egy úgynevezett „hordozó”, fertőzést okozni képtelen adenovírussal juttatják be a szervezetbe, amely az oltás környékén lévő sejtekbe jutva „utasítást ad” a tüskefehérje termelésére. Az emberi szervezet ezt a tüskefehérjét idegenként ismeri fel, és antitesteket (ellenanyagot) termel ellene – így alakul ki az immunválasz.

 

A Szputnyik V oltás célja, hogy a vírus jelenléte nélkül megismertesse ezt a tüskefehérjét az immunrendszerrel, hogy az fel tudjon készülni egy jövőbeli valós fertőzésre. Így a fertőzéssel történő találkozásnál a szervezet már könnyebben és gyorsabban képes a COVID-19 fertőzéssel szemben fellépni. Míg az emberi szervezetnek, ha először találkozik egy kórokozóval, átlagosan 10-14 napra van szüksége a specifikus immunválasz kialakításához, addig az oltással szerzett immunitásnak köszönhetően - a vírus gyors felismerésével - ez az immunválasz már néhány napon belül kialakul.

 

Mivel a COVID-19 adenovírus-vakcinák nem tartalmaznak sem élő, sem elölt koronavírust, így nem áll fenn a veszélye annak, hogy az oltás hatására bárki megfertőződjön. A hordozó adenovírus genetikai állománya olyan módon módosított, hogy szaporodni vagy betegséget okozni nem képes.

 

Tudnivalók az oltóanyag beadásához

Az N.F. Gamaleya Országos Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont által forgalomba hozott Szputnyik V koronavírus-vakcina

 

  • 18 éves és idősebb személyeknél;
  • egyes krónikus betegségek esetén elővigyázatossággal alkalmazható;
  • hivatalos elnevezése: Gam-COVID-Vac kombinált, vektoralapú vakcina.

 

A védelem kialakulásához minden esetben szükséges a teljes oltási sorozat beadása. A Szputnyik V vakcina esetében ez az alapimmunizáció 2 adag oltóanyagot jelent. A második dózist az első dózis után 21 nappal javasolt beadni. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján emlékeztető oltást az alapimmunizációt követő 4-6 hónap után ajánlott felvenni (lásd még: Emlékeztető oltások). 

 

Mint minden vakcinánál, a Szputnyik V oltóanyag esetében is előfordulhat, hogy az oltás nem véd meg 100%-osan a megbetegedéstől. Ugyanakkor kijelenthető, hogy aki már kapott oltást, és kialakult nála az immunitás, annál jelentősen csökken a valószínűsége a súlyos tünetekkel járó fertőzés kialakulásának.

 

Az oltást megelőzően az oltóorvos minden esetben megvizsgálja, illetve egy kérdőív segítségével kikérdezi az oltandó személyt, és az oltás beadhatóságáról csak ezután dönt. Azon személyek, akiknek a kórtörténetében túlérzékenység (pl. anafilaxia) szerepel az oltás bármely összetevőjével szemben, vagy volt már súlyos allergiás reakciójuk, nem kaphatják meg a védőoltást.

 

A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak, akik az első adag beadását követően bármilyen súlyos allergiás reakciót mutattak. Továbbá nem ajánlott a Szputnyik V oltás olyan krónikus betegség mellett, melyet immunrendszert gyengítő gyógyszerrel kezeltek egy-egy hónappal az oltás beadása előtt és után.

 

A védőoltás beadását magas lázzal járó akut betegség vagy akut fertőzés esetén el kell halasztani.

 

Lehetséges mellékhatások

Mint minden védőoltásnak, a COVID-19 fertőzés megelőzésére adott oltásnak is lehetnek a beadást követően jelentkező oltási reakciói, mellékhatásai. Ezekről részletesen tájékozódhat az oltást megelőzően az oltóorvostól, valamint a vakcina hivatalos betegtájékoztatójából.

 

Lásd még: Oltási reakciók 

 

Várandósság

A Szputnyik V oltás terhesség és szoptatás alatt ellenjavallt, mivel ezen időszakok alatt történő alkalmazásának hatásosságát és biztonságosságát eddig még nem vizsgálták.

 

Amennyiben várandósként szeretne COVID-19 elleni védőoltást kérni, úgy egyeztessen kezelőorvosával a várandósság mellett is alkalmazott vakcinák (első sorban Pfizer-BioNTechModerna) elérhetőségéről és a beadás lehetséges időpontjáról. 

 

Az oltás felvétele ingyenes és önkéntes.

KULCSSZAVAK
Szputnyik  |   COVID-19  |   koronavírus  |   koronavírus-fertőzés  |   védőoltás  |   vakcina  |   vírusvektor-vakcina  |   vektoralapú vakcina  |   adenovírus
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít